אנו במרכז רימון מבינים כי כאשר פונים לקבלת עזרה פסיכולוגית, השמירה על חיסיון וסודיות הינם ערך עליון. מהי סודיות רפואית? על מי היא חלה? וכיצד אוכל לדעת שכל המידע שקשור אלי נשמר בסודיות?
מהי סודיות רפואית
במדינת ישראל ישנם מספר חוקים, נהלים ותקנות העוסקים בנושא רגיש זה, מסבירים ומבהירים אותו וכן קובעים מה התוצאות של אי שמירה על סודיות רפואית, בינהם חוק העובדים הסוציאלים, חוק זכויות החולה, חוק הפסיכולוגים ועוד.
החוק במדינת ישראל קובע כי סודיות המטופל נשמרת למען המטופל, למען כבודו ופרטיותו והוא זה אשר קובע האם לוותר על זכותו לסודיות וחיסיון ולמי ימסר המידע (אך ורק במידה ומעוניין בכך ומסכים לכך, מלבד מקרים קיצוניים ביותר).
שמירת הסודיות הרפואית- מקצועית היא אחת מנהלי האתיקה הבסיסיים והחשובים ביותר וכאמור היא נכללת בקוד האתי של אנשי מקצוע טיפוליים מפרופסיות שונות (רופאים, פסיכולוגים, עובדים סוציאלים וכו’)
שמירת הסודיות הרפואית- מקצועית חשובה הן ברמה החוקית, הן ברמה האתית והן ברמה המקצועית. שמירת הסודיות היא הבסיס ליצירת יחסי אמון בין המטופל למטפל.
כמרכז טיפולי מקצועי אנו מחוייבים ומתחייבים בפני כל אחד ואחת ממטופלינו לשמירת הסודיות והחיסיון בצורה מלאה וקפדנית. חובת הסודיות חלה הן על תוכן השיחות הטיפוליות והן על החומרים הכתובים.
האם כל איש מקצוע שומר על סודיות רפואית?
כל איש מקצוע שעוסק בטיפול מחויב מבחינה אתית לשמור על חיסיון רפואי, אך לא כל איש מקצוע בהכרח מחויב על פי חוק ולכן לא בהכרח ניתן יהיה לאכוף הפרה של חובת הסודיות כלפי מטופל.
מקצועות טיפוליים שמוגדרים בחוק, כמו עובדים סוציאלים, פסיכולוגים ורופאים, מחויבים על פי חוק לשמור על חיסיון רפואי ובמסגרת החוק נכללים גם סעיפים המגדירים מה התוצאות של אי ציות לחוק והפרתו. אמנם לא ניתן להבטיח כי איש מקצוע ישמור על סודיות, אך עצם קיומו של החוק והעונשים הקבועים בחוק, בהכרח יכולים להבטיח כי במידה ולא תשמר הסודיות הרפואית, ניתן יהיה לטפל בנושא. אי שמירה על סודיות רפואית עלולה להוביל את איש המקצוע לעמוד לוועדת משמעת ובמקרים קיצוניים אף לשלילת הרישיון המקצועי.
ישנם מקצועות שאינם בהכרח מוגדרים בחוק, אך הינם מקצועות מוכרים הנלמדים במוסדות אקדמאיים מוכרים וישנם נהלים ברורים המגדירים מי יכול לעסוק בהם ומי לא וכן מהי ההכשרה הנדרשת על מנת לעבוד במקצוע, כגון טיפול בהבעה ויצירה. מטפלים בהבעה ויצירה אמנם אינם מחויבים בחוק ספיציפי המגדיר את המקצוע שלהם וגבולותיו, אך הם מחויבים בחוקים אחרים כגון חוק זכויות החולה וכן מחויבים כלפי האיגודים המקצועיים להם הם שייכים.
מה ניתן לעשות במידה וחובת הסודיות הופרה?
תחילה חשוב לזכור כי ישנם מצבים, בהם החוק מתיר למטפל להפר את חובת הסודיות – מדובר במצבים קיצוניים שמחייבים דיווח לגורמים מוסמכים, גם ללא הסכמתו של המטופל. בדרך כלל מדובר במצבים מסכני חיים ומסוכנים כלפי המטופל עצמו או כלפי אחרים.
במידה וחובת הסודיות הופרה ולא מסיבה מוצדקת, ניתן לפנות למנהל האירגון בו עובד המטפל או למנהל הארגון או לאיש מקצוע בכיר או מדריך מקצועי אחר שקשור לאותו המטפל. במידה ולא נמצא איש מקצוע בכיר, ניתן לפנות להנהלת האירגון או לאיגוד המקצועי אליו שייך המטפל.
במקרים חריגים ניתן לפנות גם לערכאות משפטיות.