הורים לתאומים עומדים בפני החלטה קשה, כאשר ילדם עולה לכיתה א, האם להפריד או להשאיר אותם בכיתה אחת? השאלה הופכת למרכזית וחשובה בעיקר כשמדובר בתאומים לקראת כיתה א, אך רלוונטית גם בכיתות ומסגרות אחרות כאשר עולה השאלה האם להשאירם בכיתה אחת או להפריד בינהם.
ההחלטה האם להפריד או להשאיר יחד תאומים שעולים לכיתה א’ או בכלל במערכת החינוך היא החלטה קשה ומורכבת. כנראה שאין אמת אחת נכונה לכולם ומסתבר שגם מחקרים בתחום, לא מצאו הבדל משמעותי בין תאומים שלמדו באותה כיתה לתאומים שלמדו בכיתות שונות.
החלטה כזו מורכבת מהרבה מאד שיקולים אישיים, משפחתיים, רגשיים, סביבתיים ואפילו מדיניים.
במאמר זה תמצאו את עיקרי המחקר ומסקנותיו וכן הצעות לשיקולים שיש לקחת בחשבון כשרוצים לשקול שאלה זו.
דילמת התאומים – מה מתאים לתאומים במערכת החינוך ובכיתה א’ בפרט האם להפריד או להשאיר בכיתה אחת?
עד היום ישנו מחקר מועט מאד בנושא זה. מחקר שפורסם ב 2018 בכתב העת הנחשב (“Developmental Psychology”) והתבצע על ידי מספר חוקרים מבריטניה ומקנדה, בדק אוכלוסייה רחבה של תאומים, חלקם זהים וחלקם לא, במדינות שונות ובגילאים שונים. חלק מהתאומים למדו באותה הכיתה וחלקם בכיתות שונות.
המחקר בדק הבדלים בין שתי קבוצות התאומים מבחינת ההישגים הלימודיים, יכולות קוגניטיביות ומוטיבציה.
בפועל, כאשר ערכו השוואה בין שתי קבוצות התאומים, לא נמצא הבדל משמעותי בין הקבוצות וכאשר נמצא הבדל כלשהו, לא היה ברור האם זה נובע מההפרדה בכיתות או מגורמים אחרים.
המסקנה וההמלצה של החוקרים הייתה שמה שחשוב בעיקר בהחלטה הזו היא שקובעי מדיניות לא יקבעו תקנות נוקשות בנושא ויאפשרו להורים, לתאומים עצמם ולצוות החינוכי לקבל את ההחלטה בעצמם, כאשר מה שחשוב בעיקר הוא השיקולים והמשתנים האישיים של כל ילד וכל משפחה.
מהם השיקולים החשובים כשרוצים לקבל החלטה לגבי מסגרת חינוכית לתאומים?
במטרה לעזור להורים להחליט בכל זאת מה נכון יותר עבור ילדם, ערכנו פה רשימה של שיקולים ומשתנים שיש לקחת בחשבון כאשר מתלבטים בדילמה זו
שיקולים אישיים:
חווית תאומות היא ייחודית וקשה להבנה על ידי מי שאינו תאום
הם נמצאים יחד עוד לפני הלידה ולבטח אחריה. לפעמים הפרדה בינהם עלולה להיות טראומטית, לרוב הם טובים יותר יחד, לא כי הם לא יכולים להיפרד, אלא כי הם מאד טובים כשהם אחד עם השני. להשאיר תאומים באותה הכיתה יכול לעיתים לעזור הם להתרגל למעבר ולהפוך אותו לקל יותר.
השאלה שעולה היא האם כל אחד מהתאומים בשל להפרדה אחד מהשני או שעדיין בשלב רגשי בו הפרדה כזו תפגע בהם ותקשה עליהם את הלימודים ואת ההסתגלות למעבר המשמעותי והחדש. אינכם בטוחים האם הם בשלים להפרדה או למעבר לכיתה א’, כדאי לשקול אבחון בשלות לכיתה א’.
מהו טיב הקשר בין התאומים?
האם הם תחרותיים? במידה ותחרותיים , המצאות באותה כיתה עלול להחריף את התחרות.
מה ההשפעה שלהם אחד על השני
במידה ותורמים לריכוז ועוזרים אחד לשני או אינם מפריעים ומסיחים אחד את השני – יכול לעזור שיהיו יחד, אך אם משפיעים לרעה ומסיחים אחד את השני – כדאי לחשוב על כך שוב.
סגנונות הלמידה של הילדים
כיצד קולטים ומעבדים מידע. לכל ילד יש סגנון למידה אחר, יתכן שמורה אחד יהיה נכון לתלמיד אחד ולא מתאים לאחר – במידה וישנה הכרות מוקדמת עם המורים ואפשרות לבחור מורה שיש לו את היכולת לזהות סגנונות למידה שונים ולהתאימם לכל תלמיד, אז האפשרות שימדו באותה הכיתה תוכל להתאים.
מה רצונם של ילדים עצמם?
מומלץ וחשוב לשאול כל אחד מהילדים מה הוא היה רוצה. ברור שזו שאלה קשה שלא תמיד ידעו לענות עליה, אך אם תשאל בצורה המתאימה תוכל לאפשר להם לשקול את ההחלטה ברצינות ולמצוא את התשובה הנכונה עבורם. חשוב לשאול כל אחד מהתאומים בנפרד, לאפשר להם חשיבה על הנושא, להציג שיקולים לכאן ולכאן, להמנע מהבעת דעה אישית של ההורים או בני משפחה אחרים, לחזור ולשאול כמה פעמים בטווחי זמן שיאפשרו להם לשקול את השאלה בלי לחץ מיותר. כמובן שאין חובה לבחור מה שהם בחרו אך זהו שיקול חשוב מא שכדאי לקחת בחשבון.
שיקולים משפחתיים
בא נודה בזה, שני ילדים באותה הכיתה זה סידור מאד נח עבור המשפחה ועבור ההורים בפרט. לפעמים הטוב ביותר עבור הילדים הוא מה שטוב ונכון להורים. לימודים של שני תאומים באותה הכיתה יכולים לאפשר הקלות מסוימות להורים כמו קשר עם מורה אחת, השתתפות באותם אירועים וטיולים, אותן מטלות וכו.
בנוסף, כיתה אחת יכולה לאפשר להורים להיות יותר מעורבים בלימודים של ילדיהם מכיוון שהעומס פחות ואין צורך להחליט היכן להיות מעורבים ולהשקיע.
שיקולים סביבתיים
השפעת הסביבה החיצונית – האם קרו דברים משמעותיים לאחרונה בחיי התאומים, למשל מעבר דירה, מוות במשפחה, מחלה או עזיבה של קרוב משפחה? מצבים אלו יכולים לעורר מצוקה רגשית ולהקשות מאד את ההסתגלות והמעבר לכיתה א’, שהם לכשעצמם חוויה מורכבת וקשה לעיתים. חישבו האם יש לתאומים את היכולת והכוחות הרגשיים להתמודד עם משבר של הפרדה בינהם?
ושיקול אחרון וחשוב ביותר הוא מה מאפשרת המציאות – כמה כיתות ישנן בשכבה העתידית? האם ישנה יותר מכיתה אחת? האם לביה”ס ישנה מדיניות בנושא? עד כמה מדיניות זו נוקשה או גמישה?
ההחלטה האם להפריד תאומים או להשאירם יחד אינה החלטה פשוטה. השיקולים רבים ומורכבים.
מתקשים לקבל החלטה? רוצים להתייעץ עם גורם מקצועי?
פנו אלינו להתייעצות.
נדאג שתופנו לאיש המקצוע המתאים ביותר והמנוסה ביותר בהדרכת הורים באזור מגוריכם.
הדרכת הורים במרכז
הדרכת הורים בצפון
הדרכת הורים בדרום
הדרכת הורים בירושלים והסביבה
הדרכת הורים בשפלה