שוב במהדורת החדשות מדווחים על אירוע בטחוני ושוב הילדים מול המסכים ועשויים להחשף למידע שלא מתאים לגילם. זהו מצב די תדיר במדינתנו, לצערינו. מה ההשפעה של תכנים אלו וכיצד נעזור לילדים להתמודד איתם נכון וטוב יותר.
איך לדאוג לילדים לנוכח חדשות טרגיות או תכנים קשים?
ילדים באופן כללי רגישים יותר ממבוגרים, ישנן לכך כמה סיבות מרכזיות:
ילדים הם חסרי ניסיון חיים
ילדים תלויים בהורים שלהם
ילדים מתקשים לקלוט ולהכיל תמונת מצב מלאה ומורכבת
ובעיקר ילדים הם חסרי מיומנויות ויסות רגשי, מיומנויות הנרכשות בדרכ’ לאורך הילדות.
יש לעזור לילדים בכלל ולילדים הרגישים בפרט להשמר מפני עומס יתר חושי לנוכח סיפורי חדשות טרגיים.
כמה דברים שעשויים לעזור:
כאשר אתה יודע שילדך רגיש ועלול להגיב בעוצמה רגשית, היה מוכן. עזור לילד ולעצמך לזכור שאלו רגשות שבאים וכפי שבאו, הם יעברו, גם אם יקח לזה זמן רב יותר.
אל תאשים את עצמך ברגישות שלו: סביר להניח שהטמפרמנט (מזג) המולד שלו הפך אותו לרגיש וגורם לו לחוות דברים בצורה עמוקה יותר. הרגישות הזו יכולה להיות גם משהו טוב ואפילו לעזור בחיים בדברים מסוימים, גם אם בזמן שקורים אירועים קשים וטרגים במציאות זה מקשה על ילדך.
מומלץ להגביל את משך הצפיה בטלוויזיה / מקורות חדשות חזותיים (כמו אינטרנט): ילדים רגישים נוטים לקלוט יותר גירויים חזותיים ולהגיב להם בעוצמה רגשית ופיזיולוגית.
עזרו לילד להרגיע את החושים שלו: פעולות כמו האזנה למוסיקה שקטה, אמבטיה חמה, או להדליק נר ריחני, יכולים להרגיע ולעזור לווסת רגשות עוצמתיים.
למדו את ילדכם לבקש עזרה מכם, מקרוב משפחה או מחבר בזמנים קשים: עודדו אותו לעשות זאת, לדבר איתכם ולספר לכם כיצד הוא מרגיש, אפילו רק בשביל לדבר ולהסיח את דעתו. שיחה עם אדם אחר, שמעוניין להקשיב לך, גם על נושאים אחרים יכולה מאד להרגיע. אם ילדכם ילמד היום לווסת את רגשותיו באמצעות פניה לחבר או קרוב משפחה הוא ידע לעשות זאת גם כאשר יגדל. זוהי מיומנות חשובה שכדאי לעודד להשתמש בה.
להשתמש באמונות מרגיעות: במידה והמשפחה מאמינה באלוהים או בכל כח אחר, כדאי לעודד את הילד (במידה והוא מתחבר לזה) לתרגל תפילה או אפילו מדיטציה. זמנים קשים בהם ישנן חדשות רבות שמעוררות את החושים והרגשות בצורה עוצמתית הם זמן טוב לתרגל תפילה או כל סוג אחר של חיבור למשהו אחר, גדול יותר ממך. בחנויות הספרים ניתן למצוא ספרים שונים לתרגול מדיטציה עם ילדים.
להימנע אם צריך:
באופן כללי, לא מומלץ להמנע מרגשות, אך כאשר מדובר בילד רגיש במיוחד, ניתן לעודדו להמנע כאשר ישנם אירועים בחדשות שעלולים לגרום להצפה רגשית. לפעמים פשוט קשה מדי להרגיש כל כך הרבה בבת אחת. אפשר לעודדו להשתמש באמצעים שונים כמו הסחות דעת, לעשות משהו כיפי, לצפות בתוכנית מצחיקה, לשחק במחשב במשחק מרגיע, או כל דבר אחר. ניתן להשתמש בכל אמצעי, כל זמן שזה לא פוגע בילד ונעשה באופן זמני.
להתמקד בחיובי:
בכל אירוע לא נעים ניתן למצוא דברים טובים. הכוונה היא, שבמידה ואין ברירה והילד נחשף לאירוע לא נעים, כדאי לעזור לו לשים לב כי ישנם גם דברים טובים באירוע. למשל בכל אירוע קשה במדינתנו, אנו תמיד מגלים מחדש כי ישנה גם המון איכפתיות, הרבה אנשים טובים שמתגייסים ורוצים לעזור. זוהי טכניקה שיכולה להיות לעזר רב, גם בימים רגועים יותר.
והכי חשוב- לתקף ולעודד חמלה עצמית: חשוב מאד שאתם כהורים תכירו בכך שאלו זמנים קשים עבור ילדכם. באופן כללי זה קשה להיות ילד רגיש ובעיקר בזמנים כאלו. הכירו בקושי של ילדכם, תנו לו תוקף, עזרו לו לקבל את עצמו כילד רגיש שחווה את הדברים בצורה עמוקה, עזרו לו להתיידד עם עצמו ועם הרגישות שלו, שילמד לקבל את עצמו ולהיות טוב לעצמו, ללא רגשות אשם או כעס על עצמו על זה שהוא כזה.
במידה והטיפים שבמאמר אינם מספקים, ניתן לפנות לעזרה מקצועית, הדרכת הורים או טיפול רגשי (פסיכולוגי) לילדים. טיפול רגשי לילדים יכול לסייע לילד ללמוד דרכי הרגעה וויסות וכן לעזור להורים וללמדם כלים יעילים להתמודדות עם מצבים שונים.
בתקווה לזמנים רגועים ושקטים…