ליווי מקצועי בתהליך הגירושים / שרונה בר-נס
ע”פ נתונים שפרסמה הנהלת בתי הדין הרבניים , נכון להיום אחוז הגירושים בישראל הינו מעל 25%. עלייה זו ניכרת בערים הגדולות אולם גם באזורים פריפריאליים ובקרב אוכלוסיות מגוונות מאשר בעבר.
גירושין מביאים לשינוי מהותי בנסיבות החיים והם מהווים תהליך בעל השלכות רגשיות, משפחתיות, חברתיות וכלכליות. גירושים אינם מתחילים ומסתיימים ביום בו נחתם ההסכם, אלא מדובר בתקופה ממושכת, ולכן ראוי ונכון להיערך אליה ככל שניתן.
במידה ולזוג שבחר להיפרד ילדים משותפים, הרי שהקשר ההורי יתקיים לעולם, ואופן ההיערכות ישפיע על קשר זה ועל האופן בו יחוו הילדים בכל גיל את התהליך. תהליך גירושים יכול להיות תהליך מכבד, שנעשה בשיתוף פעולה והתחשבות הדדית, וככזה יצאו ממנו כל הצדדים נשכרים, ובראש ובראשונה הילדים.
פרק הזמן שחולף עד לחתימה על הסכם הגירושים הלכה למעשה הוא קשה מנשוא עבור רבים. התהליך עד לגיבוש החלטה או הסכמה שלא ניתן עוד להחזיק בקשר או לחילופין ההבנה שבן/בת הזוג לא מעוניינים להמשיך בקשר גוזלים אנרגיות נפשיות רבות. תחושות של חשש, כעס, כאב, עצב עמוק, אשמה, קנאה, בדידות ומתח עולות בתקופה זו בד בבד לתחושות של הקלה או תקווה, שאף הן חלק מארסנל הרגשות שעשויים לחוות בתקופה זו. ליווי רגשי וייעוץ מקצועי בתקופה זו כיחידים או כזוג הינם חיוניים לשם עיבוד הרגשות, חיזוק הדימוי העצמי, קבלת כלים להתמודדות מעשית ופיתוח של ראייה אופטימית.
בהיבט הזוגי – הדרכה זוגית וייעוץ זוגי – יסייעו בבניית תקשורת נכונה ומשתפת, המותאמת למצב החדש, דווקא ולמרות המשקעים. ייעוץ מקצועי יסייע לקיים פרידה ברוח טובה ותקשורת פרודוקטיבית לאורך זמן, ובמסגרתו יחשפו בני הזוג להיבטים הרגשיים והמשפחתיים, מתוך מודעות להשפעות ולהשלכות של מעשיהם והתנהלותם על ילדיהם ועליהם לאורך השנים הבאות, כמו גם להיבטים המשפטיים והכלכליים.
התמודדות הילדים עם גירושים
הורים רבים מוטרדים ממחשבות על אופן התמודדותם והסתגלותם של ילדיהם לגירושים הצפויים. יש החשים שהילדים עשויים לשלם מחיר כבד על החלטותיהם. בתוקף הנסיבות עולות שאלות הנוגעות להיבטים רגשיים ולהיבטים מעשיים.
ואכן, ילדים בכל גיל עשויים לחוות תחושות של בלבול, חוסר וודאות, חשש, אשמה, אובדן, כעס, עצב ובדידות בתהליך זה.
בעוד שלהורים היה זמן להיערך לקראת הגירושים הצפויים, הילדים נחשפים לידיעה זו בשלב מאוחר יותר, אולם אף הם זקוקים לעיבוד נכון של התהליך. מבחינתם, ההורים הם התא המשפחתי שלהם, גם כשהם מתגוררים בבתים נפרדים – והם מצפים לכך- אולם החשש שמא רצונם זה יתבדה מלווה אותם למשך תקופה. ילדים הם סתגלנים, אולם איננו רוצים כי הם יסתגלו למצבים קשים בעל כורחם, אלא נשאף לאפשר להם לחוות את התהליך באופן מיטבי ומעודד צמיחה. מודעות לפעולות הננקטות על ידינו, יחד עם הסברים, הינן משמעותיות ביצירת קרקע בטוחה.
זאת ועוד, נושאים שנראים ברורים מאליו בחיי הנישואין, עשויים להוות פתח למקח וממכר וגרוע מכך לסכסוכים ומריבות בין בני זוג לאחר הגירושים; מקום המגורים החדש, מעברים, רישום לבית ספר, נסיעה לחו”ל, חופשה, קורס או מכינה, מימון של חוג, זמני שהייה בתקופות מורכבות, רכישת בגדים ועוד.
רצוי להסתייע באנשי מקצוע כבר בשלבים מוקדמים על מנת לעבד את הסיטואציה, להתחזק מבחינה ריגשית ולהצליח להוביל בבטחה את המשפחה לאורך התהליך. גירושים יכולים להוות שינוי מבורך עבור בני הזוג ועבור ילדיהם אם הם נעשים באופן נכון. חיזוק תפיסת המסוגלות העצמית בעת הזו, הבנה שנדרשת אחריות הורית משותפת ולמידת העקרונות והדרכים ליישומה, כמו גם רתימת בן/ת הזוג לתהליך, הם גילוי של מנהיגות הורית.
לאיזה טיפול כדאי לפנות אם בוחרים להתגרש?
הדרכת הורים, ייעוץ להורים, ייעוץ זוגי, טיפול זוגי, גישור משפחתי – הינם ביטוי ליכולתם של בני הזוג להיעזר בגורם חיצוני בכדי לעבד את התהליך, ללמוד את העקרונות הנלווים ולקבל כלים מעשיים על מנת להיטיב עם עצמם ועם ילדיהם. בחירה של עו”ד מגשר/ת משותף/ת אף היא מבורכת, וגם על כך רצוי לקבל הסבר במסגרת תהליך הייעוץ, אולם גם בלעדיה, תהליך הייעוץ ייתן אותותיו החיוביים, כייוון שעקרונות הפעולה ילוו כל אחד ואחת מכם בתהליך קבלת ההחלטות בזמן הגירושים ובשנים שלאחר מכן.
כתבה: שרונה בר -נס, ייעוץ זוגי, הדרכת הורים, ליווי והכוונה במעברים ואתגרי חיים.