טופס הסכמת הורה לטיפול או אבחון
בישראל ישנו חוק הקובע כי קטין (ילד/נער מתחת לגיל 18) אינו רשאי לקבל טיפול או לעבור תהליך אבחון רפואי או פסיכולוגי ללא הסכמת שני הוריו. חוק זה מדגיש את חשיבותה של מעורבות ההורים בהחלטות הנוגעות לבריאותם ולרווחתם של קטינים. מטרת החוק היא להגן על הזכויות והאינטרסים של הילד תוך הכרה במשמעות של סמכות ואחריות הורית.
בהמשך תוכלו למצוא טופס הסכמת הורה לטיפול / אבחון להורדה.
על פי חוק זה, כאשר קטין זקוק לטיפול רפואי או פסיכולוגי, על שני ההורים לספק את הסכמתם בחתימה על טופס הסכמת הורים. תהליך זה מבטיח ששני ההורים מיודעים ומעורבים בתהליך קבלת ההחלטות לגבי הטיפול בקטין ומאפשר להם להשתתף בקביעת דרך הפעולה הטובה ביותר לבריאות ולרווחתו של ילדם.
מה המטרה של הסכמת הורים לטיפול / אבחון?
הדרישה להסכמת הורים משרתת מספר מטרות. ראשית, היא מכירה בתפקיד הבסיסי שהורים ממלאים בגידול ובטיפול בילדיהם, כולל החלטות לגבי הטיפול הרפואי או הטיפול הפסיכולוגי שלהם. על ידי שיתוף שני ההורים בתהליך ההסכמה, מטרת החוק היא לקדם קבלת החלטות משותפות ושיתוף פעולה בין ההורים, במיוחד במצבים שבהם להורים עשויות להיות נקודות מבט או העדפות שונות.
בנוסף, החוק משמש להגנה על זכויות ואינטרסים של הקטין, על ידי כך שמבטיח שהקטין לא יעבור כל התערבות רפואיות או פסיכולוגיות משמעותיות, ללא הסכמת שני ההורים. דרישה זו מסייעת במניעת מצבים שבהם אחד ההורים עשוי לקבל באופן חד צדדי החלטות שעלולות להיות להן השפעה משמעותית על בריאותו ועל הטיפול בקטין.
עם זאת, ישנן נסיבות שבהן לא תידרש הסכמת הורים או שבהן עשויות להיות החרגות לדרישה להסכמת שני ההורים. מצבים חריגים אוה כוללים מצבים שבהם אחד ההורים נפטר או אינו כשיר מבחינה משפטית, מקרים של מצבי חירום או התערבות רפואית או פסיכולוגית דחופה וכן מקרים בהם קבלת הסכמת אחד ההורים, היא בלתי אפשרית או בלתי מעשית למרות מאמצים סבירים שנעשו.
חשוב לציין כי היישום והפרשנות הספציפית של החוק עשויים להשתנות בהקשרים שונים ויש לפנות לייעוץ משפטי לקבלת מידע מדויק ועדכני לגבי דרישות הסכמת הורים בישראל.
ככלל, החוק בישראל המחייב את קבלת הסכמת שני ההורים לצורך טיפול או תהליך אבחון רפואי/פסיכולוגי של קטינים נועד להבטיח שההורים יהיו מעורבים באופן פעיל בהחלטות הנוגעות לטיפול הבריאותי של ילדם, תוך שמירה על זכויות הילד ורווחתו.
בפועל, בנוגע לטיפול פסיכולוגי / טיפול רגשי – כל עוד ההורים נשואים או חיים יחד, אין צורך להחתים אותם על טופס הסכמת הורים לטיפול/אבחון, מאחר וההנחה היא כי שני ההורים יהיו מעורבים פעילים בתהליך האינטייק ובתהליך הטיפולי / אבחוני. דררישה זו רלוונטית כאשר ההורים גרושים או פרודים.
טופס הסכמה לטיפול אבחון קטין – מרכז רימון