קבוצת תמיכה דיכאון אחרי לידה

מחבר/ת:בחיק האם - מרכז טיפול ותמיכה רגשית ליולדת לתינוק ולמשפחה
התמחות: טיפול קבוצתי

 

“טובים השניים מהאחד וקבוצות לפעמים טובות אף יותר!!!” – קבוצת תמיכה דיכאון אחרי לידה, איך זה עובד ובמה זה יעיל יותר? וגם – קבוצת תמיכה לאמהות / אבות בדיכאון אחרי לידה אונליין (בוידאו / בזום).
ישנם סוגים רבים של טיפולי פסיכותרפיה שמסייעים לנשים, גברים ומשפחות אחר לידה. אחת מצורות הטיפול היעילות היא הפסיכותרפיה הקבוצתית. בטיפול הקבוצתי נפגשים מספר אנשים ביחד בו-זמנית לקבוצת תמיכה, מה שמאפשר למשתתפים לחלוק מחשבות, רגשות ואירועי חיים כחלק מהטיפול בהם.

קבוצת תמיכה דכאון אחרי לידה - בחיק האם

“בחיק האם” יוצאת עם קבוצה טיפולית חדשה – קבוצת תמיכה דכאון אחרי לידה – באמצעות הזום
הקבוצה מיועדת לאמהות לאחר לידה בחודשים הראשונים של ההורות.
הקבוצה תתקיים בימי שני בין השעות 11:00-12:00
בהנחיית:
אודט בוקאי – פסיכולוגית התפתחותית מומחית, פסיכותרפיסטית. 054-4554353
ענת דניאלי – עו”ס קלינית מומחית, פסיכותרפיסטית. 050-3372301

סוגים של קבוצות תמיכה דיכאון אחרי לידה

ישנם כל מיני סוגים של קבוצות תמיכה לדיכאון אחרי לידה וגם לנשים בדיכאון לפני לידה. קבוצות רכבת (שיש בהן כל מיני נקודות כניסה ויציאה לקבוצה), קבוצות סגורות (כאלו שאי אפשר להיכנס אליהן מעבר לנק’ הפתיחה), קבוצות קצרות טווח, ארוכות טווח, עם מנחה אחד, עם שני מנחים בקו הנחייה, קבוצות פרונטליות וכאלו שמתקיימות דרך האינטרנט, אונליין, יש קבוצות התנהגותיות קוגנטיביות (CBT), קבוצות בינאישיות, קבוצות דינאמיות, קבוצות תמיכה ועוד.
מה שמשותף לכל הקבוצות זה המפגש האנושי עם אחרים שנמצאים באותו מצב והיכולת לראות את ההתמודדות שלהם עם קשיים דומים לאלו שהמשתתף היחיד מתמודד איתם.

יתרונות של טיפול קבוצתי – קבוצת תמיכה דיכאון אחרי לידה

בפסיכותרפיה קבוצתית (טיפול קבוצתי) יש יתרונות רבים שכמותם המטופל לא יוכל לקבל בפסיכותרפיה פרטנית.
אירווין יאלום ב”תיאוריה של פסיכותרפיה קבוצתית” מביא עקרונות שנלקחו מדיווחים אישיים של אנשים אשר עברו טיפולים קבוצתיים או קבוצות תמיכה. לפי יאלום, לטיפול קבוצתי יתרונות רבים:

אופטימיות ותקווה להצלחה

ישנן קבוצות בהן ישנה אפשרות למשתתפים מכל מיני שלבים של הטיפול להשתתף בהן. בקבוצות כאלו, ניתן לראות אנשים שהיו במצב דומה למשתתפים חדשים ומשתתפים שנמצאים כבר בשלבים מתקדמים בטיפול. ראיית הצלחתם של אחרים בקבוצה או שיפור במצבם, יכול להשרות תחושה של תקווה ואופטימיות באחרים, שרק מתחילים את הטיפול ולכאלה שלשיפור לוקח זמן להראות או להיות מורגש עבורם.

שיתוף מידע

אחד הכוחות החזקים של קבוצה היא החשיבה המשותפת של האנשים והיכולת להעביר מידע מאחד לשני. לפעמים אנשים מחזיקים במידע שיכול להיות רלוונטי לאחר ועצם השיתוף בו יכול לעזור.

מרכז רימון ובחיק האם - מומחים בטיפול בדיכאון אחרי לידה
מרכז רימון ובחיק האם – מומחים בטיפול בדיכאון אחרי לידה

אלטרואיזם או עזרה לאחרים

מחקרים רבים הראו כיצד הנתינה לאחר והסיוע בקבוצת תמיכה, מאפשר לאנשים להרגיש טוב עם עצמם ומחזק גם אותם. טיפול קבוצתי מסייע להעלאת המורל והעלאת הביטחון ואת סיכויי ההחלמה במצב שאליו נקלעו המשתתפים.

התנהגויות מתקנות

בהיות הקבוצה דומה באופייה לקבוצת האם המקורית של כל אחד מהמשתתפים, תהיה ליחידים הזדמנות לשחזר דפוסים שהם רכשו מהעבר, להתבונן בהם, לספר עליהם ולעבוד עליהם עם המשתתפים האחרים ואז להביא את השינוי גם הבייתה.

אלטרנטיבה להימנעות

כשאנשים נמצאים במצוקה הם נוטים בדרך כלל להסתגר, להיכנס אל עצמם ולהימנע מלבקש עזרה מאחרים. טיפול קבוצתי מתנגד לאוטומט האישי ומעודד יציאה החוצה והתמודדות.

חיקוי

המשתתפים בקבוצת תמיכה יכולים לחקות תגובות ופעולות של אחרים. בנוסף, הם יכולים לתרגם רעיונות אותם קיבלו בקבוצה לביצוע ולהשתמש בהם בחיים שלהם ביומיום.

קבלת משוב בזמן אמת

במהלך מפגש קבוצתי או קבוצת תמיכה, כל אחד מהמשתתפים יכול לקבל משוב על ההתנהגות שלו, התכנים שהוא מעלה / לא מעלה, על ידי המנחים ועל ידי כל אחד מחברי הקבוצה. המשוב הזה מיידי והוא מספק נקודות מבט ואפשרויות התמקמות חדשות בעולם מחוץ לקבוצה, עבור כל אחד ממשתתפיה.

מעוניינים להתייעץ עם מומחה בתחום?
השאירו פרטים בטופס ומומחית מ”בחיק האם” תחזור אליכם בהקדם

    איך נראה מפגש קבוצת תמיכה דיכאון אחרי לידה

    בדרך כלל, מפגשי טיפול קבוצתי יכולים להמשך בין שעה לשלוש שעות, בהתאם לחוזה שהוסכם מראש עם המנחים / המנהלים של הקבוצה. המפגשים מכילים בין 3-12 משתתפים והם מתקיימים פעם או פעמיים בשבוע. בקבוצות מיוחדות לאמהות אחרי לידה / אבות לאחר לידה, תהיה אפשרות למשתתפים להגיע למפגש הקבוצתי ביחד עם התינוק/ת. יהיו קבוצות כאלו שהמנחים יעדיפו דווקא שהמשתתפים יגיעו לבד בלי התינוקות כדי לאפשר להם זמן של פניות לעצמם לפחות לשעת הטיפול עצמו.
    קבוצת התמיכה יכולה להתקיים בחדר בו הכיסאות מסודרים במעגל גדול כך שהחברים יוכלו לראות כל אחד מהמשתתפים בקבוצה.

    ב”תקופת הקורונה” נחשפנו לאפשרויות רבות לקיים גם קבוצות טיפוליות גם דרך הוידאו, שנמצאו יעילות במיוחד לתחום של “טיפול לאחר לידה” (בהמשך המאמר תוכלו לקרוא עוד על טיפול קבוצתי / קבוצת תמיכה באמצעות הוידאו בנשים לאחר לידה ובנשים בדיכאון אחרי לידה).

    אופי ניהול הפגישות בקבוצת התמיכה תלוי במטרות הקבוצה ובסגנון המטפל. הנושאים יכולים להיות מובנים – כאשר המטפל מחליט אילו תכנים להעלות בהם. אפשר גם שהמפגשים יהיו חצי מובנים שיהיה בהם גירוי ממנו אפשר יהיה “לצאת לעבודה”. ישנן קבוצות בהן המפגש פתוח למטופלים להעלות את כל התכנים שבדעתם מבלי התערבות מונחית מראש בתכנים המובאים.

    קבוצות תמיכה לאנשים / נשים שסובלים/ות מ”דיכאון אחרי לידה”

    מחקרים רבים דיברו על האפקטיביות הרבה שיש לטיפול קבוצתי לסיוע ועזרה במקרים של דיכאון ו/או חרדה. בקבוצות, המשתתפים כאמור יכולים ללמוד אסטרטגיות וטכניקות איך להתמודד עם המחשבות ו/או הרגשות שלהם ולווסת אותם עם סיוע ותמיכה. משתתפת למשל, שמרגישה שהיא אמא לא טובה דייה, תוכל לקבל פרספקטיבה על ההתנהגות ההורית שלה, משאר המשתתפות ולראות את החלקים הטובים יותר בהורות שלה. משתתפת אחרת, תוכל לראות כיצד היא מתנהגת כשקשה לה וללמוד דרכי התמודדות נוספות ויהיו כאלו שינסו לנוע בין מצבי עצמי (“self states” ) שונים של עצמם.

    המשתתפים/ות בקבוצה יוכלו גם לשתף באינפורמציה אותה למדו מניסיונם האישי או מלמידה על טיפול בילדים, על דרכים של התמודדות עם המצב בו הם נמצאות/ים.
    בנוסף, דובר רבות על הסטיגמה והבושה הקיימת על קבלת טיפול לדיכאון לאחר לידה ועל חוסר הקבלה החברתית של הקשיים של ההורים החדשים. פסיכותרפיה קבוצתית יכולה לעזור “לשבור” את הסטיגמה ונותנת תוקף לתחושות, המחשבות והרגשות שהמשתתפים חווים. הקבוצות עוזרות למשתתפים לקבל את מצבם ולהיות פתוחים לאפשרות של קבלת סיוע עד להחלמה.

    כמו כן, האווירה בכל הקבוצות הטיפוליות היא בטוחה ולא שיפוטית. העצות שניתנות למשתתפים באות ממקור מקבל ותומך וקיים חסיון רפואי על האינפורמציה המועברת. המשתתפים יכולים לשוחח ללא חשש על הרגשות והמחשבות שלהם מבלי לפחד שהמידע יועבר לאנשים שמכירים אותם, לבן/בת הזוג או למשפחה.

    ישנן קבוצות בהן יתאפשר למשתתפות/ים להגיע ביחד עם התינוק/ת שלהן/ם. במצב כזה תהיה למטפלים אפשרות לעשות תצפית על הקשר שנוצר בין הורה-ילד והתפקוד שלהם בקבוצה ולהתערב בזמן אמת כמו גם לאתר מצבים המועדים לסיכון נפשי.

    פסיכותרפיה קבוצתית לנשים / גברים לאחר לידה באמצעות הוידאו

    אחת ההתמחויות הייחודיות של “בחיק האם”, שהתחילה עם התפרצות מגפת הקורונה בעולם, היא ההתמחות בפסיכותרפיה קבוצתית באמצעות הוידאו. בדומה לפסיכותרפיה פרטנית, המפגשים הקבוצתיים לנשים / גברים לאחר לידה הם מידי שבוע, אבל הם מתקיימים מהמקום שבו תבחרו, באמצעות תוכנה לשימוש בוידאו במחשב.
    את מקומם של הכיסאות במפגש הפרונטלי תופסים “חדרים” שבתוכם נמצא כל משתתף וככה, בצירוף חדרים מתקיימת קבוצה.
    כל משתתף מתחייב להגיע למפגש הקבוצתי עם מצלמה פתוחה, עם מיקרופון ותנאים שבהם יוכל להתקיים מפגש אינטימי ושיתופי.

    "טובים השניים מהאחד וקבוצות לפעמים טובות אף יותר!!!" – קבוצת תמיכה דיכאון אחרי לידה, איך זה עובד ובמה זה יעיל יותר? וגם קבוצת תמיכה אונליין בזום - בחיק האם, מומחיות בטיפול רגשי במשפחות לאחר לידה
    “טובים השניים מהאחד וקבוצות לפעמים טובות אף יותר!!!” – קבוצת תמיכה דיכאון אחרי לידה, איך זה עובד ובמה זה יעיל יותר? וגם קבוצת תמיכה אונליין בזום – בחיק האם, מומחיות בטיפול רגשי במשפחות לאחר לידה

    יתרונות של טיפול קבוצתי אונליין

    למפגש אינטרנטי יתרונות רבים, שחלקם מייחדים אותו ממפגש פרונטלי. ישנן/ם נשים / גברים שיבחרו בפסיכותרפיה קבוצתית בווידאו, כטיפול המתאים ביותר עבורם, מהסיבות הבאות:

    אוניברסליות

    האינטרנט מאפשר מפגש עם משתתפים מאזורים שונים בארץ וגם בעולם. מפגש עם “קבוצת השווים” גם אם היא מאזור מרוחק לגמרי, מאפשר התבוננות על מצבם של אחרים והבנה כי “כולנו באותה סירה”. לכולם לא פשוט עם הבכי המתמשך של התינוק, עם הלילות ללא השינה, עם הקושי להניק, עם צמצום “זמן אני” על חשבון “זמן טיפול בתינוק”, עם השינוי בסטטוס המשפחתי וכד’.  

    נגישות

    משתתפות בקבוצות טיפוליות מדווחות לעיתים קרובות על קושי להתארגן ולצאת מהבית עם או בלי התינוק/ת: “לפעמים לוקח לי שעה לצאת מהבית וברגע שכבר אני נמצאת בדלת בדיוק צריך להחליף לו/ה חיתול או שוב להניק או הוא/היא פלט/ה ואז אני מאחר/ת לכל הפגישות”. הפגישות האינטרנטיות מתקיימות במרחב הביתי. המשתתפות יכולות להיכנס למפגש בלבוש הביתי שלהן, להמשיך ולהניק את התינוק תוך כדי הפגישה ולא לדאוג מקשיים אובייקטיבים אשר קשורים להגעה והתארגנות לקראת המפגש.

    סודיות ואינטימיות

    מפגש עם אחרים שלא מגיעים מאותה סביבת מגורים מאפשר למשתתפים להיחשף מבלי לחשוש שיכירו אותם, שידברו עם בני המשפחה האחרים ושהאינטימיות, למרות שהיא מובטחת, תיפרץ.

    מחיר

    קבוצה באופן כללי מוזילה את עלות הטיפול כיוון שהיא מתפרשת על מספר גדול יותר של משתתפות. בטיפול באינטרנט נחסך גם זמן הנסיעות והתשלום עבור ההגעה אליהן.

    מומלץ להתעדכן “בבחיק האם” על קבוצות חדשות שנפתחות בקרוב ולרשום את עצמך לקבוצה הקרובה.
    המטפלים אשר מנחים את המפגשים מיומנים בהנחיית קבוצות טיפוליות ובעלי רקע וניסיון בעבודה עם נשים וגברים לאחר לידה.

    מטפלים מומחים בקבוצת תמיכה דכאון אחרי לידה

    ב”בחיק האם” – בשיתוף עם מרכז רימון  ישנם מטפלים שונים מתחום בריאות הנפש כגון: פסיכולוגים, עובדים סוציאליים קלינים, פסיכותרפיסטים, מטפלים באומנויות, אשר מחזיקים בתואר אקדמי מוכר בתחום הטיפול במשפחה לאחר לידה.

    ל”בחיק האם” – בשיתוף עם “מרכז רימון” יש תו איכות אשר מבטיח למטופלים כי המטפל או הפסיכולוג הינם בעלי הכשרה פורמאלית ממוסד אקדמי מוכר, בעלי ניסיון בתחומם ובעלי המלצות.

    אנחנו ב”בחיק האם”, דואגים לספק הדרכה מקצועית ועקבית למטפלים עימם אנו עובדים.

    מספקים מגוון טיפולים לאם,לאב, לתינוק ולמשפחה

    טיפולי הורה תינוק – טיפול דיאדי

    טיפול דיאדי או טריאדי שבו הטיפול נעשה עם אב-תינוק / אם-תינוק או אם-אב-תינוק כדי  למנוע או להפחית את הסימפטומים של דיכאון לאחר לידה ושיפור מערכת היחסים בין ההורה לתינוק הקשורים להתפתחות הילד. המטרה של הטיפול היא לקדם תקשורת חיובית בין ההורה לתינוק ולהגדיל באופן משמעותי את תחושת המסוגלות של ההורה בנוגע ליכולות שלו לטפל בתינוק בצורה טובה דייה.
    בטיפול הדיאדי / טריאדי יכול המטפל לתצפת ולראות את הקשיים בקשר בין ההורה – לתינוק תוך כדי הפגישה הטיפולית ולעזור להורה לשפר אותם תוך למידה מיידית מההתרחשות שנעשית בחדר.

    טיפול פרטני בהורה

    טיפול CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי)

    במהלך טיפול CBT המטפל יעזור לך לזהות ולאתגר מחשבות לא מועילות שיש לך על החיים. לדוגמא: אמא שחושבת ש”נגמרו לה החיים”, שהזוגיות שלה לעולם לא תחזור להיות כפי שהייתה מקודם, שהיא לא רצויה / מיותרת בחיים של התינוק וכד’. לאחר זיהוי המחשבות השליליות,  ההורים לומדים בטיפול אסטרטגיות מעשיות לעזרה עצמית שנועדו לחולל שינויים חיוביים מיידיים באיכות החיים שלהם כמו טכניקות של עיגון ושליטה במצב, טכניקות הרפיה ודמיון מודרך.
    בטיפול cbt ההורה ילמד לשנות את הדיבור העצמי שלו ולשלב בו משפטים חיוביים יותר כמו למשל: “יש עוד דברים שאני יכול לעשות למען המשפחה”, “התינוק שלי זקוק לי כדי להתפתח בצורה תקינה ויש לי תפקיד חשוב במערכת המשפחתית הזאת”, “יש גם צבעי ביניים בין השחור והלבן” ועוד…

    טיפול פסיכודינאמי (טיפול רגשי) בדיכאון לאחר לידה

    במסגרת טיפול רגשי / פסכותרפיה דינמית, המטפל הפסיכודינאמי יעלה למודעות באמצעות שיחה עם המטופל/ת, את הגורמים התוך נפשיים שלו/ה אותם הוא יעזור לו/ה לעבד, בכדי לשחרר את הנפש מהצורך לבטא את התוכן הרגשי דרך הסימפטומים. המטפל  יחפש אצל ההורה  קונפליקטים של תלות, קונפליקטים של כעס וקונפליקטים שקשורים לעברו של המטופל ויעבוד איתם ומולם להבנת הרקע להתפתחות “הדיכאון לאחר לידה” . לאחר הבנת הרקע להיווצרות הסימפטום של הדיכאון יהיה להורה קל יותר לשחרר את המקומות בהם הוא נתקע בדרך לתפקוד ולבריאות נפשית.

    טיפול קבוצתי פיזי או בזום

    סיוע באמצעות מפגשים קבוצתיים מידי שבוע של הורים אשר סובלים מדיכאון לאחר לידה עם מטפלים בתחום בריאות הנפש. המפגשים מתקיימים על בסיס קבוע ומאפשרים למשתתפים להיפגש עם קבוצת השווים אשר מתמודדים עם קשיים דומים לשלהם. בטיפול קבוצתי קיימת האפשרות לייצר הבנה משותפת ויחסי אמון בין המשתתפים אשר לעיתים מתקשה להיווצר בסביבה הטבעית שלהם ולהיחשף לאפשרויות סיוע רבות אשר הן היו נחשפים אליהם בכל שיטת טיפול אחרת.

    “טובים השניים מהאחד” וטובה קבוצה על פני הבדידות הרבה אשר חשים הורים לאחר הלידה.

    שלב הטיפול

    אם הגעת עד לכאן החלק הקשה של מציאת מטפל כבר מאחורייך. את/ה במקום הנכון.

    עכשיו נותר לך להבין, להרגיש, לחשוב, להתמסר, להעמיק, לקחת ובעיקר להשקיע בעצמך עד שיחזרו לך הכוחות כמו שהיו לך קודם או לצבור כוחות חדשים בדרך לבריאות נפשית.

    בהצלחה!!!
    צוות “בחיק האם”

     

    מעוניינים להתייעץ עם מומחה בתחום?
    השאירו פרטים בטופס ומומחית מ”בחיק האם” תחזור אליכם בהקדם

      מה הקשר בין דכאון לאחר לידה לבייבי בלוז? – חלק ראשון

      ה”בייבי בלוז” (Baby blues, maternity blues), קשור על פי רוב לשינויים הורמונאליים, אשר מתרחשים אצל היולדת ולשינוי בהרגליים ובסטאטוס המוכר והבטוח שהיה לאישה קודם ללידה. בנוסף, העייפות והחולשה של הגוף לאחר אירוע מורכב, שעבר בזמן הלידה, מוסיפים לחולשה הרגשית של היולדת. סימפטומים אלו נוטים לעבור מעצמם תוך כ 10 ימים. במידה ואינם חולפים מעצמם, מומלץ להתייעץ בהקדם עם איש מקצוע מומחה בדיכאון אחרי לידה ובטיפול בו.

      מהו הבייבי בלוז ומה ההבדל בינו לבין דיכאון אחרי לידה – חלק 2

      בסרטון ענת דניאלי תדבר על הבייביבלוז, מתי הוא מתחיל בדרכ’ ומתי צפוי להסתיים. מהם הסימנים לבייבי בלוז ולמה זה קורה. וכמובן תדבר על מצבים שאינם מוגדרים כבייבי בלוז ומצריכים טיפול מקצועי, כמו דכאון אחרי לידה.

      מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:

      איך מתמודדים פסיכולוגית עם הפלה
      ב”חיק האם” מתרחבת – דרושים פסיכולוגים ופסיכותרפיסטים
      דיכאון אחרי לידה גברים
      דיכאון אחרי לידה למי פונים – מי יכול לטפל בדיכאון אחרי לידה?
      דיכאון אחרי לידה שאלון / אבחון עצמי
      דיכאון לפני לידה / דכאון טרום לידתי
      דכאון אחרי לידה – כל מה שחשוב לדעת
      השפעת דיכאון אחרי לידה על התינוק
      התמודדות נפשית עם טיפולי פוריות
      התקפי חרדה בהריון / פאניקה
      חרדות אחרי לידה
      חרדות בהריון – אבחון וטיפול
      חרדות במהלך ההריון – איך מזהים?
      טוקופוביה Tokophobia – פחד מהריון
      טיפול בדיכאון אחרי לידה גברים
      טיפול בדיכאון לאחר לידה – מה אפשר לעשות?
      לידה שקטה
      לידה שקטה – השלכות רגשיות של לידת עובר מת
      למה כדאי לפנות “לבחיק האם” לטיפול בקשיים רגשיים לאחר לידה?
      מה זה לידה שקטה? שאלות ותשובות
      פרויקטים ייחודיים בתחום טיפול וסיוע לנשים ומשפחות לאחר לידה
      קבוצת תמיכה דיכאון אחרי לידה
      הכנה רגשית ללידה – הכנה נפשית לאמהות ואבות לפני הריון או לפני לידה
      דיכאון אחרי לידה אחרי שנה / דיכאון מאוחר לאחר לידה
      דיכאון אחרי לידה תסמינים / סימנים לדיכאון אחרי לידה

      עוד מאמרים בנושא

      קבוצות לטיפול בבעיות חברתיות וקבוצות לרכישת כישורים במרכז רימון
      קבוצות לטיפול בבעיות חברתיות וקבוצות לרכישת כישורים ומיומנויות חברתיות מהן מיומנויות וכישורים חברתיים ומדוע זה כל כך חשוב? מיומנויות חברתיות הן יכולות הכרחיות להשתלבות בחברה,...

      צריכים עזרה באיתור מומחה מתאים? השאירו פרטים

        כניסה למערכת