התמכרות לאלכוהול
מה זה אלכוהוליזם ומהי התמכרות לאלכוהול? מהם הסימנים לאלכוהוליזם? מהם השלבים בדרך לגמילה מאלכוהול ומהו הטיפול המומלץ באלכוהוליזם?
מה במאמר?
אלכוהוליזם
סימנים ותסמינים של התמכרות לאלכוהול
התפתחות התמכרות לאלכוהול
גמילה מאלכוהול
טיפול באלכוהוליזם
מומחים בטיפול בהתמכרות לאלכוהול
סרטון בנושא השפעת אלכוהול על המח
אלכוהוליזם
התמכרות לאלכוהול, הידועה גם בשם אלכוהוליזם, היא מחלה העשויה לפגוע בכל שכבות האוכלוסייה. חשוב לציין שמדובר במחלה, מכיוון שהאדם שלוקה בה, יסבול משינויים נוירולוגיים ולא תמיד ישלוט במעשיו.
בסוף העמוד סרטון בנושא השפעת שתיית אלכוהול על המח.
מכיוון שאלכהול, בניגוד לסמים, הינו משקה חוקי ואף מקושר תרבותית לציון אירועים משמחים, קשה לזהות מתי האדם עובר משתיה שהיא שתייה חברתית ונורמטיבית להתמכרות (והופך לאלכוהוליסט).
בנוסף, ההתמכרות זו יכולה להתבטא במגוון דרכים והיא משתנה מאדם לאדם:
- אנשים שונים יכולים לשתות ולהתמכר למשקאות שונים.
- אדם יכול לשתות בצורה יומיומית
- ואדם אחר יכול לשתות כמות מאוד גדולה בפרק זמן קצר ואז להימנע משתיה למשך זמן מה.
מעוניינים להתייעץ עם מומחה בתחום הטיפול בהתמכרויות?
השאירו פרטים בטופס ומומחה מהמרכז לטיפול בהתמכרויות יחזור אליכם בהקדם
סימנים ותסמינים של התמכרות לאלכוהול
כדי להגדיר התמכרות לאלכוהול צריכה להשאל שאלה פשוטה- האם אי פעם אמרת לעצמך, שמהיום אני מפסיק/ה לשתות? שזו הפעם האחרונה ולבסוף מצאת את עצמך שוב שותה על אף שלא תכננת לעשות זאת?
בהמשך נחפש סימנים נוספים:
קריטריונים לאבחון של אלכוהוליזם
סימנים אלו מהווים קריטריונים לאבחון של ההתמכרות , עפ”י מדריך האבחנות הפסיכאטריות האמריקאי (DSM). במידה ושניים או יותר מהקריטריונים הבאים נכונים, אפשר לזהות שמדובר בהתמכרות. ככל שיותר קריטיונים נכונים כך חומרת ההתמכרות גדולה יותר.
- הזנחה של תחומי אחריות כמו עבודה, לימודים, טיפול במשפחה. ירידה בביצועים בעבודה או בלימודים, היעדרויות מרובות על רקע שתיית אלכוהול.
- שתיית אלכוהול במצבים בהם זה כרוך בסיכון (למשל נהיגה)
- המשך שתיית אלכוהול למרות הופעתן של בעיות חברתיות או בינאישיות הנגרמות עקב שתיית אלכוהול (למשל עימותים עם בן/ת זוג אודות השתייה, או קטטות)
- סבילות (התרגלות של הגוף) הבאה לידי ביטוי על ידי אחד מהשנייים:
- צורך להעלות את מינון השתיה ברופן משמעותי על מנת להגיע להשפעה הרצויה
- שתיה באותה הכמות מובילה להפחתה ברורה בהשפעה.
- הופעתן של תסמיני גמילה (בטווח הקצר של הפסקת השתיה נצפה לראות בחילות והקאות, כאב ראש, רעד בגפיים, חרדות וקושי להירדם. בהמשך עלולות להיות תופעות נוספות).
- שתיית אלכוהול בכמות רבה יותר מהמתוכנן
- ישנה שאיפה, או מאמצים כושלים להפחית ולשלוט בצריכת האלכוהול.
- זמן רב מושקע בפעילות הקשורה בהשגת האלכוהול, השתיה עצמה או ההתאוששות מהשתיה.
- ישנה הפחתה משמעותית בעיסוקים אחרים, כמו תחביבים או בפעילויות חברתיות חשובות.
- שתיית האלכוהול נמשכת למרות שהאדם יודע שזה גורם או מחמיר בעיות גופניות או נפשיות.
- ישנה כמיהה, דחף או רצון חזק לשתות אלכוהול.
התפתחות התמכרות לאלכוהול
התפתחות ההתמכרות נעשית בשלבים:
- לרוב שתיית אלכוהול מתחילה כמעשה חברתי- נורמטיבי.
- בהמשך שתיה שעוזרת לאדם להירגע מהלחץ, או כהקלה ועזרה להתמודד עם אירועי חיים קשים.
- בהמשך נוצרות בעיות עקב שתיית האלכוהול (אובדן עבודה, בעיות בקשרים ובזוגיות, בעיות כלכליות, התפתחות של קשיים נפשיים כמו חרדות ודיכאון, התפתחות של בעיות גופניות-רפואיות ועוד). שתיית האלכוהול מהווה מעין פתרון זמני, שכן היא עוזרת לשכוח אותן לרגע.
- מתוך כך, נוצר מעגל בו ככל שהאדם שותה יותר נוצרות עוד בעיות וככל שנוצרות עוד בעיות, גובר אצלו הצורך לשתות כדי לשכוח אותן. כדי לעצור את אותו מעגל של סבל, יש צורך בהרבה תמיכה חברתית, רגשית ומקצועית.
גמילה מאלכוהול- על ההליך הפיזי ומכוני הגמילה
לאחר שלב ההחלטה על הגמילה מאלכוהול מומלץ לפנות לאנשי מקצוע לצורך הערכת מצב. במצבים מסוימים נדרשת השגחה רפואית בשלבי הגמילה הראשוניים בשל תסמינים פיזיים שעלולים להיות מסכני חיים. במקרה זה נמליץ על פניה למרכזי גמילה סגורים (פרטיים או ציבוריים) בשלב הראשון. במקרים אחרים אפשר יהיה לקיים את הגמילה מאלכוהול לבד / באופן עצמאי. חשוב מאד בכל מצב,לפנות גם לליווי מקצועי רגשי, תהליך הגמילה וטיפול באלכוהוליזם, הוא מורכב וקשה ולכן מצריך תמיכה מקצועית על ידי מומחים.
אלכוהוליזם טיפול לאחר הגמילה הפיזית
כאמור, ההתמכרות לאלכוהול (אלכוהוליזם) זוהי מחלה ומדובר במחלה כרונית, מה שאומר שישנו סיכון שאחרי הגמילה תהיה חזרה לשתיית אלכוהול. לכן, גם לאחר שלב הגמילה הפיזית והפסקת השתייה, אנו ממליצים לעבור טיפול פסיכולוגי מעמיק בכדי שלא לחזור לשתיית אלכוהול. בתהליך הטיפולי נלמד לזהות הן את הגורמים להתפתחות ההתמכרות. אבל, לא פחות חשוב, נלמד לזהות את הטריגרים המובילים לשתייה ולסגל דרכי התמודדות חדשים עם בעיות החיים, במקום השתייה.
טיפול פסיכולוגי במרכז רימון – מומחים בטיפול בהתמכרויות – אלכוהוליזם טיפול
אנחנו מבינים את הקושי בבחירת מטפלת רגשית / פסיכולוג / פסיכותרפיסט וזו הסיבה שבגללה הקמנו מלכתחילה את מרכז רימון.
לנו במרכז רימון ישנה מטרה אחת ברורה – לעזור לכם למצוא את הפסיכותרפיסטים והפסיכולוגים המתאימים והמומלצים ביותר עבורכם ועבור הקרובים שלכם.
התמחינו בהתאמת פסיכולוגיות ופסיכותרפיסטים מאז שנת 2013.
אנו עובדים עם מגוון רחב של מטפלות רגשיות, פסיכותרפיסטים ופסיכולוגים מומלצים בכל הארץ, המומחים בטיפול במגוון קשיים וסוגי טיפול.
חשוב לנו שבצוות שלנו יהיו אך ורק מטפלים ומטפלות בעלות הכשרה אקדמית, ניסיון, התמחויות והמלצות רלוונטיות.
אנו עושים תהליך מיון קפדני בבחירת המטפלות עמן אנו עובדים ולכן יש לנו אחוזי הצלחה מאד גבוהים בהתאמת מטפלות רגשיות, פסיכותרפיסטים ופסיכולוגיות לטיפול בהתמכרות לאלכוהול.
מעוניינים להתייעץ עם מומחה בתחום הטיפול בהתמכרויות?
השאירו פרטים בטופס ומומחה מהמרכז לטיפול בהתמכרויות יחזור אליכם בהקדם
FAQ’s – שאלות נפוצות
שאלות נפוצות אלכוהוליזם טיפול
ש 1: מהי התמכרות לאלכוהול?
ת 1: התמכרות לאלכוהול, המכונה גם אלכוהוליזם או הפרעת שימוש באלכוהול, היא מחלה כרונית המאופיינת בחוסר יכולת לשלוט או להפסיק לשתות למרות השלכות שליליות. זהו מצב מתקדם שיכול להיות בעל השפעות גופניות, פסיכולוגיות וחברתיות חמורות.
ש 2: כיצד מתפתחת התמכרות לשתייה?
ת 2: התמכרות לשתייה יכולה להתפתח בהדרגה לאורך זמן באמצעות צריכת אלכוהול חוזרת ומופרזת. גורמים כמו נטייה גנטית, השפעות סביבתיות, מצבי בריאות הנפש וגורמים חברתיים יכולים לתרום להתפתחות ההתמכרות.
ש 3: מהם הסימנים והתסמינים של התמכרות לאלכוהול?
ת 3: סימנים ותסמינים של התמכרות לאלכוהול יכולים להשתנות, אך אינדיקטורים שכיחים כוללים סבילות מוגברת לאלכוהול (כמויות גוברות של אלכוהול לא מספקות את אותה ההשפעה), תסמיני גמילה כאשר מנסים להפסיק או לקצץ, הזנחת אחריות או תחביבים עקב שתייה, ניסיונות לא מוצלחים להפסיק, המשך שתיית אלכוהול למרות השלכות שליליות, ותשוקה חזקה או כפייתיות לגבי שתיית אלכוהול.
ש 4: מהם הסיכונים הבריאותיים הקשורים להתמכרות לשתייה אלכוהולית?
ת 4: התמכרות לשתייה יכולה להוביל למגוון רחב של בעיות בריאות, כולל נזק לכבד (כמו שחמת), בעיות לב וכלי דם, דלקת לבלב, מערכת חיסון מוחלשת, הפרעות נוירולוגיות, סיכון מוגבר לסרטן והפרעות בריאות הנפש כמו דיכאון וחרדה.
ש 5: כיצד מטפלים בהתמכרות לאלכוהול?
ת 5: ניתן לטפל בהתמכרות לאלכוהול וישנן גישות שונות לטיפול. לעתים קרובות זה כרוך בשילוב של ניקוי רעלים, ייעוץ, טיפול (כמו טיפול קוגניטיבי-התנהגותי), קבוצות תמיכה (כמו אלכוהוליסטים אנונימיים), תרופות (במידת הצורך) ושינויים באורח החיים. תוכניות הטיפול מותאמות לצרכים פרטניים ועשויות להיות כרוכות בתוכניות אשפוז או חוץ.
ש 6: האם ניתן לרפא התמכרות לשתייה/אלכוהולים טיפול?
ת 6: אמנם אין תרופה ידועה להתמכרות לשתייה, אך ניתן לנהל אותה ביעילות ויחידים יכולים להשיג התאוששות לטווח הארוך. עם שינויים בטיפול, תמיכה ואורח החיים הנכונים, אנשים רבים מסוגלים להתגבר על התמכרות ולהוביל חיים מגשימים ונטולי אלכוהול.
ש 7: כיצד אוכל לעזור למישהו עם התמכרות לשתייה חריפה?
ת 7: אם אתם חושדים שמישהו שאתם מכירים, נאבק בהתמכרות לשתייה, חשוב לפנות אליהם באמפתיה ובדאגה. עודדו אותם לפנות לעזרה מקצועית, להציע תמיכה במציאת אפשרויות טיפול ולהיות סבלניים לאורך מסע ההחלמה שלהם. כמו כן, חשוב לטפל ברווחתכם ולחפש תמיכה מצד אנשי מקצוע או קבוצות תמיכה בעצמכם.
מאמרים נוספים בנושא התמכרויות:
התמכרות לקנאביס
טיפול בהתמכרויות
התמכרות למשחקי מחשב
התמכרות להימורים
התמכרות אצל ילדים
השפעת אלכוהול על המח – הסבר מקצועי (ניתן להוסיף כתוביות בעברית)
מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:
גמילה מאלכוהול
גמילה מסמים
התמכרות אצל ילדים
התמכרות לאלכוהול / אלכוהוליזם
התמכרות להימורים
התמכרות למשחקי מחשב
התמכרות לסמים
התמכרות לקנאביס / מריחואנה / גראס
טיפול בהתמכרות / טיפול בהתמכרויות
התמכרות לפורנו – אבחון וטיפול
התמכרות למין / התמכרות לסקס
התמכרות למסכים
התמכרות לקוקאין – התמכרות לקוק
טיפול בהתמכרות למין / ההתמכרות לסקס
Psychotherapy for Sex Addiction – A Comprehensive Exploration