השפעת דיכאון אחרי לידה על התינוק – במשך שנים אנשים חשבו שתינוקות לא ממש מרגישים או קולטים מה קורה סביבם. “הם עדיין קטנים, מה הם מבינים?” אמרו. מסתבר שתינוקות מרגישים הרבה יותר ממה שדמיינו לעצמנו אפילו לפני שהם נולדו, אפילו ברחם.
נמצא כי ישנן השפעות רבות ל”דיכאון טרום לידתי” (דיכאון לפני לידה) ול”דכאון אחרי לידה” על התפתחותם הרגשית, השכלית וההתנהגותית של עוברים ופעוטות.
השפעות רגשית של דיכאון אחרי לידה על התינוק
מחקרים הראו הדמיות שנעשו במוחם של עוברים ותינוקות לאחר לידה ונמצאו בהם קשרים חלשים יותר של חומר לבן בין אזורי מוח המעורבים בעיבוד רגשי. החומר הלבן הזה מחבר את כל ארבע אונות המח כמו גם למערכת הלימבית הנחשבת ל”מרכז הרגשות” של המח. ללא קשרי חומר לבן חזקים, חלקי המח השונים מתקשים לתקשר זה עם זה ונוצרת הפרעה שיש לה השלכות על התפתחותו הרגשית של התינוק.
השפעות התפתחותיות של דיכאון אחרי לידה על התינוק
נמצא שאחוז התינוקות הפגים שנולדים בטרם עת לאימהות שלקו בדיכאון עוד במהלך ההיריון, יחסית גבוה בהשוואה לתינוקות שנולדו לאימהות שאינן לוקות בהפרעה במצב הרוח. בנוסף, משקלם של התינוקות, גם של אלו שנולדו בלידה רגילה נמוך בהשוואה לתינוקות אשר נולדו לאימהות שלא לקו בדיכאון טרום לידתי (דיכאון לפני לידה).
לידות מוקדמות ומשקל נמוך, הם שניים מהגורמים השכיחים ביותר לליקויים נוירו-קוגניטיביים, מוגבלויות מולדות ועיכובים באבני דרך התפתחותיים אצל ילדים ותינוקות.
תינוקות שנולדו פגים או כאלו עם מומים מולדים, יפתחו מיומנויות או יגיעו לאבני דרך מאוחר יותר מילדים אחרים.
משקל לידה נמוך
נמצא כי קיים קשר בין מתח לפני הלידה וחווית סטרס קיצוני בתקופת ההיריון לפגיעה באספקת הדם ברחם, המהווה את המקור לחומרי ההזנה לעובר שטרם נולד. יתכן ופגיעה זאת מסבירה את משקלם הנמוך של תינוקות שנולדו לאימהות שאובחנו כסובלות מ”דיכאון טרום לידתי”.
השפעה על “דפוס התקשרות”
“התקשרות” היא מונח המתאר את הקשר הרגשי שיוצר התינוק עם המטפל העיקרי שלו. אמא שמגיבה לתינוק בוכה למשל, מציעה לו, את מה שהיא מרגישה, שהוא זקוק לו באותו רגע כמו אוכל, החלפת חיתול, מגע מנחם. תינוק שההתקשרות בינו לבין אמו, בטוחה, יתפתח בצורה תקינה ויסמוך על אחרים.
לעומת זאת, דיכאון של אם, יכול להפוך את ההתקשרות בינה ובין התינוק שלה ללא בטוחה. במצב כזה, החששות של האם לגבי השפעת מצב רוחה על תינוק יכולות להפוך למציאותיות. תינוקות רגישים מאוד לעצבות ולחוסר הקשב של האם השרויה במצב של דיכאון. מחקרים אשר דימו דיכאון אצל נשים לתינוקות שהיו רגילים להתקשרות בטוחה, הראו שהתינוקות שחוו את האימהות שלהן, פתאום, חסרות מצב רוח, הסיטו את מבטם מהן והראו סימני מצוקה שנמשכו זמן רב אחרי שהנשים חזרו להתנהג כרגיל. כאשר דפוס ההתקשרות פחות בטוחה, תינוקות נוטים להיות פחות פעילים ורגישים יותר ללחץ, לעומת תינוקות אחרים.
השפעת דיכאון של האם על מצב הרוח של הילד
דיכאון יכול להשפיע על העקביות שבה אימהות מטפלות בתינוקות שלהם. אימהות יכולות לשנות את יחסן אל התינוק. רגע אחד הן יכולות להיות אוהבות, קשובות ותגובתיות כלפיו ורגע אחר הן יכולות להתעלם ממנו או “לאבד” את “החלקים המתפקדים” שלהן. תינוק יצפה לתגובה מאמו. ברגע אחד הוא יקבל אותה וברגע אחר, האם לא תגיב לו כלל או שתגיב אליו בצורה שלילית. חוסר עקביות כזה יכול לפגוע בהתפתחות הרגשית של התינוק ולגרום לו, שלא לסמוך על האם המטפלת ועל העולם בכלל. ילדים שהתגובות כלפיהן לא עקביות יכנסו פנימה אל עצמם וימעטו לנסות ליצור קשר עם האחרים המשמעותיים שבסביבתם. ככל שהדיכאון של האם עמוק יותר ולא יהיו גורמי תמיכה נוספים אשר יוכלו לסייע ולספק לתינוק את הטיפול המיטיב שהוא זקוק לו, יפתח התינוק הפרעות נוספות אשר יקשו עליו את התפקודים הרגשיים, החברתיים והלימודיים בעתיד.
תגובות אופייניות של ילדים לאמהות בדיכאון בגילאים שונים
מאפיינים של תינוקות עד גיל הגן לאימהות בדיכאון:
- יותר עצבנים
- פאסיביים יותר מתינוקות אחרים
- עם פחות הבעות פנים
- סובלים מהפרעות בשינה
ילדים בגיל הגן:
יהיו פחות עצמאיים
פחות ייצרו קשרים חברתיים
יתקשו לקבל משמעת
יהיו יותר אגרסיביים
ילדים בגיל בית ספר:
יבטאו יותר בעיות משמעת והתנהגות
יתקשו ללמוד בצורה תקינה כמו קבוצת השווים להם
יפתחו יותר הפרעות בקשב וריכוז (ADHD)
בני נוער
יסבלו יותר ממתבגרים אחרים מדיכאון מג’ורי
הפרעות חרדה
הפרעות התנהגות
הפרעות בקשב וריכוז וליקויי למידה
שימוש בסמים ואלכוהול
טיפול בנשים בדיכאון לפני ואחרי לידה
נשים אשר חוות קשיים רגשיים לפני ואחרי הלידה, לעיתים קרובות נמנעות מפניה לקבלת עזרה כי הן חוששות להיתפס כאמהות רעות, מזניחות ו/או חלילה שייקחו להן את הילד. עדיין ולמרות כל מה שנאמר קודם, אין דבר שהילד צריך יותר מ”אמא בריאה”. טיפול טוב ונכון יוכל לסייע לאימהות לשוב לתפקוד תקין עבור עצמן ועבור הילדים שלהן ויפה שעה אחת קודם, כדי לשנות את המצב. ההנחה שדיכאון יעבור עם הזמן, גם אם לא יטופל ושאימהות יסתגלו למצב שיש להן תינוק/ת ויתחילו לתפקד, פשוט אינה נכונה. יש מצבים בחיים בהם הכרחי לקבל סיוע כדי להתחיל לתפקד באופן עצמאי.
ב”בחיק האם” בשילוב עם “מרכז רימון” ישנם מטפלים שההתמחות שלהם היא עבודה רגשית עם נשים, תינוקות ומשפחות לאחר לידה. המטפלים מיומנים לזהות מצבים רגשיים קשים, להבין מאיפה הקשיים התחילו ולספק סיוע מהיר ואיכותי בנקודת הזמן שבה פונים אלינו.
בחיק האם- מרכז רימון מספקים מגוון טיפולים לאם לתינוק ולמשפחה-
- טיפולי הורה תינוק – טיפול דיאדי
- טיפול פרטני להורה (טיפול בגברים / טיפול בנשים)
- הדרכת הורים
- קבוצת תמיכה דיכאון אחרי לידה פיזי או בזום
ככל שתקדימי לפנות לקבל עזרה כך המטפלים יוכלו לעזור לכם לעצור את כדור השלג המגלגל ולסייע לך, לתינוק ולמשפחה.
מעוניינים להתייעץ עם מומחה בתחום?
השאירו פרטים בטופס ומומחית מ”בחיק האם” תחזור אליכם בהקדם
מה הקשר בין דכאון לאחר לידה לבייבי בלוז? – חלק ראשון
מהו הבייבי בלוז ומה ההבדל בינו לבין דיכאון אחרי לידה – חלק 2
מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:
איך מתמודדים פסיכולוגית עם הפלה
ב”חיק האם” מתרחבת – דרושים פסיכולוגים ופסיכותרפיסטים
דיכאון אחרי לידה גברים
דיכאון אחרי לידה למי פונים – מי יכול לטפל בדיכאון אחרי לידה?
דיכאון אחרי לידה שאלון / אבחון עצמי
דיכאון לפני לידה / דכאון טרום לידתי
דכאון אחרי לידה – כל מה שחשוב לדעת
השפעת דיכאון אחרי לידה על התינוק
התמודדות נפשית עם טיפולי פוריות
התקפי חרדה בהריון / פאניקה
חרדות אחרי לידה
חרדות בהריון – אבחון וטיפול
חרדות במהלך ההריון – איך מזהים?
טוקופוביה Tokophobia – פחד מהריון
טיפול בדיכאון אחרי לידה גברים
טיפול בדיכאון לאחר לידה – מה אפשר לעשות?
לידה שקטה
לידה שקטה – השלכות רגשיות של לידת עובר מת
למה כדאי לפנות “לבחיק האם” לטיפול בקשיים רגשיים לאחר לידה?
מה זה לידה שקטה? שאלות ותשובות
פרויקטים ייחודיים בתחום טיפול וסיוע לנשים ומשפחות לאחר לידה
קבוצת תמיכה דיכאון אחרי לידה
הכנה רגשית ללידה – הכנה נפשית לאמהות ואבות לפני הריון או לפני לידה
דיכאון אחרי לידה אחרי שנה / דיכאון מאוחר לאחר לידה
דיכאון אחרי לידה תסמינים / סימנים לדיכאון אחרי לידה