לרתום את הזעם – מדריך מעשי לשליטה בכעסים

מחבר/ת:צוות מרכז רימון
התמחות: כעס זעם - שליטה בכעסים

מחקרים מראים כי כמעט 10% מכל בני האדם (ילדים / בני נוער ומבוגרים) מגלים קשיים בשליטה בכעסים ובניהול כעסים. קשיים בשליטה על כעסים עלולים להשפיע ולפגוע בקשרים בינאישיים (קשרים חברתיים, זוגיים ומקצועיים) ובכך לפגוע בתפקוד היומיומי. כמו כן, קשיים בשליטה על כעס, עלולים להצביע על בעיות חמורות יותר ולכן ישנה חשיבות רבה בזיהוי בעיות שליטה בכעסים, זיהוי הסימפטומים והבנת הגורמים וההשפעות של קושי בשליטה בכעסים והתפרצויות זעם ודרכי הטיפול בשליטה בכעסים אצל מבוגרים וילדים.
למאמר ממוקד על התפרצויות זעם ושליטה בכעסים אצל ילדים, לחצו על הקישור.

סוגים ומאפיינים שונים של בעיות שליטה בכעסים וניהול כעס

מקובל להתייחס לכמה מאפיינים של כעס:
כעס כרוני – כעס ממושך העלול להשפיע על מערכת החיסון ויכול לעורר או להעיד על הפרעות רגשיות אחרות.
כעס פסיבי / כעס דחוס – כעס שלרוב לא נראה כלפי חוץ ככעס כלל, עלול להיות קשה מאוד לזיהוי, גם לסביבה וגם לאדם עצמו.
כעס אגרסיבי / כעס מוחצן – כעס שמתבטא בצורה מוחצנת יותר ובדרך כלל בצורה תוקפנית, מילולית או פיזית.
כעס הנגרם כתוצאה מתחושה שדרישות החיים הן גבוהות מידי ולא ניתן להתמודד איתן.
כעס עצמי עלול לנבוע מתחושת אשמה ושיפוטיות כלפי העצמי.
כעס שיפוטי המכוון כלפי אחרים ועלול לגרום לתחושת ניכור ולריחוק.
התקפי זעם הכוללים התפרצויות כעס (לעיתים ספונטניות) מוגזם ואף אלים.

שליטה בכעסים - המדריך המלא
שליטה בכעסים – המדריך המלא

נתמקד בשני סוגים מרכזיים של כעס

כעס פסיבי / כעס דחוס

אנשים החווים כעס פסיבי לא תמיד יבינו שמה שהם מרגישים הוא כעס. כעס פסיבי יכול להתבטא כלפי חוץ בצורת סרקזם, אפאתיות או עוקצנות. כעס פסיבי יכול להיות מלווה בהתנהגויות שלרוב יפגעו בעיקר במי שחווה את סוג כעס זה , כגון ויתור על ימי לימודים או העדרות מהעבודה, ריחוק מחברים ומשפחה ותפקוד מקצועי וחברתי לקוי. מתבונן מבחוץ יכול לחשוב שהאדם פוגע בעצמו בכוונה, למרות שככל הנראה הוא אינו מבין זאת ולא ידע להסביר את מעשיו.
מכיוון שכעס פסיבי יכול להיות מודחק לעיתים קשה לזהותו. ייעוץ מתאים או פניה למטפל המתמחה בטיפול שליטה בכעסים, יכול לעזור לזהות את הרגשות העומדים בבסיס המעשים ולהביא את נושא הכעס לקדמת הבמה על מנת שיהיה ניתן להתמודד עימו בצורה טובה ויעילה יותר.
אנשים שנוטים לכעס פסיבי או דחוס לעיתים קרובות הגיעו ממשפחות בהן כעס היה רגש לא לגיטימי, שאסור לבטא. לעיתים קרובות היו אלו בתים בהם אמנם היה שקט, אך תחושת המתח והדריכות הורגשה באויר.

כעס אגרסיבי / כעס מוחצן

אנשים החווים כעס אגרסיבי לרוב יהיו מודעים לרגשותיהם, למרות שלא תמיד יבינו את המקור האמיתי להם. במקרים מסויימים הכעס האלים יהיה מופנה כלפי אדם אחר, “שעיר לעזאזל”, מכיוון שקשה מידי להתמודד עם הבעיות האמיתיות שנמצאות בבסיס אותו הכעס. כעס אגרסיבי לרוב יבוא לידי ביטוי בהתפרצויות נקמניות ויכול להוביל לפגיעה פיזית ברכוש ובאנשים אחרים. על מנת להתמודד עם סוג כזה של הפרעה בצורה טובה, חיוני ללמוד לזהות את הטריגרים ולשלוט בסימפטומים של הכעס. לרוב במצבים אלו של קושי בשליטה בכעסים, יהיה מאד קשה לעשות שינוי לבד ולכן כדאי לפנות למומחה בטיפול בכעסים.

הגורמים לבעיות בשליטה בכעסים

גורם משמעותי ובדרך כלל גם הבולט ביותר לכעס הוא הסביבה.

סביבה –

מתח, בעיות כלכליות, התעללות, מצב חברתי או משפחתי גרוע, דרישות מוגזמות ולא ריאליות מהסביבה, הם גורמים מרכזיים בהיווצרות של בעיית ניהול כעסים. בדומה להפרעות רבות אחרות, גם במקרה זה הסיכויים לחוות בעיות כעס ועצבים, עולים כאשר האדם, שסובל מהבעיה, גדל בסביבה בה היו בעיות של שליטה בכעסים או ניהול כעס.

גורמים גנטים –

גורמים גנטיים, כלומר היכולת של המוח להתמודד עם חומרים כימיים והורמונים מסוימים, משפיעים מאוד על צורת ההתמודדות עם תחושת כעס. קשיים בשליטה וויסות רגשות קשורים למבנה מוחי ולתפקוד המח, אשר מושפע מאד מהמטען הגנטי.

סימנים לזיהוי בעיות בניהול ושליטה בכעסים

התפרצויות כעס או עצבים אשר מתרחשות מידי פעם, אינן מצביעות באופן ישיר ומיידי על קיומה של הפרעה כלשהי בשליטה בכעסים. על מנת לאבחן בעיה בשליטה בכעסים ולהתאים טיפול בכעסים, מומחים לבריאות הנפש בוחנים דפוסי התנהגות, סממנים רגשיים, קוגניטיביים וגופניים.

  • סימנים רגשיים וקוגניטיביים – מלבד הסימפטום המובן מאליו של כעס לא מווסת, המצביע על בעיית שליטה בכעסים, ישנם עוד מגוון מצבים רגשיים שיכולים להצביע על חוסר יכולת להתמודד עם כעס בצורה בריאה. עצבים, עצבנות וחוסר שקט עקביים או קבועים וכן התפרצויות זעם או חרדה יכולים להוות סימפטומים לבעיה בשליטה בכעס. גם קושי בארגון המחשבות ומחשבות על פגיעה עצמית או באחרים ומחשבות חוזרות על נקמה או על גורם הכעס הם סימנים לבעיה בשליטה בכעס.
  • סימנים גופניים – רגשות עוצמתיים בדרך כלל יעוררו שינויים פיזיולוגים בגוף וכך גם כעס. התעלמות מבעיות שליטה בכעסים לאורך זמן, עלולה לגרום לפגיעה במצב הבריאותי. תגובות גופניות אופייניות, יכולות לכלול התכווצויות בחזה, דופק מואץ, לחץ דם גבוה, כאבי ראש, לחץ בראש ובסינוסים, תשישות, תחושת עקצוצים ועוד.
ניהול והתמודדות עם כעסים - המדריך המעשי
ניהול והתמודדות עם כעסים – המדריך המעשי

שאלון עצמי לזיהוי בעיית שליטה בכעסים

צרפנו שאלון קצר שיוכל לעזור לכם להבין האם אתם או אנשים קרובים אליכם סובלים מבעיות בשליטה בכעסים. כמובן שאין לסמוך על השאלון בלבד לאבחון בעיות בניהול כעסים או בכדי לקבוע מהו הטיפול שליטה בכעסים המתאים. מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע מומחה בבעיות שליטה בכעס ובבעיות רגשיות כמו חרדה ודיכאון.

  • האם הכעס לא ניתן לשליטה?
  • האם כאשר הכעס מתפרץ, נפגעים אנשים אחרים (רגשית או פיזית) או חפצים?
  • האם התפרצויות הכעס אינן בפרופורציה למצב?
  • האם התפרצויות הזעם חוזרות על עצמן?
  • האם ישנו קושי בביטוי רגשות אחרים חוץ מכעס?
  • האם בעת כעס אתה משוכנע שרק הדרך שלך נכונה ורק אתה צודק?
  • אם עניתם על 2-3 שאלות ומעלה בחיוב – סביר להניח שאתם סובלים מקושי בשליטה בכעסים וכדאי שתפנו למומחה בניהול כעסים להתייעצות נוספת.

מודגש שוב – שאלון זה אינו מחליף התייעצות עם איש מקצוע ואינו המדד היחיד לאבחון בעיות בניהול כעסים

שימו לב שאלון זה כמו רוב השאלונים בנושא, מתייחסים להתנהגויות הקשורות לכעסים מוחצנים (כעס אגרסיבי), כאשר מדובר בכעס פסיבי, הסימנים יהיו שונים: קושי בקשרים בינאישיים, חרדות, דיכאון, חוסר שביעות רצון, קשיים בשינה, בעיות הקשורות למערכת העיכול, כאבי ראש, מתח ולחץ וכו.

טיפול והתמודדות עם כעסים - המדריך המעשי
טיפול והתמודדות עם כעסים – המדריך המעשי

שליטה בכעסים – מדריך מעשי

האם קרה לך שמצאת את עצמך במהלך חילופי דברים סוערים עם מישהו שהכעיס אותך שהגיעו לכדי פיצוץ או כמעט פיצוץ? האם הכעס שלך מרגיש לך לפעמים כאילו אתה בוער ואינך יכול להכיל את זה יותר?

אתה לא לבד עם החוויה הזו. זעם – כעס בלתי נשלט הוא נושא אוניברסלי שאנשים רבים מתמודדים עימו ובעולם הלחוץ של ימינו, הוא נפוץ יותר מאי פעם. במאמר זה נצלול לעומק ההבנה של הכעס והזעם ונלמד כיצד “לאלף” אותם. “חגור חגורות בטיחות” בזמן שאנו נכנסים לים הסוער של הכעס. תוך שימוש במדריך המעשי שלנו, “לרתום את הזעם – מדריך מעשי לשליטה בכעסים”, כמצפן שלנו.

להבין את הכעס – רגש אנושי נפוץ

כעס הוא חלק מהקיום ומהנפש האנושית, בדיוק כמו שמחה, עצב או פחד. כמו כל רגש אחר, הוא משרת מטרה השרדותית – לעתים קרובות תפקידו של כעס הוא להתריע ולהזהיר אותנו מפני איומים או עוולות שנעשות לנו. עם זאת, כאשר אנו מאפשרים לכעס לתפוס עלינו פיקוד ולהיות עם ידו על העליונה, הוא עלול להפוך במהירות להרסני, לזרוע הרס במערכות יחסים, לפגוע ברווחה הנפשית ואפילו לפגוע בבריאות הגופנית. אז איך נאלף את החיה הזועמת הזו? אילו אסטרטגיות טיפול בכעס קיימות? המשיכו לקרוא.

בלהט הרגע

דמיינו את התסריט הבא: אתם נוסעים הביתה אחרי יום ארוך בעבודה. פתאום נהג פזיז “חותך” אתכם בכביש. הדופק שלכם קופץ למעלה, הלחיים שלכם מאדימות וגל חם של כעס שוטף אותכם.

נשמע מוכר? זוהי תגובה רגשית אוטומטית, שמקורה באינסטינקט ההשרדותי שנקרא “הילחם או ברח” (“fight or flight” instinct) . המוח שלנו מחווט ומכוון קודם כל להגיב ורק אחר כך לחשוב, במיוחד כאשר אנו תחת איום [1]. תגובה אינסטנקטיבית ומהירה זו הייתה שימושית מאד עבור אבות אבותינו הקדמונים, שניצבו בפני סכנות אמיתיות ומסכנות חיים, אבל בעולם המודרני, היא לעתים קרובות, אינה תגובה לסכנת חיים אמיתית ופשוט מעוררת תגובות גופניות ורגשיות עוצמתיות מידי.

“התקררות” היא המפתח לטיפול בכעסים / שליטה בכעסים

היכולת “לשמור על קור רוח” כשהכעס “נדלק” היא אבן היסוד של ניהול כעסים. אנחנו לא מתכוונים לדיכוי הכעס – מה שיותר דומה לניסיון לשים מכסה על סיר לחץ; שבסופו של דבר, עלול להתפוצץ. אנחנו מתכוונים למיומנות הנרכשת של ביטוי כעס בדרכים בריאות ובונות יותר.

המשיכו לקרוא בכדי ללמוד את המדע ואומנות השליטה בכעסים.

המדע ואומנות השליטה בכעסים

ניהול כעסים יעיל טמון בהבנת היסודות הפיזיולוגיים והפסיכולוגיים של הכעס ולאחר מכן ביישום אסטרטגיות יעילות לשליטה בכעס. למרות שזו אולי נראית כמו משימה להרקולס, במיוחד כשאתם שבויים באחיזתו הבלתי מתפשרת של הכעס – זעם, זה בהחלט בר השגה. זכרו, תרגול הוא הסוד להצלחה!

מה קורה בתוך המח בזמן התמודדות עם כעסים?

כאשר הכעס מכה, הוא מפעיל את האמיגדלה, חלק במוח האחראי על רגשות. גירוי האמיגדלה מביא לשחרור אדרנלין ונוראדרנלין – ההורמונים שתפקידם להכין את הגוף לתגובת ‘הילחם או ברח’, שדיברנו עליה קודם. שחרור הורמונים אלו יכול להוביל לתסמינים גופניים כמו דפיקות לב מואצות, שרירים מתוחים ונשימה מואצת [^2^]. הבנת הפיזיולוגיה של הכעס, היא הצעד הראשון בטיפול בכעסים.

אסטרטגיות טיפול בכעסים

להלן כמה אסטרטגיות מעשיות להתמודדות עם כעסים / שליטה בכעסים:

  • נשימה איטית ורגועה: נשימה איטית, יכולה לעזור לנטרל או לכל הפחות, להפחית, את הסימפטומים הפיזיים של הכעס על ידי הפעלת תגובת הרפיה בגוף. נשיפות איטיות משנות את הרכב הגזים בדם ומפעילת אברי נשימה שהמח מפרש כמצב רגיעה ובתגובה, מפחית את הפרשת הורמוני הסטרס (כמו אדרנלין).
  • הרפיית שרירים הדרגתית (שיטת ג’יקובסון): שיטה זו היא למעשה פרוטוקול פשוט לכיווץ ומתיחת קבוצות שרירים שונות בכל פעם ואז שחרור מהיר של אותה קבוצת שרירים. שיטה זו מעודדת ומקדמת הרפיה גופנית.
  • הבניה קוגנטיבית מחודשת: מדובר בטכניקות מטיפול CBT שמטרתן לעזור לך לזהות ולשנות את אופן החשיבה שלכם. לדוגמא, במקום לחשוב, “הכל הרוס”, אפשר לנסות לחשוב אחרת על המצב ולומר, “זה מתסכל, אבל זה לא סוף העולם”.
  • פתרון בעיות: אם הכעס שלך נגרם כתוצאה מבעיה ספציפית, חפש פתרונות לבעיה המסוימת.
  • שימוש בהצהרות ‘אני’: במקום לומר “אתה אף פעם לא מקשיב לי”, אפשר להגיד, “אני מרגיש מתוסכל כשלא מקשיבים לי.”
  • שימוש בהומור: שימוש בהומור יכול לעזור בהפגת מתח וטיפול בכעסים. צריך רק לשים לב ולהזהר שלא להשתמש בזה יתר על המידה או להשתמש בציניות בכדי לפגוע לאדם שאתם כועסים עליו.

קישור למאמר – איך להרגע? 2 דרכים שעובדות: נשימה סרעפתית והרפיית שרירים הדרגתית – כולל הנחיות מפורטות ליישום.

החשיבות של שליטה בכעסים ופיתוח דרכי התמודדות עם כעס

בסערה המשתוללת והלוחצת של החיים המודרניים, כעס הוא רגש שלעתים קרובות משתלט עלינו. לכן טיפול בכעסיםשליטה בכעסים זהו נושא דחוף עבור אנשים רבים ולא מדובר רק במניעה של חילופי דברים סוערים ופוגעים או התפרצויות זעם. הצורך בהשגת שליטה בכעס עמוקה הרבה יותר מזה; מדובר בטיפוח יחסים בין – אישיים טובים יותר, שיפור הצמיחה המקצועית ושיפור הבריאות הגופנית והנפשית. בואו נעמיק ונבין מקרוב מדוע התמודדות עם כעסים זהו צורך השעה.

שליטה בכעסים – הכרח אישי, חברתי ומקצועי

התמודדות עם כעסים בתחום הבין אישי

האם אתם זוכרים את הפעם האחרונה שהכעס השתלט עליכם? אתם במקרה זוכרים גם את הריקושטים של זה?
לא ניתן להכחיש את העובדה שכעס בלתי מבוקר ובלתי נשלט, יכול ליצור סדקים או אפילו קרעים ביחסים בין – אישיים. מילים הנאמרות בלהט הרגע עלולות להותיר צלקות מתמשכות, גם אם לאחר מכן מגיעה התנצלות. כאשר לומדים שליטה בכעסים וניהול בריא יותר של כעסים, אפשר ממש להציל את מערכות היחסים שלכם מהחלקים ההרסניים הללו.

התמודדות עם כעסים - המדריך המלא
התמודדות עם כעסים – המדריך המלא
ניהול כעסים בתחום החברתי

בתחום החברתי, אנשים אשר מנהלים את הכעס שלהם היטב, נתפסים כנגישים יותר, שניתן לסמוך עליהם ואמינים יותר. אנשים שרכשו שליטה בכעס שלהם, הם האנשים שאתם תרגישו ותדעו שאתם יכולים לסמוך עליהם, שיישארו מנומסים ומאופקים במהלך משבר, שידעו לנהל את המשבר, אלה ששומרים על ההרמוניה בקבוצה.

שליטה בכעסים בחיים המקצועיים

היתרונות של התמודדות מוצלחת עם כעסים, גולשים גם לחיים המקצועיים. לא קשה להבין מה הסיבות לכך. במקום העבודה, אנשים עם מזג חם, עשויים “להתלקח” מנושאים גדולים וקטנים וכעס בלתי נשלט עלול לפגוע בשיתוף הפעולה בעבודה ובפרודוקטיביות של הארגון. בנוסף, בואו נודה בזה, אף אחד לא רוצה לעבוד עם מישהו שבעקביות “מתפוצץ” על הצד השני בכל הזדמנות. אנשים שמפגינים שליטה טובה בכעסים שלהם, הם בדרך כלל נתפסים גם כמנהיגים, שנח ונעים לעבוד איתם בשיתוף פעולה, אנשים בעלי ערך שהם נכס לארגון אליו הם שייכים.

המחיר הנפשי והגופני של כעס ללא שליטה

כעס בלתי נשלט אינו רק גורם להרס חיצוני, כגון פגיעה במערכות יחסים, כעס שאינו מנוהל נכון, גובה מחיר בריאותי ונפשי. מחקרים בנושא התמודדות עם כעסים, מצאו קשר בין כעס מוגזם, שאינו מנוהל, למספר עצום של בעיות בריאותיות, כולל יתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם, בעיות עיכול ואפילו ירידה במערכת החיסון [1]. כעס ללא טיפול, זה בעצם כמו לאפשר לשריפה בלתי נראית, להשתולל בתוך הגוף שלכם ולגרום לכם בשקט בשקט נזקים שעלולים להיות בלתי הפיכים.

ההשפעה של אי שליטה בכעסים, על בריאות הנפש מדאיגה באותה מידה. כעס יכול להוביל ללחץ, חרדה, דיכאון ואפילו שימוש בסמים והתמכרות [2]. יתר על כן, אנשים המתמודדים עם כעסים ללא שליטה, חווים לעתים קרובות, רגשות אשמה וחרטה לאחר התפרצויות זעם, מה שעלול להוביל למעגל שלילי ומזיק של רגשות שליליים.

לסיכום, ניהול כעסים יעיל הוא הרבה יותר מאשר סתם אסטרטגיה להימנעות מקונפליקט – הוא מרכיב מכריע באורח חיים בריא. אם הכעס שלכם מרגיש כמו הר געש שעומד להתפרץ, אל תאבדו תקווה. טיפול בכעסים שלכם, יכול לספק לכם את הכלים והאסטרטגיות לצנן את הלבה ולהחזיר את השלווה. הישארו מעודכנים בזמן שאנו מעמיקים כיצד התהליך הזה עובד בהמשך המאמר.

מקורות – טיפול בכעסים

  1. Suls, J., & Bunde, J. (2005). Anger, anxiety, and depression as risk factors for cardiovascular disease: the problems and implications of overlapping affective dispositions. Psychological Bulletin, 131(2), 260–300.
  2. Novaco, R. W. (2010). Anger and psychopathology. In M. Potegal, G. Stemmler, & C. Spielberger (Eds.), International handbook of anger (pp. 465-497). Springer.

התפקיד האינטגרלי של מטפל מומחה בשליטה בכעסים

ניווט בים הסוער של כעס חסר שליטה אינו הישג קל וכאן נכנס לתמונה איש מקצוע. מטפל המתמחה בניהול כעסים מתנהג ופועל כמו מגדלור. תפקידו להנחות אנשים המתמודדים עם בעיות שליטה בכעסים דרך “ערפל הזעם” לעבר חופים רגועים יותר. בואו נעמיק יותר כיצד אנשי המקצוע המנוסים הללו יכולים לעשות עולם של הבדל בניהול כעסים.

כיצד מטפל מומחה בשליטה בכעסים יכול לעזור?

דמיינו שאתם מנסים לפתור חידה מורכבת ללא התמונה המלאה והשלמה להשוואה שתנחה אתכם. מתסכל, נכון? זה המקום שבו נכנס לתמונה מטפל מומחה בהתמודדות עם כעסים – תפקידם של מטפלים ופסיכולוגים מומחים בתחום, הוא לספק עבורכם את ה’תמונה המלאה’ כדי לעזור לכם להבין כיצד הרגשות שלכם עובדים ומשפיעים על הכעס.

המטפל אינו קוסם, תפקידו הוא לא לנופף במטה קסמים ולהעלים את הכעס. במקום זאת, הם יעבדו איתכם בכדי להבין את שורש הכעס שלכם ובפיתוח ורכישת אסטרטגיות לניהל יעיל יותר של הכעס. באמצעות טכניקות טיפוליות שונות, הם יכולים לעזור לכם לזהות סימנים מוקדמים של כעס וללמד אתכם כיצד להגיב בצורה מבוקרת ובריאה.

תפקידם של מטפלים ופסיכולוגים מומחים בשליטה בכעס, גם לספק עבורכם סביבה בטוחה, נטולת שיפוטיות על מנת שתוכלו להביע ולחקור את רגשותיכם. זה כשלעצמו יכול להוות הקלה, במיוחד אם דחסת את הרגשות שלכם, עמוק עמוק, בניסיון לא להרגיש אותם. בנוסף, מטפלים מומחים בשליטה בכעס, יכולים לעזור לכם לזהות את כל הבעיות הבסיסיות, כגון חרדה, דיכאון או טראומה מהעבר, שעלולות להניע את הכעס שלכם [1].

מקרים אמיתיים – להדגמת האפקטיביות של מטפלים מומחים בשליטה בכעסים

כדי להמחיש טוב יותר את התפקיד המכריע של מטפלים המומחים בהתמודדות עם כעסים, בואו נעבור על כמה מקרים אמיתיים שעברו טיפול שליטה בכעסים:

מקרה 1: דרור, מנהל עסקים מצליח, נאבק בעצבנות כרונית ובהתפרצויות כעס תכופות בעבודה. לאחר ויכוח סוער במיוחד עם קולגה לעבודה, הוא החליט לפנות לעזרה מקצועית. המטפל שלו בשליטה בכעסים, עזר לו לזהות את הטריגרים שלו (מצבי מתח גבוה וכאשר חווה ביקורת מהסביבה) ולימד אותו טכניקות הרפיה והבניה קוגניטיבית מחודשת. לאחר מספר חודשים, דרור דיווח על שיפור משמעותי ביכולתו להתמודד עם מתח ולשמור על קשרים מקצועיים [2].

מקרה 2: דפנה, אם חד הורית לשלושה ילדים, מצאה את עצמה מאבדת עשתונות תכופות מול ילדיה. היא זיהתה את ההשפעה שיש לכעס שלה על משפחתה וקיבלה החלטה לפנות לטיפול בכעסים. המטפל שלה עזר לה להבין את הקשר בין הכעס שלה לרגשות שמציפים אותה. על ידי הקניית מיומנויות של פתרון בעיות ואסטרטגיות לטיפול בעצמה, המטפל עזר לדפנה לנהל את רמות הלחץ שלה, ובהמשך ישיר, גם את הכעס שלה [3].

מקרים אלו מדגישים את ההשפעה העמוקה שיכולה להיות למטפל מומחה בטיפול בכעסים. עם זאת, זכרו שהמסע של כל אדם בניהול כעסים הוא אישי וייחודי. הניסיון שלכם בטיפול יהיה תלוי בגורמים רבים, כולל הנכונות שלכם לעשות שינוי, מיומנות המטפל ואופיה הייחודי של בעיות הכעס שלכם.

מקורות

  1. Deffenbacher, J. L., Dahlen, E. R., Lynch, R. S., Morris, C. D., & Gowensmith, W. N. (2000). An application of Beck’s cognitive therapy to general anger reduction. Cognitive Therapy and Research, 24(6), 689–697.
  2. Novaco, R. W. (2010). Anger and psychopathology. In M. Potegal, G. Stemmler, & C. Spielberger (Eds.), International handbook of anger (pp. 465-497). Springer.
  3. DiGiuseppe, R., & Tafrate, R. C. (2003). Anger treatment for adults: A meta-analytic review. Clinical Psychology: Science and Practice, 10(1), 70–84.

בחינת סוגם שונים של טיפולים בשליטה בכעסים

עולם הטיפול מציע ארגז כלים מגוון להתמודדות עם בעיות שליטה בכעסים. החל בטיפול קוגניטיבי התנהגותי (טיפול CBT), שיטות המבוססות על מיינדפולנס, ועד טיפול דיאלקטי – התנהגותי (DBT), לכל גישה יש את החוזקות הייחודיות לה. בואו נצלול עמוק יותר לתוך המגוון הטיפולי הרחב ונגלה כיצד הם יכולים לסייע לנו בניהול הכעסים שלנו.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) לשליטה בכעסים

טיפול CBT הוא טכניקה טיפולית רבת עוצמה הנמצאת בשימוש רחב בניהול כעסים [1]. טיפול קוגניטיבי התנהגותי סובב סביב ההבנה שהמחשבות, הרגשות וההתנהגויות שלנו קשורות בקשר קרוב וחזק. על ידי שינוי דפוסי חשיבה לא מותאמים, אנו יכולים לשנות את התגובות הרגשיות שלנו ואת ההתנהגויות שלנו.

מטפל CBT יכול לעזור לכם לזהות מחשבות מעוררות כעס (מחשבות “מחממות” שמגבירות את הכעס), ללמד אתכם כיצד לערער על דיוקן ולהחליף אותן בנקודות מבט מאוזנות יותר. לדוגמה, במקום המחשבה, “כולם נגדי”, אולי תוכלו ללמוד לחשוב אחרת, בצורה גמישה ורחבה יותר, למשל, “עובר עלי יום קשה, אבל זה לא משקף את הערך שלי או איך אחרים תופסים אותי”. עם הזמן, דרכי חשיבה חדשות אלו מופנמות ויכולות להוביל להפחתת הכעס ולהתנהגות בריאה יותר.

טיפול מבוסס מיינדפולנס להתמודדות עם כעסים

בטיפול מבוסס מיינדפולנס, ההתמקדות היא ברגע הנוכחי. משמעותה של התמקדות ברגע הנוכחי היא, הכרה ברגשות שלך, כולל כעס, ללא שיפוטיות מצידך או צורך לפעול לפיהם. המטרה היא ללמוד לשהות עם הכעס , להתבונן בו כמו “ענן חולף בשמים”, לא לדכא אותו ומצד שני, לא לתת לו להתפוצץ [2].

בפגישות, מטפל מיינדפולנס המתמחה בשליטה בכעסים, עשוי להדריך אתכם, באמצעות תרגילי מיינדפולנס, כגון נשימה ממוקדת או סריקות גוף, בכדי לעזור לכם לפתח מיומנות זו. המטרה של זה? ליצור רווח בין הטריגר לתגובה שלכם, לאפשר לכם להגיב לכעס בצורה מודעת ובונה יותר.

תוכלו למצוא תרגילי מיינדפולנס במאמר הזה: מיינדפולנס….

התמודדות ושליטה על כעסים - המדריך המלא
התמודדות ושליטה על כעסים – המדריך המלא

טיפול דיאלקטי התנהגותי (DBT) לניהול כעסים

טיפול DBT הוא סוג של טיפול קוגניטיבי התנהגותי, המשלב טכניקות קוגניטיביות מסורתיות עם אלמנטים של מיינדפולנס וקבלה [3]. טיפול זה שימושי במיוחד עבור אנשים שחווים רגשות עזים, בינהם כעס וזעם.

מטפל DBT ילמד אתכם מיומנויות כמו סובלנות למצוקה (איך לסבול מצבי לחץ מבלי להגיב באימפולסיביות) וויסות רגשות (איך לשנות רגשות לא רצויים, כגון כעס מוגזם). בטיפול DBT המוקד הוא איזון, או ‘דיאלקט’, בין קבלת הרגשות שלכם לבין שינוי התנהגויות לא מועילות.

טכניקות טיפול חדשות בשליטה בכעסים

ככל שתחום הטיפול מתקדם ומתפתח, טכניקות טיפוליות חדשות מופיעות. אלו כוללות טיפולים המשלבים מציאות מדומה (VR), ביופידבק, ואפילו טיפול באמנות וטיפול בדרמה. בעוד שדרוש מחקר נוסף כדי לבסס את יעילותן בניהול כעסים, גישות חדשניות אלו מציעות פוטנציאל עתידי מבטיח.

מקורות

  1. Beck, R., & Fernandez, E. (1998). Cognitive-behavioral therapy in the treatment of anger: A meta-analysis. Cognitive Therapy and Research, 22(1), 63–74.
  2. Singh, N. N., Lancioni, G. E., Winton, A. S. W., Singh, J., Curtis, W. J., Wahler, R. G., & McAleavey, K. M. (2007). Mindful parenting decreases aggression and increases social behavior in children with developmental disabilities. Behavior Modification, 31(6), 749–771.
  3. Chapman, A. L. (2006). Dialectical behavior therapy: Current indications and unique elements. Psychiatry (Edgmont), 3(9), 62–68.

הנחיות לבחירת מטפל מומחה בהתמודדות עם כעסים

בחירת פסיכולוג או מטפל מומחה בניהול והתמודדות עם כעסים, יכולה להראות כמשימה לא פשוטה. עם זאת, עם קצת מחקר קפדני, הרהור ושאילת השאלות הנכונות, תוכלו למצוא איש מקצוע שמתאים לצרכים שלכים. בואו נחקור כמה טיפים שידריכו אתכם בחיפוש שלכם בחלק הבא.

טיפים שיעזרו לכם למצוא מטפל מומלץ בטיפול בכעסים עבורכם

מטפל מומלץ לטיפול שליטה בכעסים, צריך להיות מישהו שתרגישו איתו בנוח, לדבר ולהעמיק במחשבות וברגשות שלכם [1].
להלן מספר טיפים שיעזרו לכם למצוא את איש המקצוע המתאים:

  • בדקו את הכישורים והניסיון של המטפל: חפשו איש מקצוע מורשה בעל הכשרה וניסיון בטיפול בניהול כעסים. המטפל יכול להיות פסיכולוג, פסיכיאטר, עובד סוציאלי או מטפל בהבעה ויצירה עם התמחות בשליטה בכעסים.
  • בקשו המלצות: ייתכן שתקבלו המלצות מחברים או מקרובי משפחה. המטפל לא יוכל להפנות אתכם לקבלת המלצות ממטופלים אחרים שלו מאחר והוא מחוייב בשמירה על סודיות רפואית.
  • קראו ביקורות: במידה ולמטפל אכן יש ביקורות באינטרנט. לרוב המטפלים אין ביקורות, כי המטופלים שלהם לא מעוניינים להשאיר ביקורת בכדי לא לחשוף את זהותם. עם זאת, יתכן ובכל זאת תמצאו מידע על המטפל בפייסבוק או ברשתות חברתיות אחרות.

שאלות שאפשר וכדאי לשאול את המטפל

בחירת מטפל מומחה ומומלץ בשליטה בכעסים, היא לא מצב אחד שמתאים לכולם וחשוב לוודא שהמטפל מתאים לצרכים הייחודיים שלכם. הנה כמה שאלות שכדאי לשאול, על מנת לוודא שהמטפל אכן עונה לצרכים הייחודיים שלכם:

  1. איזה ניסיון יש לך בטיפול בשליטה בכעסים?
  2. באילו טכניקות או סוגי טיפול אתה משתמש בדרך כלל לניהול כעסים?
  3. איך מודדים התקדמות בטיפול?
  4. איך מתמודדים עם מצבים שבהם לקוח כועס במהלך הפגישה?
  5. מהו לדעתך ההיבט המאתגר ביותר בטיפול בניהול כעסים?

התשובות של המטפל צריכות לתת לכם תחושה כלשהי של הגישה, הניסיון והפילוסופיה של המטפל מאחורי הטיפול.

הבנת התפקידים והאיכויות של מטפלים מומחים בשליטה בכעסים

מטפל בניהול כעסים הוא איש מקצוע טיפולי מיומן, שתפקידו הוא סיוע ללקוחות / מטופלים, להבין את הכעס שלהם, לזהות טריגרים וללמד אסטרטגיות התמודדות עם כעס. מטפלים בשליטה בכעסים, עשויים להשתמש במגוון טכניקות כולל CBT, טיפול מבוסס מיינדפולנס או DBT, (אך לא רק. ישנם כלים יעילים נוספים לטיפול בכעסים) בהתאם להכשרתם ולמה שהם מאמינים שיהיה היעיל ביותר עבור המטופל שלהם.

הכישורים של מטפלים מומחים בהתמודדות עם כעסים, משתנים בהתאם לתואר המקצועי ולתקנות המקצוע שלהם. בדרך כלל, עליהם להחזיק לפחות בתואר שני בפסיכולוגיה, ייעוץ, עבודה סוציאלית או תחום קשור, ולהיות בעלי רישיון לעסוק במקצוע שרכשו או בעלי הכרה על ידי ועד מקצועי מוכר [2].

מקורות

  1. Norcross, J. C., & Wampold, B. E. (2018). A new therapy for each patient: Evidence-based relationships and responsiveness. Journal of Clinical Psychology, 74(11), 1889–1906.
  2. Deffenbacher, J. L., Oetting, E. R., & DiGiuseppe, R. (2002). Principles of empirically supported interventions applied to anger management. The Counseling Psychologist, 30(2), 262–280.

הצצה למפגשים טיפוליים בשליטה בכעסים

להיכנס לטיפול בניהול כעסים בפעם הראשונה, עשוי להרגיש כאילו הגעת לשטח בלתי מוכר. אבל אל תדאג!
אם תדע למה לצפות, זה יקל על המתח והחרדה ויעזור לך להתמקד במטרה לשמה הגעת, לעסוק ולהתרכז בתהליך הטיפולי שלך.
בואו נעמיק כיצד עשוי להיראות מפגש טיפוסי, הטכניקות שנמצאות בשימוש והתוצאות האפשריות של המסע הזה.

המבנה הטיפוסי של פגישה טיפולית בשליטה בכעסים

בעוד שכל פגישה טיפולית יכולה להשתנות בהתאם לגישת המטפל ולצרכים של המטופל, פגישה טיפוסית לרוב עוקבת אחר פורמט מובנה [1].

  1. צ’ק-אין/ בדיקת “מה נשמע”: הפגישה מתחילה בצ’ק-אין קצר, שבו אתם דנים בחוויותיכם מאז הפגישה האחרונה, תוך דגש על מקרים בולטים של כעס ועל הרגשות שלכם לגביהם.
  2. סקירה ותרגול של מיומנויות: המטפל עשוי לסקור טכניקות ומיומנויות שנדונו במפגשים הקודמים ולהדריך אתכם לתרגל אותן בפגישה הנוכחית.
  3. למידת תוכן חדש: המטפל יציג אסטרטגיות או מושגים חדשים הקשורים לניהול כעסים. זה יכול לכלול זיהוי טריגרים, זיהוי של תחושות גופניות, שינוי דפוסי חשיבה או לימוד טכניקות הרפיה.
  4. יישום ותכנון: החלק האחרון של המפגש, כולל לעתים קרובות, דיון כיצד ליישם את המיומנויות החדשות בחיים האמיתיים, ותכנון לשבוע הבא.

טכניקות ותרגילים שונים בטיפול בהתמודדות עם כעסים

מטפלים המתמחים בשליטה בכעסים, משתמשים במגוון טכניקות כדי לסייע בניהול כעסים, דוגמאות:

  1. הבניה קוגניטיבית מחודשת: תלמדו לזהות ולשנות מחשבות לא מועילות שעלולות להוביל לכעס או לתחזק אותו ולשמר אותו [2].
  2. טכניקות הרפיה: אלו כוללות נשימה סרעפתית, הרפיית שרירים מתקדמת ותרגילי דימיון שיעזרו לכם להירגע כאשר אתם מתחילים לחוש כעס.
  3. תרגילי מיינדפולנס: תרגילים אלו יכולים לעזור לכם להתמקד ברגע הנוכחי ובתחושות הגופניות שלכם, ליצור מרחב בין תחושת כעס לתגובה אליו [3].

ציפיות ותוצאות מותאמות וריאליות מטיפול בשיטה בכעסים

טיפול הוא לא פתרון מהיר ואניו פתרון קסם. ניהול כעסים הוא תהליך שדורש סבלנות. סביר להניח, שלא תבחינו בשינויים משמעותיים באופן מיידי, אבל עם הזמן, הטיפול יכול להוביל להבנה טובה יותר של הכעס שלכם ולשיפור אסטרטגיות ההתמודדות עם כעסים שלכם [4].

תוצאות של טיפול בכעסים יכולות לכלול ירידה בתדירות ועוצמת פרקי הכעס, שיפור בכישורי תקשורת, ניהול לחץ ומתח טוב יותר ותחושת רווחה כללית משופרת.
זכרו, המפתח לטיפול מוצלח בשליטה בכעסים, הוא קשר טוב וקרוב בין המטפל למטופל והמחויבות שלכם לתהליך ולהצלחתו.

מקורות

  1. DiGiuseppe, R., & Tafrate, R. C. (2007). Understanding anger disorders. Oxford University Press.
  2. Beck, R., & Fernandez, E. (1998). Cognitive-behavioral therapy in the treatment of anger: A meta-analysis. Cognitive Therapy and Research, 22(1), 63–74.
  3. Singh, N. N., Lancioni, G. E., Winton, A. S. W., Singh, J., Curtis, W. J., Wahler, R. G., & McAleavey, K. M. (2007). Mindful parenting decreases aggression and increases social behavior in children with developmental disabilities. Behavior Modification, 31(6), 749–771.
  4. Deffenbacher, J. L., Oetting, E. R., & DiGiuseppe, R. (2002). Principles of empirically supported interventions applied to anger management. The Counseling Psychologist, 30(2), 262–280.

סיפורי הצלחה – מסע טיפולי בשליטה בכעסים

עולם הטיפול מלא בסיפורים על שינויים והצלחה, בהם אנשים התמודדו חזיתית עם הכעס שלהם וחזרו עם תחושה חדשה של שליטה והבנה. בואו נתעמק בכמה חוויות מהחיים האמיתיים של אנשים שהפיקו תועלת מטיפול בניהול ושליטה על כעסים.

סיפורי הצלחה - שליטה בכעסים - מרכז רימון
סיפורי הצלחה – שליטה בכעסים – מרכז רימון

המסע של דורית עם טיפול CBT לשליטה בכעסים

דורית, בעלת עסק, שחיפשה טיפול בהתמודדות עם כעסים, לאחר שורה של חילופי דברים סוערים בעבודה שהתחילו להשפיע על מערכות היחסים המקצועיות שלה. דורית פנתה לטיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) המתמקד בשליטה בכעסים [1]. דרך זיהוי ואתגור מחשבותיה שעוררו ושימרו את הכעס שלה, למדה דורית להחליף אותן במחשבות יותר מאוזנות, רציונאליות יותר.

דורית משתפת: “הייתי כמו פצצת זמן מתקתקת”, “ה CBT נתן לי כלים לשלוט בכעס שלי ולא להיפך. אני עכשיו מרגישה, אדם טוב יותר, מנהלת טובה יותר לעובדים שלי, מנהיגה טובה יותר ובעיקר אדם מאושר יותר”

התגלית של דויד עם טיפול מבוסס מיינדפולנס

דויד, סטודנט באוניברסיטה, התמודד עם התפרצויות זעם תכופות. התפרצויות אלו, השפיעו על ביצועיו בלימודים ועל מערכות היחסים החברתיות שלו. דויד מצא את דרכו בטיפול בשליטה בכעסים המבוסס על מיינדפולנס [2].

דויד משתף, “המיינדפולנס לימד אותי לזהות את הכעס שלי, לא לשפוט אותו ואת עצמי ופשוט לתת לו לעבור הלאה. בלי שאני אצטרך להתנהג בצורה אימפולסיבית כמו שהיה עד עכשיו. זה היה קצת כמו ללמוד שפה חדשה – שפת הרגשות. הקשרים החברתיים שלי השתפרו, וכך גם הציונים שלי”.

מקורות

  1. Beck, R., & Fernandez, E. (1998). Cognitive-behavioral therapy in the treatment of anger: A meta-analysis. Cognitive Therapy and Research, 22(1), 63–74.
  2. Singh, N. N., Lancioni, G. E., Winton, A. S. W., Singh, J., Curtis, W. J., Wahler, R. G., & McAleavey, K. M. (2007). Mindful parenting decreases aggression and increases social behavior in children with developmental disabilities. Behavior Modification, 31(6), 749–771.
  3. Chapman, A. L. (2006). Dialectical behavior therapy: Current indications and unique elements. Psychiatry (Edgmont), 3(9), 62–68.

שאלות נפוצות על טיפול בשליטה בכעסים

טיפול בשליטה בכעסים הוא מסע מלא בלמידה וגילוי עצמי. טבעי שיש לכם שאלות לגבי התהליך.
בואו נתייחס לכמה מהשאלות הנפוצות ביותר.

למה לצפות בפגישה הראשונה בנושא שליטה בכעסים?

הפגישה הראשונה בכל טיפול וגם בטיפול המתמקד בהתמודדות עם כעס, הנקראת לעתים קרובות ‘פגישת אינטייק’, תוקדש ככל הנראה לאיסוף מידע עליכם ועל מערכת היחסים שלכם ועל ההתמודדות שלכם עם כעס [1]. המטפל ינחה אתכם בשאלות וכנראה שאחת השאלות הראשונות תהיה לגבי הסיבות שלכם לפניה לטיפול לשליטה בכעסים. עוד סביר שתדברו על הציפיות שלכם מהטיפול ועל מקרים שונים בהם התמודדותם עם כעסים או בעיות שליטה בכעס. זו גם הזדמנות חשובה עבורכם, להעריך ולבדוק כיצד אתם מרגישים עם המטפל, כמה נח לכם לדבר איתו, האם גישתו נעימה לכם ועוד.

למשך כמה זמן אצטרך טיפול לשליטה בכעסים?

משך הטיפול בשליטה בכעסים תלוי בגורמים שונים, כולל חומרת בעיות הכעס שלכם, תדירות הפגישות וההתקדמות האישית שלכם בטיפול [2]. בעוד שאנשים מסוימים עשויים להבחין בשיפורים לאחר מספר חודשים של מפגשים שבועיים, לאחרים יכול להיות שיקח זמן רב יותר והטיפול ימשך לטווח ארוך יותר.

מה אוכל לעשות בכדי לעזור לעצמי מחוץ לפגישות הטיפוליות?

ישנם גורמים שונים שיכולים להשפיע לטובה עליכם ולעזור לכם לקדם את הטיפול שלכם [3].
גורמים אלו יכולים לכלול פעילות גופנית סדירה, שמירה על תזונה מאוזנת, שמירה על שעות שינה מספקות ותרגול טכניקות הרפיה כגון נשימה סרעפתית ומיינדפולנס. רישום יומן על הרגשות והטריגרים שלכם יכול גם כן לספק תובנות מועילות עבורכם ועבור המטפל שלכם.

איך אדע אם הטיפול עובד?

טיפול מוצלח בשליטה בכעסים, מביא לרוב לשינוי ניכר באופן שבו אתם חווים ומביעים כעס [4]. משמעות הדבר עשויה להיות פחות התקפי כעס, תגובות פחות אינטנסיביות, שיפור במערכות היחסים שלכם, ניהול טוב יותר של לחץ ומתח ועלייה כללית באיכות החיים שלכם. עם זאת, זכרו ששינוי לוקח זמן, וחשוב להתאזר בסבלנות בתהליך.

האם אני יכול להתמודד עם כעס בלי טיפול?

אסטרטגיות עזרה עצמית לשליטה בכעסים, יכולות להיות מועילות בהחלט עבור חלק מהאנשים. אבל, אם הכעס שלכם גורם למצוקה או מפריע לחיי היומיום שלכם, לא מומלץ לחכות זמן רב מדי, כדאי במצבים כאלו לפנות לעזרה מקצועית [5]. מטפל מומחה בהתמודדות עם כעסים, יכול לספק אסטרטגיות מותאמות עבורכם, להציע משוב אובייקטיבי ולתמוך בכם במסע שלכם להשגת שליטה בכעסים

מקורות

  1. Howells, K., & Day, A. (2003). Readiness for anger management: Clinical and theoretical issues. Clinical Psychology Review, 23(3), 319–337.
  2. Deffenbacher, J. L., Dahlen, E. R., Lynch, R. S., Morris, C. D., & Gowensmith, W. N. (2000). An application of Beck’s cognitive therapy to general anger reduction. Cognitive Therapy and Research, 24(6), 689–697.
  3. Howells, K., Day, A., Bubner, S., Jauncey, S., Williamson, P., Parker, A., & Heseltine, K. (2002). Anger management and violence prevention: Improving effectiveness. Trends & Issues in Crime and Criminal Justice, (227), 1–6.
  4. Tafrate, R. C., Kassinove, H., & Dundin, L. (2002). Anger episodes in high- and low-trait-anger community adults. Journal of Clinical Psychology, 58(12), 1573–1590.
  5. Novaco, R. W. (2010). Anger and psychopathology. In M. Potegal, G. Stemmler, & C. Spielberger (Eds.), International handbook of anger: Constituent and concomitant biological, psychological, and social processes (pp. 465–497). Springer.

מסקנות: הדרך לשליטה בכעסים

בנושא מגוון הרגשות האנושי, גם כעס הוא רגש תקף ואנושי כמו כל רגש אחר. עם זאת, כאשר כעס יוצא מכלל שליטה, הוא יכול לייצר הרס בחיינו האישיים, החברתיים והמקצועיים. כאן נכנסת לתמונה החשיבות של טיפול שליטה, לניהול בריא יותר של כעסים – זהו כלי חיוני לא רק על מנת לכבות את השריפות המשתוללות, אלא גם בכדי להבין את מקורן.

טיפול לשליטה בכעסים הוא מסע של גילוי עצמי ושינוי שיכול לשפר באופן דרמטי את איכות החיים, מערכות היחסים וההערכה העצמית שלך. תפקידם של מטפלים ופסיכולוגים, במסע הזה הוא אינטגרלי – הם האור המנחה שיכול לעזור לנווט דרך גלי הכעס הסוערים לעבר חוף מבטחים רגוע יותר.

הכוח הטרנספורמטיבי (הכח המניע שינוי) של טיפול בניהול כעסים בא לידי ביטוי בצורה הטובה ביותר, בחוויות מהחיים האמיתיים של אנשים שהחזירו לעצמם את השליטה בכעס שלהם.
אף פעם לא מאוחר מדי לבקש עזרה ולהתחיל במסע לעבר שינוי ושליטה בכעסים.

אם אתם מתמודדים עם כעס בלתי נשלט, זכרו – אתם לא לבד. ישנן טכניקות טיפול רבות ומטפלים ופסיכולוגים מומלצים, מיומנים מאוד בטיפול שליטה בכעסים זמינים שיכולים לתמוך בכם במסע הזה. אל תהססו לפנות ולעשות את הצעד הראשון לקראת השינוי.

כפי שאמר בתמציתיות הסופר האמריקאי רוי טי בנט, “כעס לא פותר שום דבר; הוא לא בונה כלום, אבל הוא יכול להרוס הכל.” זכרו, עם העזרה הנכונה, זה לגמרי בכוחכם להשיג שליטה על הכעס שלכם ולבנות לעצמכם עתיד בטוח ורגוע יותר. your anger and build a brighter, calmer future.

הצעד הבא להתמודדות עם כעסים

היציאה למסע על השליטה בכעסים שלך היא צעד גדול, ואימוץ המשאבים הנכונים יכולה להפוך את התהליך לזורם ואפקטיבי יותר. בואו נבחן כמה משאבים שימושיים ואת הצעדים הבאים שתוכלו לשקול.

מציאת מטפל

מרכז רימון – התאמת מטפלים מומלצים בשבילכם. זהו מקור מצוין לחיפוש מטפלים ופסיכולוגים מומלצים בכל הארץ. באתר קיים מעין רובוט דיגיטלי שיכול לעזור לכם להגיע אל המטפל המתאים ביותר עבורכם או מנוע חיפוש למטפלים ופסיכולוגים מומלצים, דרכו תוכלו לבחור את המטפל או הפסיכולוג המתאים ביותר עבורכם לטיפול שליטה בכעסים.

לנו במרכז רימון ישנה אג’נדה ברורה ומחייבת – מטרתינו היא לעזור כם למצוא מטפלים ופסיכולוגים מומלצים בכל הארץ, בכל סוג טיפול שתרצו.
לשם כך אנו עובדים רק עם מטפלים ופסיכולוגים מומלצים, שידעו לעזור לכם להבין מה הצורך שלכם וכיצד תוכלו לקבל עזרה, בדרך הנעימה והדיסקטית ביותר.

צרו קשר עם מרכז רימון – בלחיצה על הקישור>

מטפלים נוספים המתמחים בטיפול בשליטה בכעסים, ניתן למצוא באתר של א”יטה – האגודה הישראלית לטיפול קוגניטיבי התנהגותי – טיפול CBT – לאתר א”יטה. לחצו על הקישור.

לקריאה נוספת

“Anger: Wisdom for Cooling the Flames” מאת Thich Nhat Hanh מציע תובנות בהשראה בודהיסטית ותרגילים מעשיים כדי להפוך כעס לחמלה [1].

“ACT on life not on anger: The New Acceptance and Commitment Therapy Guide to Problem Anger” מאת Georg H. Eifert, Matthew McKay, and John P. Forsyth הוא מדריך צעד אחר צעד להבנה וניהול כעס[26].

“כעס: לאלף רגש רב עוצמה” מאת גארי צ’פמן מספק חוכמה בהשראה נוצרית על הבנה וניהול כעס [2].

“ACT on life not on anger: The New Acceptance and Commitment Therapy Guide to Problem Anger” by Georg H. Eifert, Matthew McKay, and John P. Forsyth is a step-by-step guide to understanding and managing anger[^26^].

“Anger: Taming a Powerful Emotion” by Gary Chapman provides Christian-inspired wisdom on understanding and managing anger2.

מקורות

  1. Hanh, T. N. (2001). Anger: Wisdom for cooling the flames. Riverhead Books.
  2. Chapman, G. (2015). Anger: Taming a powerful emotion. Moody Publishers.

מקורות ביבליוגרפים למאמר המלא – שליטה בכעסים

Beck, R., & Fernandez, E. (1998). Cognitive-behavioral therapy in the treatment of anger: A meta-analysis. Cognitive Therapy and Research, 22(1), 63–74.

Chapman, A. L. (2006). Dialectical behavior therapy: Current indications and unique elements. Psychiatry (Edgmont), 3(9), 62–68.

Chapman, G. (2015). Anger: Taming a powerful emotion. Moody Publishers.

Deffenbacher, J. L. (2011). Cognitive-behavioral conceptualization and treatment of anger. Cognitive and Behavioral Practice, 18(2), 212–221.

Deffenbacher, J. L., Dahlen, E. R., Lynch, R. S., Morris, C. D., & Gowensmith, W. N. (2000). An application of Beck’s cognitive therapy to general anger reduction. Cognitive Therapy and Research, 24(6), 689–697.

Eifert, G. H., McKay, M., & Forsyth, J. P. (2006). ACT on life not on anger: The new acceptance and commitment therapy guide to problem anger. New Harbinger Publications.

Hanh, T. N. (2001). Anger: Wisdom for cooling the flames. Riverhead Books.

Howells, K., & Day, A. (2003). Readiness for anger management: Clinical and theoretical issues. Clinical Psychology Review, 23(3), 319–337.

Howells, K., Day, A., Bubner, S., Jauncey, S., Williamson, P., Parker, A., & Heseltine, K. (2002). Anger management and violence prevention: Improving effectiveness. Trends & Issues in Crime and Criminal Justice, (227), 1–6.

Novaco, R. W. (2010). Anger and psychopathology. In M. Potegal, G. Stemmler, & C. Spielberger (Eds.), International handbook of anger: Constituent and concomitant biological, psychological, and social processes (pp. 465–497). Springer.

Singh, N. N., Lancioni, G. E., Winton, A. S. W., Singh, J., Curtis, W. J., Wahler, R. G., & McAleavey, K. M. (2007). Mindful parenting decreases aggression and increases social behavior in children with developmental disabilities. Behavior Modification, 31(6), 749–771.

טיפול לשליטה בכעסים – במרכז רימון

ישנם מגוון טיפולים ודרכי טיפול מתאימות ויעילות לטיפול בבעיות שליטה בכעסים. על מנת להתאים את הטיפול היעיל ביותר, יש צורך בפניה למטפל או פסיכולוג מומלץ, אשר יתחיל את הטיפול בביצוע הערכה מעמיקה ואבחון של הבעיה ורק לאחר מכן יציע את דרך הטיפול היעילה והמתאימה ביותר.
מומחים בטיפול רגשי ממליצים על טיפול פסיכולוגי אישי כטיפול בבעיות עצבים וכעס.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי גם כן נמצא כדרך טיפול יעילה במצבים של קושי בשליטה בכעסים.
כאשר מדובר בבעיות שליטה בכעסים אצל ילדים, חשוב שהטיפול הרגשי ילווה בהדרכת הורים.
ישנם מצבים בהם בעיות השליטה בכעס מופיעה בעיקר בהקשר הזוגי, יתכן שבמצבים אלה כדאי יהיה להתייעץ דווקא עם מטפל זוגי מומלץ ולפנות לטיפול זוגי או משפחתי .
במקרים מסוימים כדאי להתייעץ עם רופא לבדיקת האפשרות של טיפול תרופתי. טיפול תרופתי יכול לסייע בוויסות הכימי בגוף שעלול לגרום לקשיים בשליטה ברגשות ולהתנהגויות אימפולסיביות. חשוב להבין כי טיפול תרופתי לכשעצמו יכול לשפר את הסימפטומים אך אינו פתרון מלא לבעיה ולא יעזור לכם לפתור את שורש הבעיה. במידה ואתם פונים לטיפול רפואי – חפשו במקביל איש מקצוע מומחה בטיפול בשליטה בכעסים.
ישנו קשר הדוק בין בעיות בניהול כעסים לבין דיכאון. שני המצבים הללו עלולים לגרום למעגל מתמשך של כעס, אשמה וריחוק ולהזנה אחד של השני. פעמים רבות הדרך היחידה לשבור את המעגל הוא פניה לעזרה מקצועית וטיפול מתאים. התמכרויות שונות עלולות גם הן להיות חלק בלתי נפרד מהבעיה, לכן בניסיון להתמודד עם המצב יש צורך לפנות למומחה בטיפול בהתמכרויות.
הצעד הראשון בטיפול בבעיות שליטה בכעסים הוא פניה לעזרה וחיפוש טיפול מתאים. הבנה של הסימנים והסיבות לבעיה יכולה רק לסייע בדרך להתמודדות נכונה.

פנו אלינו לאיתור חיפוש מטפלים ופסיכולוגים מתאימים ומומחים בשליטה בכעסים. נשמח לעזור לכם.

המומחים של רימון ב

טיפול קוגניטיבי התנהגותי / טיפול CBT

עוד מאמרים בנושא

הפרעת התנהגות מתפוצצת לסירוגין, מאופיינת באפיזודות פתאומיות של כעס ללא סיבה מוצדקת הנראית לעין והתנהגות תוקפנית
הפרעת התפרצות לסירוגין   הפרעת התפרצות לסירוגין, המכונה גם הפרעת התנהגות מתפוצצת או הפרעת התפרצות לסירוגין  (באנגלית: IED/IE) מהווה אתגר אדיר עבור אנשי בריאות הנפש....
שליטה בלהבה: אסטרטגיות לניהול כעסים - 2024
אסטרטגיות לניהול כעסים אסטרטגיות לניהול כעס – כעס הוא כוח רב עוצמה, לעתים קרובות משול ללהבה לוהטת שיכולה להאיר שבילים או לחרוך כל מה בדרכה....
התקפי זעם אצל ילדים בני 4, בני 3, בני 2 ובני 5 מה ההבדלים וכיצד הורים יכולים להתמודד התקפי זעם אצל פעוטות יכולים לבלבל את ההורים. אבל, חשוב להבין את ההתפרצויות הללו.ילדים בני שנתיים, 3, 4 ו-5 לכולם יש סגנונות זעם שונים. הכרת הפרטים של כל שלב עוזרת להורים להגיב ולטפל בהם כראוי.
התקפי זעם אצל ילדים בני 4, בני 3, בני 2 ובני 5 מה ההבדלים וכיצד הורים יכולים להתמודד התקפי זעם אצל פעוטות יכולים לבלבל את ההורים. אבל, חשוב להבין את ההתפרצויות הללו.ילדים בני שנתיים, 3, 4 ו-5 לכולם יש סגנונות זעם שונים. הכרת הפרטים של כל שלב עוזרת להורים להגיב ולטפל בהם כראוי.
התקפי זעם אצל ילדים בני 6 והתפרצויות זעם אצל ילדים בני 7 מה ההבדלים ומה הגורמים
התקפי זעם בילדים מגיעים בצורות ובגדלים שונים. כשמדובר בילדים בני 6 ו-7, הבנת הסיבות להתפרצויות כאלה היא המפתח. בואו נבדוק את ההבדלים בין שתי קבוצות הגיל. התקפי זעם הם חלק נפוץ בהתבגרות. ילדים בני 6 עוברים מהילדות לשנות הלימודים המוקדמות שלהם. לפיכך, הם עלולים לחוות רגשות מוגברים כשהם מתמודדים עם דינמיקה חברתית חדשה וציפיות גבוהות יותר. התקפי זעם בילדים בני 6 נובעים בדרך כלל מתחושות של מוצף או חוסר שליטה. ילדים בני 7, לעומת זאת, עלולים לחוות התקפי זעם עקב לחץ חברתי ועצמאותם החדשה. כאשר הם מפתחים דעות משלהם, הם עשויים להגיב בהתנהגויות זעם כאשר הם מתמודדים עם אי הסכמות או עוולות נתפסות.
סדנאות שליטה בכעסים וסדנאות לניהול כעסים - השיגו שליטה בכעס
כלים לשליטה בכעסים כעס הוא רגש טבעי שכל אחד חווה בשלב מסוים בחייו. זו יכולה להיות תגובה בריאה למצבים מסוימים, כגון כאשר אנו מרגישים מאוימים...
סדנאות שליטה בכעסים וסדנאות לניהול כעסים - השיגו שליטה בכעס
טיפול בכעסים לגברים כעס הוא רגש טבעי שכל אחד חווה מעת לעת. עם זאת, כאשר הכעס הופך לבלתי נשלט ומתחיל להשפיע על חיי היומיום שלנו,...

צריכים עזרה באיתור מומחה מתאים? השאירו פרטים

    כניסה למערכת