5 טיפים להורים לילדים שאוכלים יותר מדי – הדרכת הורים בנושא השמנת יתר
הטיפים הבאים יוכלו לשמש הורים לילדים הסובלים מהשמנת יתר, אך גם הורים לילדים שנוטים לאכול מהר מדי, הרבה מדי, מבולגן מדי, גם אם אינם סובלים מבעיית משקל.
בעיית השמנת היתר בקרב ילדים היא בעיה משמעותית ויש להתייחס אליה בתשומת לב רבה משום שלרוב היא מצביעה על קושי רגשי עמוק יותר ומשום שעלולה להביא לסכנה בריאותית בחיים הבוגרים של הילד.
ככל שגיל הילד צעיר יותר ובעיית עודף המשקל גדולה יותר, כך נמצא הילד בסיכון גבוה יותר לפיתוח בעיות בריאותיות ורגשיות חמורות יותר, בעלות השפעה ארוכת טווח ומסוכנות.
בעיות של השמנת יתר קשורות לבעיות בריאותיות, רגשיות וחברתיות!
לפני הפעלת כל תוכנית או שימוש בטיפים, חשוב להתייעץ עם רופא הילדים בנוגע למשקל המומלץ לילד עפ”י גילו וגובהו, לגבי תוכנית ההתנהגות ולגבי קצב השינוי המומלצים וכן לגבי הפעילות הגופנית המתאימה.
ניתן ומומלץ להתייעץ עם תזונאית מומחית בילדים לבניית תפריט מתאים.
ירידה מהירה מדי במשקל עלולה להיות מסוכנת. החסרת או מניעת ארוחות גם היא שיטה שאינה מומלצת ואף מסוכנת לילדים.
לאחר שהתייעצת עם אנשי המקצוע, תוכל להשתמש בטיפים המצורפים:
במקרים רבים הבעיה של ילדים שאוכלים הרבה מדי, היא כמות החטיפים שמותרת לילד.
במידה ואתה מעוניין שילדך יאכל מדי פעם חטיף, כדאי מאד לקבוע את מועד אכילת החטיף, להציע חטיף בריאותי כלשהו (ניתן להתייעץ עם תזונאית בנוגע לחטיפים כאלו) וכן כדאי שעל הילד יהיה “להרוויח” את החטיף בדרך כלשהי, לאחר שהשקיע מאמץ. לדוגמא, אפשר להתנות את אכילת החטיף בהתמדה בחוג ספורטיבי כלשהוא.
הקצבת כמות האוכל לכל ארוחה
האם הילד שלך אוכל כמויות גדולות במהלך האוכל? בנוסף להגשת כמות קטנה יותר של אוכל במהלך הארוחה, כדאי לקבוע נוהל במשפחה, לפיו מגישים את האוכל על צלחת אישית בתחילת הארוחה, בעוד הסירים נשארים במטבח, זאת בכדי לא לעודד הרגל של לקיחת מנה נוספת.. כאשר הילד סיים לאכול, עזור לו להתרחק מהשולחן במהירות והרחק פיתויים ממנו. מאד יכול לעזור לקבוע פעילות יזומה עבור הילד מיד לאחר האוכל.
האט את קצב האכילה
האם ילדך אוכל מהר? האטת קצב האכילה יכולה להפחית את הצורך לאכול יותר. על ידי האטת קצב האכילה, אנשים רבים מגלים שהם מצליחים להפחית את כמות האוכל בארוחה. על מנת להאט את קצב האכילה, ניתן לקבוע כי לאחר כל ביס מניחים את הסכום לרגע, לפני שלוקחים ביס נוסף. אפשר להציע לילד לספור עד 10 בזמן שהניח את הסכום. בנוסף ניתן להציע שלאחר כל מספר ביסים (כחמישה), שותים שלוק ממים או משקה אחר (מופחת קלוריות).
כאשר בעיית המשקל היא חמורה וניכרת השמנת יתר:
לגבי עניין השקילה, הדעות חלוקות, ישנם אנשי מקצוע שחושבים כי לא מומלץ להעביר את נושא האכילה והמשקל לחזית האג’נדה המשפחתית, מחשש שההתעסקות לכשעצמה תהיה פוגענית ותפגע בילד. אולם, כאשר מדובר בבעיית משקל חמורה וישנו צורך בהתערבות מיידית, מומלץ, בהתייעצות עם תזונאית מוסמכת לילדים, להעלות את הנושא ולחשוב כיצד לתווך זאת לילד. לעבודה עם נושא המשקל מתייחס הטיפ הבא:
חיזוקים אקטיבים של ירידה במשקל
מומלץ להשקל כפעם עד פעמיים בשבוע על גבי משקל קבוע, זו דרך טובה למעקב אחר הירידה במשקל. מומלץ שהמשקל יכתב על גבי טבלה עם תאריכים.
כדאי לקבוע את היעדים לירידה במשקל, יחד עם רופא הילדים. כדאי להתחיל מהתייעצות ראשונית עם הרופא וכן להגיע במהלך התוכנית להתייעצויות נוספות ומעקב. כדאי לבדוק עם הרופא באיזו תדירות היה רוצה שהמעקב שלו יתבצע.
דרך מועילה ביותר היא לקבוע פעילויות מהנות בסוף שבוע, כתוצאה (פרס) להשגת המשקל הרצוי שנקבע בתוכנית.
זיכרו, חשוב שהירידה תהיה הדרגתית ומפוקחת ע”י רופא הילדים. ירידה מהירה מדי במשקל עלולה להיות מסוכנת לילדך!
שינוי עמדת ההורים
אוכל ואכילה קשורים אצל כולנו לחוויות רגשיות עוצמתיות. אוכל מעורר רגשות ומחשבות שונים. להורים רבים ישנן אמונות שונות לגבי אוכל ואכילה בכלל ובנוגע לאכילה של ילדם בפרט. לעיתים אמונות מוטעות אלה עלולות להיות מכשלה ולמנוע מהם לעזור לילדם להפחית ממשקלו.
דוגמאות לאמונות אלו הם:
לא כדאי לדבר עם ילד על המראה שלו / על המשקל שלו- ילדים עירניים למשקל שלהם ולמראה שלהם גם אם לא תאמרו להם.הילדים רואים את עצמם במראה או ביחס לילדים אחרים והם כנראה מקבלים הערות על כך מבני גילם, כך שאם תנסו לחסוך מילדכם צער בכך שלא תדברו אתו על כך, הוא עלול להיות חשוף לבעיה קשה ופוגעת הרבה יותר מצד בני גילו.
הילד שלי עלול להעלב אם אבקש ממנו להשקל- במידה וילדכם סובל ממשקל יתר, הוא נעלב ונפגע הרבה יותר מהילדים בכיתתו שסביר מאד שלועגים לו או מתרחקים ממנו. מחקרים מראים שילדים עירניים מאד למראה החיצוני ונוטים להתרחק מילדים שנראים אחרת. זהו מצב בעייתי ולעיתים אף מביא ילדים הסובלים מבעיית השמנה לידי נידוי חברתי.
אסור למנוע מילד לאכול – ילדים (וגם מבוגרים) אינם צריכים לצרוך כמויות גדולות של אוכל, מכיוון שאוכל מתחבר אצל כולנו לדברים רגשיים, אנו נוטים לאכול הרבה יותר ממה שאנו באמת צריכים. קביעת כמויות סבירות של אוכל לא ישאירו את ילדכם רעב, אם הוא מבקש מכם מנה נוספת, סביר שזהו עניין של הרגל ובמידה ותקבעו הרגלים ביתיים, כמו שפרטנו בטיפים ותצליחו להתיחס אליהם כעניין שגרתי ומובן מאליו, הילד מהר מאד ילמד לפעול על פי נהלים אלה.
אסור שילד יהיה רעב- כמו שכתבנו קודם, ילדים לא צריכים באמת כמויות גדולות של אוכל, הסיכוי שילד יהיה רעב, אם תקבעו מנות סבירות בהתיעצות עם רופא הילדים, היא נמוכה וסביר שהילד מתלונן על רעב מתוך הרגל לאכול הרבה או מתוך צורך רגשי.
הורים יקרים, טיפים אלה נועדו לעזור לכם להתמודד עם השמנת יתר ובעיות אכילה שונות של ילדכם.
במידה ואתם מתקשים בשינוי, אל תתמהמהו ופנו לעזרת איש מקצוע מומחה בטיפול פסיכולוגי בילדים ובהדרכת הורים.
זיכרו בעיות אכילה ובעיות השמנת יתר בקרב ילדים עלולות להיות מסוכנות ובעלות השלכות חמורות בהמשך חיי הילד!
הטיפים הבאים מיועדים להורים לילדים הסובלים מהשמנת יתר ומהרגלי אכילה בעיתיים. טיפים אלה אינם מחליפים בשום אופן התייעצות עם איש מקצוע, אלא נועדו לעזור להורים בפתרונות לשינוי התנהגותי.
מחפשים מידע נוסף בנושא טיפול פסיכותרפי? קראו את המדריך המקיף שלנו לעולם הפסיכותרפיה.