טיפול בדיכאון אחרי לידה – אם עברו שבועיים מהלידה וסימני הדכדוך של לאחר הלידה לא הפכו קלים יותר ומצב הרוח שלך נשאר ירוד ברוב שעות היום.
אם את מזהה על עצמך שאיבדת עניין או הנאה בדברים שנהנית מהם בעבר ואת עייפה יותר מתמיד.
אם את חסרת שקט, מתקשה לאכול ולהירדם ויש לך כל הזמן מחשבות שליליות חסרות תקווה ואשמה על התפקוד שלך. אם ענית בעצמך על שאלון אדינבורו – שאלון דיכאון אחרי לידה או ענית על שאלון EPDS וזיהית שאת ב”דיכאון אחרי לידה“, עכשיו הגיע הזמן לעשות משהו כדי שהמצב ישתנה.
במאמר נפרט מהו דיכאון אחרי לידה, מהם התסמינים והסימנים האופייניים, טיפול בדכיאון אחרי לידה ושיטות מקובלות לטיפול, כגון טיפול רגשי בדיכאון אחרי לידה, טיפול CBT, טיפול EMDR, קבוצת תמיכה לדיכאון אחרי לידה ועוד וכמובן פסיכולוגים ומטפלים מומלצים בטיפול בדיכאון אחרי לידה.
בנווסף, מצורף קישור למאמר: דיכאון אחרי לידה – למי פונים – מאמר המפרט למי ניתן לפנות ואיך להתמודד עם דיכאון לאחר לידה.
מהו דיכאון אחרי לידה ומהו הטיפול בדיכאון אחרי לידה?
תינוק נולד. אירוע כל כך משמעותי ועדיין… נשים וגברים רבים מרגישים שהם מתקשים לשמוח ולהנות מהמצב החדש. אחת מתוך 10 יולדות סובלת מדיכאון אחרי לידה והוא עשוי לפגוע באופן משמעותי בהתנהלותה של האישה: דיכאון לאחר לידה, שיכול להופיע גם תקופה ארוכה אחריה (עד שנה), מלווה באיבוד עניין בסביבה וגם בילד עצמו ומצריך לרוב פנייה לאיש מקצוע כדי להתגבר על כך. ההתמודדות עם הדיכאון מאתגרת מאד עבור האישה וגם עבור בן/ת זוגה ומשפחתה הקרובה והיא יכולה להתבצע בדרכים שונות: טיפול בדיכאון אחרי לידה בעזרת תרופות, טיפול פסיכולוגי וכיוצא באלה. נפרט בהמשך.
התסמינים והסימנים של דיכאון אחרי לידה והסיבות להופעתו
הסיבות לדיכאון לאחר לידה יכולות להיות רבות. בדרך כלל זהו שילוב של מספר גורמים:
- גורמים ביולוגיים כמו תנודות הורמונאליות האופייניות לתקופה שלאחר הלידהמחסור בשעות שינה
- חרדות והיסטוריה של הפרעות דיכאון
- גם גורמים חברתיים יכולים להוביל לכך, כמו סביבה קרובה מלחיצה, היעדר תמיכה מצדו של בן הזוג, היעדר מסגרת ותמיכה מהחברה ועוד.
- גורמים אישיותיים הם סיבה נוספת לדיכאון לאחר הלידה, והם יכולים להיות, בין היתר, רמות חרדה גבוהות מהרגיל, הערכה עצמית נמוכה וגם נטייה לפרפקציוניזם.
התסמינים והסימנים לדיכאון אחרי לידה קלים מאד לזיהוי. בעיות שינה, עייפות, קשיי ריכוז, שינויים בתיאבון הבאים לידי ביטוי בעלייה או בירידה חדה במשקל, מצב רוח ירוד, אובדן הנאה או עניין בפעילויות יומיומיות שונות וגם מחשבות טורדניות במצבים מסוימים.
טיפול בדיכאון אחרי לידה – מה אפשר לעשות?
לפני הכל אל תוותרי על ארוחות מזינות ועל תזונה נכונה. תינוק בריא חייב אמא שדואגת לעצמה ומזינה גם את עצמה ולא רק אותו. ארוחת בוקר בתחילתו של כל יום היא בגדר חובה. כל מכונה, במיוחד גוף האדם, לא יוכל לתפקד ללא “דלק” והמזון הוא “הדלק” ההכרחי לשיפור המצב הגופני והנפשי כאחד. כדאי לשלב בתפריט היומי פירות וירקות, חלבונים ודגנים וגם לא לשכוח לשתות מספיק מים.
אם את מסוגלת, מומלץ לשלב גם פעילות גופנית בכל יום. אפשר להתחיל בהליכה בשכונה ליד הבית ואולי גם להרחיק לאזורים שיש בהם נוף יפה אם יש בסביבה. מי שיוצאת להליכה בשעות הבוקר , יכולה לקחת אתה את התינוק בעגלה ולנצל זאת לזמן איכות משותף, אך יש מי שימליצו על ניתוק של האם מהתינוק לפרקי זמן קצובים, שבהם היולדת מאפשרת לעצמה להתאוורר, והתינוק מבלה זמן איכות עם האב או עם הסבים והסבתות ניתן גם להשתתף בחוגי ספורט המיועדים לנשים לאחר לידה.
אל תישארי לבד עם הרגשות והתחושות שלך. שתפי אחרים בהם. דברי עם בן / בת הזוג, עם בני המשפחה או עם חברים קרובים. אפשר להיעזר בקבוצת תמיכה שניתן למצוא באינטרנט, שתוכל לעזור בתקופה הלא פשוטה הזו. שיחה עם אימהות טריות או עם אימהות מנוסות אחרות יכולה לעזור מאד להרגיש שאת לא לבד בתקופה הזאת ושיש עוד אחרות שנמצאות בדיוק כמוך “באותה סירה”.
במקרים מסוימים, במיוחד כאשר כל האפשרויות הקודמות לא משנות את ההרגשה, חשוב לפנות לבעלי מקצוע ואולי לשלב גם טיפול תרופתי שיוכל לסייע בעניין.
חשוב להתעכב על בחירת הטכניקה הטיפולית המתאימה לך לפני הפניה לטיפול. שימי לפי לנטיית הלב שלך, לתפיסות קודמות שיש לך בנוגע לטיפול או היסטוריית טיפולים קודמת שהשפיעו על ההחלטות שלך. במצב הרגיש בו את נמצאת חשוב לדייק את המטפל אליו תפני שיעזור לך להתמודד עם הקושי שיש לך בצורה הכי אפקטיבית כדי שתוכלי לחזור לתפקוד בצורה המהירה ביותר.
מעוניינים להתייעץ עם מומחה בתחום?
השאירו פרטים בטופס ומומחית מ”בחיק האם” תחזור אליכם בהקדם
שיטות הטיפול הנפוצות כיום לטיפול בדיכאון לאחר לידה
Cbt לטיפול בדיכאון לאחר לידה
טיפול CBT היא שיטה שעובדת בעיקר על המחשבות של היולדת ועוזרת לה לך לזהות ולאתגר מחשבות לא מועילות שיש לה על החיים. לדוגמא: יולדת שחושבת שהיא “אמא לא טובה”, ש”נגמרו לה החיים”, ששומעת שהתינוק שלה לא מפסיק לבכות למרות שיש רגעים שהוא דווקא רגוע. כמו למשל אמהות שחוששות שהן לא יצליחו אף פעם להניק את התינוק, לאהוב אותו וכד.
לאחר זיהוי המחשבות השליליות, האמהות לומדות בטיפול אסטרטגיות מעשיות לעזרה עצמית שנועדו לחולל שינויים חיוביים מיידיים באיכות החיים שלהן כמו טכניקות של עיגון ושליטה במצב, טכניקות הרפיה ודמיון מודרך.
בטיפול cbt האמא תלמד לשנות את הדיבור העצמי שלה ולשלב בו משפטים חיוביים יותר כמו למשל: “אני לא מושלמת אבל אני משתדלת להיות טובה דייה”, “כרגע קשה לי והקושי צובע הכל בצבע שחור אבל יש גם רגעים קלים יותר”, “יש גם צבעי ביניים בין השחור והלבן” ועוד…
טיפול פסיכודינאמי (טיפול רגשי) בדיכאון לאחר לידה
בגישה הפסיכודינאמית (הגישה הקלאסית) מוצג הדיכאון לאחר לידה כגנב מסוכן שגוזל מאמהות את האהבה והאושר שציפו לחוש כלפי התינוקות שזה עתה נולדו (שרילבק, 2002). עפי’ הגישה הזאת ישנם שלושה קונפליקטים רגשיים נפוצים וספציפיים אשר מאפיינים לנשים רבות המפתחות דיכאון לאחר לידה. המטפל הפסיכודינאמי יחפש אצל היולדת קונפליקטים של תלות, קונפליקטים של כעס וקונפליקטים של אימהות ויעבוד איתם ומולם בהבנת הרקע להתפתחות “הדיכאון לאחר לידה” של היולדת.
מטפל בגישה פסיכודינאמית יעלה למודעות באמצעות שיחה עם המטופלת, את הגורמים התוך נפשיים שלה, הוא יעבד אותם איתה כדי לשחרר את הנפש שלה מהצורך לבטא את התוכן הרגשי דרך הסימפטום.
טיפול דיאדי / טריאדי הורה-תינוק בדיכאון לאחר לידה
טיפול דיאדי היא התערבות עם אם-תינוק או אם-אב-תינוק כדי למנוע או להפחית את הסימפטום של דיכאון לאחר לידה ושיפור מערכת היחסים בין ההורה לתינוק הקשורים להתפתחות הילד. המטרה של הטיפול היא לקדם אינטראקציות חיוביות בין הורה לתינוק ולהגדיל באופן משמעותי את ההערכה העצמית של ההורה כלפי היכולות שלו לטפל בתינוק בצורה טובה דייה.
בטיפול הדיאדי / טריאדי יכול המטפל לתצפת ולראות את הקשיים בקשר בין ההורה-לתינוק תוך כדי הפגישה ולעזור להורה לשפר אותם תוך למידה מיידית מההתרחשות שנעשית בחדר.
טיפול emdr בדיכאון לאחר לידה
טיפול Emdr היא שיטת טיפול אינטגרטיבית אשר עובדת באמצעות גירוי בילטרלי (דו צידי) של אונות המח. כמו למשל תנועות עיניים, הקשה על הגוף או חפצים או צלילים כדי לעבוד עם הזיכרונות המטרידים כמו אירוע הלידה למשל אם לא עובד במלואו, בכדי לבטל את רגישות הזיכרון.
העבודה בשיטת הטיפול הזאת עובדת על הגוף, המוח ועל מערכת העצבים כדי לשחרר את הזיכרונות שאוחסנו בהם ומשפיעים על היולדת לאורך זמן. שיטת הטיפול הזאת אפקטיבית בעיקר ביולדות אשר עברו ארוע של פגיעה מינית למשל, אשר מתקשות ללדת בשל הכאב של הגוף שנזכר מאירוע הטראומטי והפוגעני.
טיפול פסיכיאטרי / תרופתי לאחר לידה
רופאים פסיכיאטרים יספקו לנשים בדיכאון לאחר לידה תרופות נוגדות דיכאון אשר עובדות על נוירו-טרנסמיטורים במח. ישנם הרבה סוגים של תרופות אשר עובדות על כימיקלים שונים וכל אחד מהם עובד על כל מטופלת באופן שונה.
ישנם תרופות מהדור החדש, מהדור הישן, כאלו שמותר להשתמש בהנקה וכאלו שלא, כאלו שהגוף של היולדת יגיב אליהם עם תופעות לוואי וכאלו שלא או שהטיפול בהם יגיב מייד או אחרי חודשים, הכל בהתאם לתגובה של כל גוף.
לצורך התאמת תרופות חשובה מאוד האבחנה המבדלת וההתאמה הכמה שיותר מדוייקת של הרופא של הסימפטומים של המטופלת לטיפול שניתן לה.
טיפול קבוצתי לאחר לידה
קבוצת תמיכה דיכאון אחרי לידה – סיוע באמצעות מפגשים מידי שבוע של אמהות אשר סובלות מדיכאון לאחר לידה עם מטפלים בתחום בריאות הנפש. המפגשים מתקיימים על בסיס קבוע ומאפשרים למשתתפות להיפגש עם קבוצת השוות אשר מתמודדות עם קשיים דומים לשלהן. בטיפול קבוצתי קיימת האפשרות לייצר הבנה משותפת ויחסי אמון בין המשתתפות אשר לעיתים מתקשה להיווצר בסביבה הטבעית שלהן ולהיחשף לאפשרויות סיוע רבות אשר הן היו נחשפים אליהם בכל שיטת טיפול אחרת.
“טובים השניים מהאחד” וטובה קבוצה על פני הבדידות הרבה אשר חשות נשים לאחר הלידה.
Ect – נזעי חשמל לטיפול בדיכאון לאחר לידה
ECT זה הליך, הנעשה בהרדמה כללית, שבו זרמים חשמליים קטנים מועברים דרך המוח ומעוררים בכוונה התקף קצר אצל מטופלות שהדיכאון לאחר לידה שלהן חמור מאוד ולא הגיב לאף טיפול תרופתי. ה-ECT גורם לשינויים בכימיה של המוח שמסוגלים להפוך תסמינים של דיכאון חמור או פסיכוזה ולשפר את המצב הנפשי של היולדת.
טיפול בדיכאון אחרי לידה במרכז רימון – בחיק האם
טיפול בדיכאון אחרי לידה, עשוי להיות קריטי ולמנוע נזקים נפשיים ורגשיים הן עבור היולדת, הן עבור בני המשפחה האחרים והן עבור התינוק. חשוב מאד שהאבחון והטיפול יעשו מוקדם ככל הניתן. אבחון וטיפול מוקדמים חשובים על מנת לטפל בצורה היעילה והמהירה ביותר בבעיה. עם זאת, אסור להתפשר על איכות המטפל וחשוב שתבחרו מטפל מומחה בתחום, בעל ניסיון והכשרות רלוונטיות וכמובן בעל המלצות. במרכז רימון, תוכל להעזר במנוע החיפוש החכם שלנו למטפלים ופסיכולוגים מומלצים, על מנת לחפש פסיכולוג מומלץ ומומחה בטיפול בדיכאון אחרי לידה. בנוסף – פיתחנו עבורכם כלי שיעזור לכם לבחור מטפל בעל הכשרה מתאימה וניסיון – תו האיכות של מרכז רימון. תו האיכות שלנו למטפלים מבטיח לכם כי המטפל או הפסיכולוג הינם בעלי הכשרה פורמאלית ממוסד אקדמי מוכר, בעלי ניסיון בתחומם ובעלי המלצות.
אל תשארו לבד! פני עכשיו להתייעצות עם מומחה בטיפול בדיכאון אחרי לידה
מעוניינים להתייעץ עם מומחה בתחום?
השאירו פרטים בטופס ומומחית מ”בחיק האם” תחזור אליכם בהקדם
מה הקשר בין דכאון לאחר לידה לבייבי בלוז? – חלק ראשון
מהו הבייבי בלוז ומה ההבדל בינו לבין דיכאון אחרי לידה – חלק 2
מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:
איך מתמודדים פסיכולוגית עם הפלה
ב”חיק האם” מתרחבת – דרושים פסיכולוגים ופסיכותרפיסטים
דיכאון אחרי לידה גברים
דיכאון אחרי לידה למי פונים – מי יכול לטפל בדיכאון אחרי לידה?
דיכאון אחרי לידה שאלון / אבחון עצמי
דיכאון לפני לידה / דכאון טרום לידתי
דכאון אחרי לידה – כל מה שחשוב לדעת
השפעת דיכאון אחרי לידה על התינוק
התמודדות נפשית עם טיפולי פוריות
התקפי חרדה בהריון / פאניקה
חרדות אחרי לידה
חרדות בהריון – אבחון וטיפול
חרדות במהלך ההריון – איך מזהים?
טוקופוביה Tokophobia – פחד מהריון
טיפול בדיכאון אחרי לידה גברים
טיפול בדיכאון לאחר לידה – מה אפשר לעשות?
לידה שקטה
לידה שקטה – השלכות רגשיות של לידת עובר מת
למה כדאי לפנות “לבחיק האם” לטיפול בקשיים רגשיים לאחר לידה?
מה זה לידה שקטה? שאלות ותשובות
פרויקטים ייחודיים בתחום טיפול וסיוע לנשים ומשפחות לאחר לידה
קבוצת תמיכה דיכאון אחרי לידה
הכנה רגשית ללידה – הכנה נפשית לאמהות ואבות לפני הריון או לפני לידה
דיכאון אחרי לידה אחרי שנה / דיכאון מאוחר לאחר לידה
דיכאון אחרי לידה תסמינים / סימנים לדיכאון אחרי לידה