ניהול קליניקה בימי הקורונה – האם אפשרי ואיך עושים את זה?

מחבר/ת:צוות מרכז רימון
התמחות: מידע לפסיכולוגים ומטפלים

הימים, ימים מוטרפים, אנו נמצאים בעיצומה של תקופה שלא נראתה כמותה, כולנו מבינים שאנו מתמודדים עם אתגר גדול במיוחד, אבל אף אחד לא באמת יודע במה מדובר, מתי זה נגמר ואיך זה יגמר.

המצב, מעורר חרדה עמוקה עבורנו המטפלים וכמובן שעבור המטופלים, אלו שממשיכים בטיפול, אלו שהפסיקו טיפול מהחרדה שידבקו, אלו שהפסיקו טיפול מהחרדה הכלכלית – קיומית ואלו שעוד לא פנו לטיפול, בינתיים.

האם יש מה לעשות? כיצד נכון להגיב במצב זה? האם ניתן לשפר את מצב הקליניקה בשעה זו? אתייחס לשאלות אלו ועוד כמה נושאים שאולי תוכלו להעזר בהן, במאמר הזה.

כולנו שואלים את עצמנו, כיצד נוכל לעזור למטופלים שלנו? ואיך נעזור לעצמנו לשרוד את התקופה ואת הימים הללו שמאופיינים בעיקר בחוסר וודאות וחוסר אונים?!

כשאתה מקים קליניקה, אתה יודע ומתכונן לזה שיהיו ימים טובים יותר וימים טובים פחות. ברור לך שזה הולך לקחת זמן עד שתבסס קליניקה עובדת שתוכל אפילו להתפרנס ממנה. כולם מדברים על זה ומכינים אותך לזה וזה באמת מאד עוזר לדעת למה לצפות ואיך להתכונן.

אבל אף אחד לא הכין אותנו למצב עמו אנו מתמודדים כיום. מצב של חוסר ודאות, ירידה דרמטית במספר המטופלים ובטח במספר ההפניות החדשות, אם בכלל ישנן כאלו.

הנחיות משרד הבריאות משתנות מדי כמה ימים, הסוף לא נראה באופק ואין כל ודאות לגביו.

לא ברור מה יהיה, כיצד הדברים ישתנו ומה הולך להיות בעתיד הרחוק, בוודאי וגם העתיד הקרוב מאד מעורפל כרגע.

אנשי מקצוע שונים ועסקים קטנים נמצאים במצב בלתי נסבל שמאד קשה להכילו ובטח להתמודד איתו או אפילו לחשוב ולנסות להבין מה ניתן לעשות אחרת.

כמטפלים, המצב אף קשה יותר, אנו מחויבים מצפונית, ערכית ומקצועית למטופלינו, אנו מצופים לתמוך במטופלים שלנו ולהיות שם עבורם, גם בזמנים קשים, כאשר למרבה הטרגדיה, אנו נמצאים בדיוק באותו המצב – חוסר וודאות, חוסר אונים וחרדה הולכת וגוברת.

 

מצאנו לנכון לרכז כמה טיפים למטפלים שעבודתם הפרטית בקליניקה נפגעה:

 

נסו להעביר את העסק שלכם לאונליין

כלומר לספק את השירותים שלכם באמצעים לתקשורת מרחוק, בין אם זה בשיחות וידאו, שיחות טלפון, צ’טים וכולי.

ישנן כמה פלטפורמות מרכזיות שיוכלו לעזור לכם לעבור למתן שירותים בוידאו כמו סקייפ, ווטסאפ וזום.

נכון שכולם מנסים את זה וכולם ממליצים ומדברים על זה ובמציאות, רק מיעוט המטופלים מעוניינים לעבור לשיחות בוידאו ומרבית המטופלים מעדיפים, גם בגלל חוסר הוודאות הכלכלית, להפסיק את הטיפולים, אך אין זה אומר שכדאי לוותר על ערוץ זה.

תמיד כדאי להציע את האפשרות הזו, יתכן שחלק מהמטופלים שלכם, כן ירצו להמשיך באופן זה.

בנוסף, למרות שמספר הפניות לטיפול ירד דרמטית, עדיין ישנן פניות חדשות וחיפושים של מטופלים שגם היום מחפשים עזרה והכוונה, בין אם להתמודדות עם המצב הנוכחי ובין אם בכדי להתמודד עם בעיות שהיו גם קודם ועכשיו רק החמירו. חלקם מעוניינים או לפחות לא שוללים על הסף, טיפול בוידאו, בהנחה שאחרי שהמשבר יחלוף, אולי ירצו להמשיך לטיפול “נורמלי”, פנים אל פנים, בסטינג שאנחנו מכירים ומרגישים נח איתו.

שימו לב, כי כמו שעבורכם, גם עבור מרבית המטופלים שלכם (הותיקים והחדשים, אם הצלחתם לגייס מטופלים חדשים) המצב מעורר חשש גדול מפני הבאות ואי הוודאות מעוררת חרדה כל כך עמוקה שמעדיפים לוותר דווקא על ההוצאה הזו, או שמראש לא פונים. אנחנו במצב סטרס מתמשך והמנגנונים שלנו מכווננים למצב השרדות. במצב כזה, מרבית האנשים עסוקים בעיקר בדאגה לבריאותם וכלכלתם הבסיסית ופחות עסוקים בנושאים פחות בסיסיים, אבל זה לא חדש, הרי מאסלו דיבר על כך כבר מזמן 🙂

 

שמרו על קשר עם המטופלים שלכם

אז כמו שציינו קודם, כולם (או כמעט כולם) חווים ירידה דרמטית בהכנסות במצב הנוכחי, עבור חלק מהמטפלים מדובר בפגיעה אנושה בהכנסות ועבור אחרים מדובר באחוז קטן יותר מההכנסות.

עם זאת ולמרות שלא בהכרח תוכלו לשמר את כל המטופלים שלכם, חשוב שתנסו לשמור איתם על קשר כלשהו, אפילו מינימלי.

מה עלול למנוע מכם מלשמור על קשר אמפטי עם המטופלים שלכם?

אולי חרדה שלכם מפני המצב, אולי כעס על המטופלים או על המצב שעלול להתבטא בדרך כזו או אחרת כלפיהם?!

בהחלט אפשר להבין רגשות אלו, אך עם זאת, המטופלים שלכם צריכים אתכם כעת אולי יותר מתמיד.

היו עירניים למצב ולעצמכם, נסו להבין מה המצב מעורר בכם, נסו לא לכעוס, או לשמור את התסכול לעצמכם – תוכלו לדבר על המצב עם קולגות, בקבוצות פייסבוק שונות של מטפלים או עם בן או בת הזוג.

אל תתנו למטופלים שלכם להרגיש לא נח עם בחירתם לעצור את הטיפול ויותר מכך, אנו ממליצים שתנסו לשמור איתם על קשר רציף, גם אם בחרו לעצור את הטיפול.

 

חשוב – אל תנסו לשווק ולמכור את המוצרים או השירותים שלכם בכח

בין אם למטופלים הותיקים שלכם ובין אם ללקוחות חדשים. רק שמרו על קשר עם מטופלים ותיקים, אולי תחשבו שמתאים לכם להציע תמיכה כזו או אחרת (ללא עלות או בעלות סימלית) לאנשים שלא היו מטופלים שלכם, כולנו במצוקה, כולנו בלחץ. כולנו במצב השרדותי ולאף אחד אין עכשיו פנאי או אמצעים לפנות לטיפול שעלויותיו, בואו נודה בזה, אינן עניין של מה בכך עבור מרבית האוכלוסיה וגם אם יש מי ברשותו קיימת האפשרות הכלכלית, אין בהכרח ברשותו את הפנאי הנפשי לזה כרגע. זה עשוי להיות מפחיד להתחייב, כאשר אתה עסוק בהשרדות ברמה הכי בסיסית שישנה.

 

 

שמרו על גמישות

לכולם קשה, הוראת השעה משתנה מרגע לרגע, אנחנו לא יודעים מה ההשלכות של המצב הנוכחי. שמרו על ראש פתוח ועל גמישות מחשבתית ולא רק מחשבתית. המסתגל שורד.

אני מתכוון לגמישות ברמת השירות, ברמת השעות והסטינג, כל אחד על פי מה שחושב שמתאים, אך זכרו שאנו בזמנים לא רגילים ומה שמתאים בעבר לא בהכרח מתאים עכשיו. היו קשובים לצרכי המטופלים שלכם וצרכי הסביבה.

חלק מהמטופלים לא רוצים לעבור לאונליין, התנאים לא תמיד מאפשרים.

כולם עוד בהלם ומנסים להסתגל למצב, אל תבהלו מהמצב הזה. כולנו שואפים להקלה במצב בהקדם ואולי ריאלי יותר לצפות להסתגלות למצב, מצב שאולי יאפשר לאנשים לשים לב גם לצרכים פחות בסיסיים שלהם ואולי יביאו אותם לחפש עזרה ואף לפנות לטיפול.

אחרי שלב ההסתגלות, יש מי שיחפשו טיפול  וירצו לפנות לעזרה ואז סביר שיפנו למי שמוכר להם, למי ששמר על קשר והיה בסביבה ונשאר בתודעה.

 

נסו לחפש ערוצי הכנסה אחרים

אולי יצירת קורס אונליין או מפגש קבוצתי בזום לתמיכה בהורים או ילדים, וכולי.

לא קל להמציא את עצמך מחדש ויתכן ובשאיפה לא באמת נצטרך כי תוך כמה שבועות נוכל לחזור לשגרה… (אמן).

ואם גם אתם לא באמת פנויים רגשית עכשיו להמציא את עצמכם או לחשוב על מוצרים או שירותים נדרשים שתוכלו להציע היום, אז אולי תוכלו להעזר בעצה הבאה.

 

התכוננו ליום שאחרי

יתכן שלא באמת אפשרי להקים שירות מקוון בזמן קצר כל כך, מדובר באתגר טכנולוגי עבור רובנו וגם אם אנו שולטים בפלטפורמות טכנולוגיות, אין זה פשוט להמציא את עצמך מחדש וליצור מוצר דיגיטלי מצליח שמייצר הכנסה בזמן כל כך קצר.

יכול להיות שהדבר הנכון ביותר לעשות הוא להתכונן ליום שאחרי –

אנחנו לא באמת יודעים מה יהיה ביום שאחרי, אבל כנראה שנצא מהבידוד למציאות חדשה, שכולנו נצטרך להסתגל אליה. שמרו על ראש פתוח.

כמו שכבר ציינתי, כשכל זה יגמר ואחרי שנסתגל למצב מעט, יכול להיות שחלק מהמטופלים הותיקים שלנו ירצו לחזור לטיפול, לכן חשוב שתשמרו איתם על קשר רציף, גם כמובן כדי לספק תמיכה, אך גם כדי לשמר על קשר ולהיות שם כאשר ירצו לפנות שוב לטיפול.

שמרו על ערוצי תקשורת פתוחים. שלחו אימיילים, סמסים או התקשרו אל הלקוחות הותיקים שלכם, מדי פעם כדאי לשלוח מאמר או כמה טיפים בניוזלטר אם יש לכם רשימת תפוצה שיצרתם בעבר או אספתם לאורך השנים של לקוחות קיימים וקודמים ואולי גם של מתעניינים שלא התחילו טיפול אך היו בקשר אתכם בעבר.

אם תצליחו ליצור תוכן איכותי ובעל ערך, הם ישמחו לקרוא אותו, אל תרגישו שאתם מטרידים אותם, אנשים צורכים הרבה מידע בימים אלו ואם זהו מידע איכותי ובעל ערך, זה יכול להיות חשוב ואף משמח עבורם לקבל מידע זה.

 

המשיכו לפרסם ולהעלות תכנים בפלטפורמות המוכרות לכם

השתמשו בפלטפורמות שהשתמשתם בהן עד היום כמו פייסבוק, יוטיוב, אינסטגרם, ניוזלטר וכולי ושירתו אתכם טוב.

חשוב שחלק מהפוסטים שלכם יכללו גם מידע לגבי שינויים שעשיתם בעסק שלכם (מעבר לאונליין למשל), אך אל תגזימו עם מסרים שיווקיים אלו, על מנת שלא תחוו כמי שמנסים בכח למכור ולשווק את עצמו. ספרו ללקוחות שלכם גם כיצד אתם שומרים על הגיינה בקליניקה כדי שאם ירצו בכל זאת להגיע, תסירו חשש מליבם בנוגע למצב.

 

תמכו בעובדים או קולגות

טפחו את הקשרים שלכם עם גופים שאתם בקשר איתם, עם קולגות ומודרכים. שימרו על קשר, גם אם כרגע אין ממש הפניות חדשות. כך גם תוכלו לקבל תמיכה מאחרים, להתעדכן במה שקורה ברשת ובעולם המקצועי וגם לשמור על קשר לזמנים בהם נחזור לשגרה.

 

התמקדו בפיתוח העסק שלכם

העסקים חלשים כרגע וזה יכול להיות זמן מצוין להשקיע בהתפתחות העסק ובפיתוח העסק. חישבו אילו שירותים יהיו נחוצים אחרי המשבר, תכננו אסטרטגיה שיווקית ואסטרטגיה עסקית. נסו לחשוב על דרכים לפתח את העסק, להגדיל אותו או לפתח לכיוונים שתמיד חלמתם עליהם ולא היה לכם זמן.

תכננו מה תרצו להשיק, איך עושים זאת, למי כדאי לפנות, בדקו מי המתחרים שלכם בתחום, מה הקהל שלכם צריך ומחפש, התאימו עצמכם ואת המוצר או השירות שלכם לשוק וכולי…

 

כיצד בונים אסטרטגיה עסקית לקליניקה?

הגדירו את המוצר או השירות שלכם, חשבו מי קהל היעד הנכון והמתאים, בדקו מה המתחרים שלכם מציעים, בדקו מה קהל היעד שלכם מחפש והיכן הוא מחפש זאת.

על פי מידע זה, תוכלו לתכנן מהם ערוצי שיווק שתרצו להשקיע בהם.

בנוסף תמיד תוכלו להקים את האתר שכל הזמן רציתם או דף פייסבוק עסקי. אם יש לכם אתר כבר, זה זמן מצוין לסדר אותו, לכתוב מאמרים חדשים, לבדוק מה עושים הגולשים שלכם באתר ולהתאים את האתר כך שיוכל לייצר עבורכם יותר המרות.

חשבו על זה כזמן לפיתוח עסקי וזמן להגיע לרשימת המטלות שביומיום אינכם מצליחים להגיע אליה.

 

מעוניינים להתכונן ליום שאחרי הקורונה? חושבים לתכנן אסטרטגיה עסקית לקליניקה שלכם, אבל לא יודעים מהיכן להתחיל? צוות מרכז רימון ישמח לעזור לכם.

מרכז רימון מציע ייעוץ עסקי ראשוני, ללא עלות וללא התחייבות.

פנו אלינו עכשיו לתיאום שיחת טלפון או שיחת וידאו עם אלעד דהן, מנהל המרכז ומומחה בשיווק בתחום הטיפול.

 

קשר עם הקהילה הקרובה

הלקוחות הפוטנציאלים שלכם חיים בקהילה בה אתם חיים ועובדים. למטופלים פוטנציאלים הרבה יותר קל ונח לפנות לפנים מוכרות. האם העסק שלכם מיייצג אתכם? האם אתם חלק מהקהילה? האם הקהילה בה אתם חיים מכירה אתכם ואת העסק שלכם? נסו לחשוב על דרכים להפוך לחלק מהקהילה שלכם, בין אם על ידי מתן עצות וטיפים או על ידי מפגשיי יעוץ הכוונה ועוד. חפשו דרכים לתמוך בקהילה ובאנשים בקהילה שלכם. זוהי דרך מאד טובה להעלות את העסק שלכם למודעות.

אולי תוכלו להציע שירות מוזל, טיפולים במחיר נמוך? או אולי הכוונה ועזרה להורים או אנשים מבוגרים שצריכים עזרה מקומית במצב הנוכחי.

אפשר גם להקליט סרטונים או קטעי אאודיו עם מידע בעל ערך שיוכל לעזור לאנשים שסביבכם. הם יזכרו אתכם לטובה ובבוא העת כאשר יהיה צורך, אולי יפנו אליכם לטיפול.

 

פתחו רשת עסקית עם בעלי קליניקות אחרים

קשר זה עשוי להיות חשוב בכדי לקבל עזרה, טיפים, להתייעצות וגם “רק” לתמיכה רגשית.

ישנן קבוצות פייסבוק וקבוצות ווטסאפ שהייתם חברים בהם בעבר ועכשיו יכולות לשמש לצרכים אחרים כמו שימור קשרים וכו’.

בנוסף, ניתן וכדאי להתחבר לגופים גדולים בתחום כמו מכונים או מרכזים טיפוליים בתחום הטיפול הפסיכולוגי.

לגופים אלו לעיתים יש את הידע והאמצעים בכדי לעזור לכם לפתח את הקליניקה שלכם או מוצרים ושירותים אחרים שלכם וכן אמצעים שיעזרו לכם להגביר ולשפר את אופני השיווק שלכם כיום ובעיקר לתקופת פוסט הקורונה.

 

לסיכום

המצב לא ברור ומעורר חרדה עמוקה בנו ובמטופלים שלנו. מצב הקליניקה כנראה נפגע מאד כתוצאה מהמצב. עם זאת ולמרות שלא בהכרח תוכלו לשפר את מצבכם העסקי בזמנים אלו, ישנם צעדים חשובים שניתן לנקוט בכדי להתכונן ליום שאחרי וגם בכדי לקבל חזרה תחושת שליטה על מצבנו ועל עתידנו, בימים סוערים אלו.

 

אנו במרכז רימון נמצאים כאן עבורכם, בימים אלו ובכלל, צרו עמנו קשר לקבלת סיוע עסקי ראשוני ללא עלות וללא התחייבות.

בריאות לכולם

שלכם

אלעד דהן

המומחים של רימון ב

הדרכה מקצועית לאנשי מקצוע
תו איכות מטפלים מרכז רימון
אבן יהודה, טיפול פסיכולוגי אונליין, נתניה, עמק חפר, קדימה - צורן, תל מונד
עברית, אנגלית

עוד מאמרים בנושא

PDS שאלון טראומה למבוגרים
PDS+CPSS שאלון טראומה לילדים ומבוגרים   PDS  – Posttraumatic Stress Symptoms Severity Questionnaire CPSS – Child PTSD Symptom Scale PDS/CPSS, או שאלון למדידת עוצמת הסימפטומים...
SCARED - Screen for Child Anxiety Related Disorders שאלון חרדה ילדים ונוער
SCARED – Screen for Child Anxiety Related Disorders שאלון חרדה ילדים ונוער ה-SCARED, או Screen for Child Anxiety Related Disorders, הוא שאלון שנועד להעריך ולאתר...
CDI  Beck Child Depression Inventory שאלון בק לדיכאון לילדים ונוער
שאלון בק לדיכאון לילדים ונוער שאלון CDI, או Beck Child Depression Inventory, הוא שאלון קליני שנועד להעריך את נוכחותם וחומרתם של תסמיני דיכאון בקרב ילדים...
Beck Depression Inventory - BDI שאלון בק לדיכאון
שאלון בק לדיכאון – שאלון אבחון דיכאון אונליין   שאלון אבחון דיכאון אונליין אצל מבוגרים BDI Beck Depression Inventory ה-BDI, או Beck Depression Inventory, הוא...
חוק זכויות החולה - טופס ויתור סודיות
טופס ויתור סודיות – חוק זכויות החולה בישראל, הסודיות הרפואית של מטופלים מוגנת בחוקים ותקנות שונים המעניקים חשיבות מרכזית ועליונה לפרטיות וסודיות המידע הרפואי של...
הסכמה לטיפול אבחון קטין - מדוע זה חשוב? מה המשמעות של זה? מרכז רימון
טופס הסכמת הורה לטיפול או אבחון בישראל ישנו חוק הקובע כי קטין (ילד/נער מתחת לגיל 18) אינו רשאי לקבל טיפול או לעבור תהליך אבחון רפואי...

צריכים עזרה באיתור מומחה מתאים? השאירו פרטים

    כניסה למערכת