אז ADHD מה זה בעצם?
לכאורה הכל כבר נאמר ונכתב לגבי מה זה ADHD (הפרעת קשב וריכוז), אך עדיין מדובר בהפרעה מורכבת שאינה מובנת במלואה, גם לאנשי המקצוע העוסקים בה.
ADHD נחשבת להפרעה מורכבת מכיוון שלמרות היותה נפוצה מאד, היא למעשה הפרעה מאד כוללנית שמשפיעה ופוגעת בכל תחומי החיים.
ילדים ומבוגרים עם ADHD מתמודדים עם קשיים בחיי החברה, בתחום הלימודי והתעסוקתי, בתחום הזוגי ובתחום הרגשי.
ילדים ואנשים עם ADHD הפרעת קשב וריכוז, חווים קשיים רגשים, חברתיים, הנהגותיים ולימודיים משמעותיים, שלעיתים קרובות אינם מקבלים מענה הולם והתיחסות טיפולית מתאימה.
לפניכם ספר שכתבה אסתר גולדברג, פסיכולוגית קלינית וחינוכית בכירה וותיקה שעוסקת שנים בטיפול ואבחון של הפרעת קשב וריכוז ADHD.
שם הספר: ADHD – להבין ולהיות מובן.
ADHD הסבר קצר
לכאורה הכול כבר נאמר על מה זה ADHD, הוגדר והוסבר בתחום זה, ועדיין מדובר בהפרעה מורכבת שאינה מובנת במלואה גם לאנשי המקצוע המתמחים בה …
הקושי הרגשי, החברתי, וההתנהגותי הכרוכים בהפרעה זו הם חלק בלתי נפרד ממנה, אף כי פעמים רבות הם אינם מזוהים כך ולכן אינם מקבלים מענה.
ילדים ובוגרים עם ADHD חווים לא פעם את העולם ואת עצמם באופן שאינו מובן, קשה ומעניש.
תחום רחב זה מעורר מחלוקות רבות הן בין הורים והן בין אנשי מקצוע. הנושא האבחנתי הוא רב ממדי ולעיתים אינו חד משמעי. בשפת העם נתפסת עדיין הפרעת הקשב כמשהו שבין “פינוק” ל”חוסר חינוך”. הטיפול בה, בעיקר הטיפול התרופתי, נתפס כמשהו שבין “סימום” ל”רווח של חברות התרופות על חשבון המטופלים” וכן כ”אמצעי להשגת שקט” בכיתה.
שילוב זה של בורות וסטיגמה מונע אפשרות של אבחון וטיפול ומתעל את ההורים האוהבים והחרדים לגורל ילדיהם למסלולים של גישות סרק ושל טיפולי סרק, ולאין ספור ספרים בנושא, המבלבלים ומקשים על ההורים ועל ילדיהם למצוא את דרכם.
בניגוד מוחלט ספר זה מתאפיין בעושר מידע, בהבנה פנימית עמוקה שאינה שופטת, ובהסתכלות “בגובה העיניים”, אך מתוך מקום של ידע ושל סמכות המטפל המומחה…”
(מתוך המלצתה של פרופ איריס מנור לספר ADHD- להבין ולהיות מובן)
מי אני ולמה החלטתי לכתוב ספר על מה זה ADHD – להבין ולהיות מובן
אסתר גולדברג, פסיכולוגית קלינית וחינוכית מומחית, אשר נולדה וגדלה בכלכותה שבהודו. היא סבלה מאד כל חייה מהפרעת קשב והיפראקטיביות לא מאובחנת, עד שלבסוף אובחנה, אף כי באופן לא פורמאלי.
ניסיון קליני של – 40 שנה הביא אותי לכתיבת ספר בו תיעדתי את תובנותי סביב סוגיות רבות הקשורות לשאלה מה זה ADHD.
גיבשתי גישה טיפולית ייחודית לטיפול בהפרעת קשב וריכוז ADHD אשר פיתחתי במהלך השנים, שבה נעזרו בהצלחה רבה אלפי מטופלים שלי .
הגישה הטיפולית לה קראתי “להיות ADHD” מדגישה את הצורך לפרק את המושג “ADHD” למרכיביו הרבים והמגוונים כדי להבין ולזהות את הפערים המצטברים בגינו, ואת מהות הקשיים הכרוכים בו. היא מלמדת כיצד להתבונן בתופעה הרחבה, בצורה מדויקת, אמפאתית ולא שיפוטית, ומאפשרת ללמוד אותה באופן יסודי ולהבין ולהפנים אותה. היא מסבירה את הקשר בין הקשיים האובייקטיביים שמקורם ב ADHD לבין הקשיים הרגשיים ( כגון חרדה, דכדוך, תחושת חוסר מסוגלות ), ההתנהגותיים והחברתיים ומדריכה כיצד לטפל בקשיים תוך התוויית תוכנית טיפולית מפורשת ומנומקת.
לימוד מעמיק והתגברות הדרגתית מסייעים לייצר שינוי בעולמו הרגשי והתפקודי של האדם עם ADHD ומאפשרים צמיחה, העצמה, והגשמה עצמית. ההורה, המורה, המדריך, בן או בת הזוג, המאמן והמטפל לומד להפוך למומחה אשר מכיר את שלל המאפיינים על מנת לדבר עם הילד ולא עליו. שפה זו הנקראת “שפת ההגשמה” בהירה, פשוטה , ומוגשת ב”גובה העיניים”. היא יצירתית, מדויקת מרובת דימויים ומעניינת, ונמנעת מכל שיפוטיות או ביקורת .שפה זו אינה באה במקום כל טיפול אחר אך משתלבת בכל מפגש ובכל שיחה. היא מבוססת על דימויים ציוריים אשר עוזרים לילד לחבר בין הבנה לרגש ומובילים לתובנה. באמצעותה לומד האדם המתמודד עם ADHD לפתח ולהגביר מודעות, לזהות את קשייו ולהתגבר עליהם, להבין את עצמו, לתקשר כראוי עם הסביבה ולהסביר את עצמו כראוי.
לאורך הספר משולבים דוגמאות ודימויים רבים המבוססים על ידע נרחב ותורמים להבנת מהות הקשיים ולדרכי הטיפול הנכונים בהם.
ועוד על אסתר וספרה ADHD – להבין ולהיות מובן
בתהליך ההתמחות הקלינית “מגנטה” אליה מבין הילדים המטופלים במרפאה, דווקא את אלו המתמודדים עם ADHD עד כי מנהל המחלקה דאז, פרופסור אלכסנדרוביץ ז”ל, שם לב לכך, ביקש להכיר אותה, זימן אותה לשיחה ואבחן אותה לראשונה בחייה כסובלת מהפרעת קשב… הוא הסביר כי ילדי ה – ADHD במרפאה נמשכים דווקא אליה משום שהיא באמת מבינה אותם. אבחנה זו הייתה כה משמעותית עבורה עד שהחליטה להקדיש את חייה המקצועיים לנושא ולתרום להורים ולילדים. מאז עבדה באופן רציף בשירות הציבורי, התמחתה בנושא ה – ADHD ותוך כך פיתחה גישה טיפולית הוליסטית ופורצת דרך. הגישה ייחודית, ידידותית ובעיקר יישומית. היא משלבת בין ניסיונה האישי לבין גישות טיפוליות שמקורן במזרח ובמערב ומציגה את הנושא מזווית חדשה.
כל זאת כדי להבין את ולדבר אל נפש האדם – להגיע אליו, לכבד אותו ולא לאבד אותו.
היא מבקשת להבין את החוויה האישית של כל אדם גם דרך העדשה של הפרעת הקשב תוך תקווה שנלמד להגיב אחרת לשונות בינינו ובתוכנו.
ספרה הקודם של אסתר גולדברג על מה זה ADHD
ספרה הקודם “רץ לי בראש” ( ספטמבר 2016 ) נכתב ביחד עם הגב’ קרן זגורי כהן- אימא לילדה אשר אובחנה כסובלת מ – ADHD, אשר השתתפה באחת מסדנאות ההדרכה להורים. במהלך הסדנא קרן כתבה שירים קלילים, הומוריסטים, מרגשים ומדויקים, המבוססים על התכנים שנלמדו בסדנה. הספר נכתב במטרה לעזור להורים ליצור שיח ממוקד עם ילדיהם ולתווך להם את חוויתם.
הצלחתו של הספר “רץ לי בראש” המריצה אותה לתאר בצורה מפורטת ומעמיקה את מלוא הגישה הטיפולית שלה גם בספר עיוני וזאת על אף הקשיים האובייקטיבים העצומים שלה בכתיבה (שמקורם ב – ADHD.) התוצאה המוגמרת הוכיחה שהמאמץ היה כדאי, והספר זכה לתשבחות מאנשי מקצוע מובילים מתחומים שונים .
המלצות מאנשי מקצוע בכירים בתחום הטיפול ב ADHD
פרופסור איריס מנור, יו”ר החברה ל ADHD בארץ והאיגוד הפסיכיאטרים הבינלאומ
“הספר מרענן ומחדש בתחומו. המידע בו עשיר, הוא כתוב על סמך ידע רב, מתוך הבנה פנימית עמוקה שאינה שופטת, והסתכלות ב”גובה העיניים”, אך מתוך מקום של ידע ושל סמכות המטפל המומחה. הגישה בספר יצירתית, ייחודית, מרובת מטאפורות ואני ממליצה שהוא יהיה מרכיב בספרייתו של כל בית שיש בו אדם ( הורה או ילד) המתמודד עם ADHD כמו גם בכל בית של איש מקצוע העובד עם ילדים…
אסתר עצמה מהווה את השילוב המיוחד והחיוני של מי שחיה את הפרעת הקשב ומתמודדת איתה, ושל מי שהיא אשת מקצוע מהדרגה הראשונה, המטפלת ומדריכה מזה שנים הורים וילדים עם הפרעת קשב, כך שיש לה את יכולת ההתבוננות תוך הזדהות והבנה סובייקטיבית, לצד הניתוח וההדרכה האובייקטיבים והחיצוניים של המטפל…
במשך למעלה מ – 30 שנה מסייעת אסתר לילדים ולהוריהם לראות את ההפרעה השקופה, לזהות אותה, ולהתייחס אליה. אסתר מעניקה את הטיפול המתאים הנדרש ממקום של קבלה ויצירתיות לצד ידע ומקצועיות.
ספר זה ADHD- להבין ולהיות מובן – כשמו כן הוא: הוא מהווה גיבוש של ניסיונה העשיר של אסתר ושל חוויותיה היומיומיות תוך שילוב ידע מקצועי וניסיון קליני רב שנים של טיפול בילדים ובהוריהם. משום כך הוא מהווה מסמך חשוב המעניק להורים ליווי במצבי ההתמודדות המגוונים ביום יום. הוא מסמך חשוב ביותר גם לילדים עצמם ( בהתאם למידת יכולתם להתמודד עם קריאתו ) וכן למורים ולאנשי מקצוע העובדים עם ילדים אלו וחשים אף הם “חשופים בצריח”. הוא מעניק מענים רבים ומדגיש את הצורך בהתמודדות ובטיפול כמו שנעשה בכל בעיה רפואית אחרת. “
ד”ר מלי דנינו, מנכ”לית אגודת ניצן – אגודה ארצית לקידום ילדים ובוגרים עם הפרעות קשב, ליקויי למידה וקשיי הסתגלות. (מתוך ההקדמה לספר ADHD- להבין ולהיות מובן)
“הספר ” ADHD- להבין ולהיות מובן” מציע גישה ייחודית לטיפול בהפרעת קשב והיפראקטיביות, גישה שאינה דומה לגישות הנפוצות בתחום ואינה מוצגת בספרים אחרים- גישה המבוססת על שימוש בשפה טיפולית ייעודית – “שפת ההגשמה”…
ילדים עם הפרעת קשב והיפראקטיביות חווים את העולם באופן שונה מאחרים, אופן שלעיתים אינו מובן אף להם. החוויה של “להיות לא מובן” היא חוויה קשה, שאם אינה מטופלת, היא עלולה להיות מתורגמת לקשיים רגשיים וחברתיים…
במשך למעלה מ – 30 שנה מסייעת אסתר לאלפי ילדים אשר מגיעים אליה כדי לקבל עזרה בהתמודדות עם הפרעת הקשב והיפראקטיביות. עבורם יצרה את השפה אשר מובאת כאן בספר. מבוקשה ומשאלתה הן להעביר אותה הלאה, להורים בארץ ובעולם, כדי לחסוך מהם ומילדיהם תסכול רב ואכזבה, ובה בעת לסייע להם לממש את יכולותיהם ולעזור להם להיות מאושרים.
הספר משלב ידע מקצועי וניסיון קליני רב שנים של טיפול בילדים ובהורים, הוא מסמך חשוב להורים, והוא מעניק להם ליווי במצבי התמודדות מגוונים בחיי היום יום. האפשרות לחזור ולקרוא את הפרקים בספר בכל עת שההורה נתקל בקושי או בבעיה, תסייע להורה להפיק את התובנות שהוא זקוק להן כדי “להתחבר” לילדו ולעזור לו.
הספר כתוב בשפה ידידותית , ומייצג את הספרות העכשווית העוסקת בנושא. אסתר מסבירה את הבסיס המדעי של הפרעת הקשב וההיפראקטיביות, ומספקת דוגמאות מחיי היום יום כיצד הפרעה זו באה לידי ביטוי…
הספר מסייע להורים לילדים עם הפרעת קשב והיפראקטיביות, כמו גם לאנשי מקצוע. להורים יאפשר הספר לצאת למסע של למידה “תוך כדי תנועה”, ויעזור להם להתמודד עם ילדם בחיי היום יום. לאנשי מקצוע יעניק הספר השראה ורעיונות יצירתיים אשר יסייעו להם בעבודתם עם הורים ועם ילדים המתמודדים עם הפרעת הקשב וההיפראקטיביות “
ד”ר יורם זנדהאוז, מומחה לנוירולוגיה והתפתחות הילד, מרצה קליני, ומנהל לשעבר במכונים להתפתחות הילד
“… התחום הרחב של קשיי הקשב עם או בלי תנועתיות יתר, מעורר לפעמים מחלוקות מקצועיות. הנושא האבחנתי הוא רב מימדי ולפעמים אינו חד משמעי. קיים בסיס ביולוגי, אך הוא שונה מאדם לאדם. גם בתוך המשפחה הגרעינית אין אחד דומה למשנהו. לכל אחד דרכו ה קשבית והתנועתית בחיים וכל אחד הוא עולם ומלואו. היכולת להכיר בכך ולראות זאת בעיניים פקוחות, עם הבנת השונות ועם חמלה, הוטמעה בעבודתה האנושית והמקצועית של אסתר ובניסיונה הרב לאורך השנים כפי שמשתקף במילים הכתובות. הספר מוגש בצורה ברורה וידידותית, ובטוחני שספר זה ימצא את מקומו בשורה הראשונה של ספרי המופת המקצועיים העוסקים בתחום זה”