תהליך ההזדקנות מציב בפני האדם אתגרים רבים. ההתמודדות עם שינויים, אבדנים, פרידות, ירידה בתחומי תפקוד שונים, יחד עם הצורך המתגבר בקבלת עזרה מהסביבה, משפיע מאד על התמודדות עם הזקנה. ההתמודדות תלויה, במידה רבה, במשאבים השונים שברשותו של האדם, כולל הבריאות הנפשית שהיא מרכיב חשוב ביכולת ההסתגלות לזקנה והיא חלק בלתי נפרד מהבריאות הכללית.
מטרת מאמר זה היא לתרום להבנת הקושי בגיל זקנה, בקרב קשישים, לקבל עזרה וסיוע רגשית ועזרה בחיי היומים. אנו תקווה שהמאמר יתרום להבנת המצב ולקבלת הקושי.
עצמאות ותלות בקרב קשישים
אנשים קשישים מגלים עם הזמן, בצער רב, שהם תלויים יותר ויותר בסביבתם. התלות יכולה להיות בבן זוג או בילדים, ומתבטאת בחוסר היכולת לעשות פעולות פשוטות כמו: קניות, ניקיון, נסיעות ממקום למקום וכדומה.
התלות, יכולה להיות מאוד קשה למי שכל חייו היה עצמאי ודאג לעצמו, מבלי שנזקק לעזרה. הקושי נובע מההכרה שהגוף כבר אינו מסוגל לפעול כפי שרוצים, ולמעשה בוגד בך, ושהראש כבר לא מסוגל לחשוב ולזכור, כפי שיכול היה בעבר. דברים שפעם נראו פשוטים הופכים עתה מורכבים יותר, ומכאן התלות באחרים.
יש בתלות המתפתחת עם השנים בבני המשפחה חווית חוסר אונים מתמשכת.
הסיבות לחווית חוסר האונים בזקנה נובעת מהעובדה כי רובנו רוצים להיות עצמאיים ולנהל את חיינו בכוחות עצמנו. רובנו מייחלים להיות בצד של נותני העזרה ולא מקבלי העזרה.
לעיתים בקרב קשישים, חלים שינויים מסוימים שמסמנים על הצורך בעזרה לעזרה. יחד עם זאת ולמרות הקשיים המתגברים בחיי היום יום ישנם קשישים רבים שאינם פונים לבקש עזרה בגלל מגוון סיבות.
מדוע קשישים לא פונים לקבלת עזרה?
בבקשת עזרה יש צורך בהכרה שאנחנו כבר לא כמו שהיינו פעם, ההכרה הזו היא לא תמיד נעימה ולרוב אנו מנסים להתחמק ממנה. רובנו רוצים לחוות תחושת שליטה על סביבתנו הקרובה. כאשר נכנס גורם זר שכוונתו לסייע לנו, לדוגמא מטפלת סיעודית שנכנסת לביתו של קשיש סיעודי או קשיש שזקוק לעזרה, המטפלת היא למעשה גורם שמפר את תחושת השליטה שלנו על הסביבה שלנו.
בנוסף, בקרב קשישים רבים, קיים חשש מפני אדם זר שייכנס לבית, לפעמים בגיל זקנה, חשים בושה במצב שלי, במראה שלי, זקנים רבים מנסים לשמר את עצמאותם בכל מחיר.
לעיתים גם לדימוי העצמי בגיל זקנה ישנה השפעה על קבלת עזרה. “מה אני זקוק לעזרת מטפלת?? כמו ההוא הזקן הירוד שממול?”
קשישים רבים לא פונים לבקש עזרה כתוצאה מכמה סיבות:
הכחשה – הכחשה מהווה מנגנון חשוב בהתמודדות עם מידע קשה או עם אירועי חיים מאיימים. הכחשה מאפשרת עיכול הדרגתי של המציאות הכואבת ומגנה על הפרט מפני העוצמה הרגשית הנחווית. הכחשה היא תהליך דינאמי המבטא דחייה או התנגדות לקבל חלק או מכלול של משמעויות הקשורות באירוע המאיים; קושי להכיר במצב המשתנה.
התעקשות על כך שיכולים להסתדר לבד – ישנם שאומרים : “הילדים ייעזרו לי” ואכן הילדים תומכים ועוזרים מאוד אך כשהעזרה היא יומיומית זה עלול להיות משא כבד מדי עבור הילדים והם אינם יכולים לעזור במהלך חיי היום יום.
הסכנות בהמנעות מקבלת עזרה בקרב קשישים
הקושי בקבלת הזקנה, בקבלת המצב החדש, שבו יש צורך להיעזר במטפלת והדחייה בקבלת המטפלת עלולה להעמיס מאוד על בן או בת הזוג, שאף ההם אינם צעירים וחייהם אף עלולים להשתנות מהקצה אל הקצה כתוצאה מהטיפול היום יומי בבן הזוג הנזקק. בן זוג שמטפל בבן בת זוג עלול להפסיק לטפל בעצמו עקב הקושי שכרוך בטיפול בבן זוג חולה ולפעמים יש צורך להתחשב גם בכך. רצוי להכיר בכך שישנם מצבים בהם יש צורך בקבלת עזרה על מנת לשמר חיים תקינים.
דוגמה מובהקת לקושי בקבלת עזרה בגיל זקנה היא לאחר אשפוז או נפילה, שבירת יד או רגל – מצבים אלו מאפיינים אירועים אשר ברור לאדם שהוא זקוק לעזרה דחופה, אך לעיתים כשהירידה היא הדרגתית ומתמשכת יש כאלו שמאחרים בבקשת העזרה.
מתי בכל זאת חשוב לחפש עזרה בגיל זקנה?
- כשיש קושי לשמור על בית נקי ומסודר הזנחת סביבת המחייה
- כשמופיעה אי הקפדה על גילוח או איפור, הופעה לא אסטטית
- שכחה של דברים משמעותיים לתפקוד כמו תורים לרופאים וכדומה
- קושי בלקיחת תרופות, סידור תרופות.
- קושי ללכת, לרדת מדרגות סיכון לנפילות
- קושי בביצוע קניות, תשלום חשבונות, כביסה
- קושי בהכנת אוכל
- רכישות בלתי מוסברות, משונות
- קושי להתקלח, להתלבש
- אי שליטה על ההפרשות
- ועוד…
מתי כדאי לפנות לאיש מקצוע לקבלת עזרה וליווי עבור קשישים?
במקרים שאין זכאות לעזרה מטעם הביטוח הלאומי ניתן להיעזר במטפלת בתשלום פרטי.
למרות הספקות והחשש ניתן להיעזר ולהעלות את איכות החיים בגיל המבוגר.
מאחלים לכולם בריאות טובה ואריכות חיים עם איכות חיים טובה.