התמודדות עם חרדת נטישה ילדים – הסבר מהמומחים (2023)

מחבר/ת:אלעד דהן
התמחות: טיפול בחרדה

מהי חרדת פרידה אצל ילדים בעצם? במה חרדת נטישה אצל ילדים מתבטאת?

חרדת פרידה אצל ילדים שנקראת לעיתים גם חרדת נטישה ילדים, היא למעשה קושי משמעותי של ילד בדרך כלל להפרד מהוריו או מדמות משמעותית אחרת. במצבים בהם ההורים בכל זאת מתרחקים, לרוב ניכרות תופעות גופניות הקשורות לחרדה – כאבים שונים בגוף, כאבי בטן, כאבי ראש, סחרחורות, הזעה, גלי חום או קור, רעד בגוף, שילשולים וכו’.

חרדת נטישה ילדים, ללא טיפול פסיכולוגי מתאים יכולה להימשך גם בגיל ההתבגרות או אפילו בבגרות
חרדת נטישה ילדים, ללא טיפול פסיכולוגי מתאים יכולה להימשך גם בגיל ההתבגרות או אפילו בבגרות


פרידות מההורים כרוכות בשאלות רבות כגון לאן ההורים הולכים ומתי יחזרו, במצבים בהם הילד רחוק מהוריו הוא מתקשר או שולח הודעות לעיתים קרובות “לבדוק מה שלומם ומה עושים”, פרידות מלוות במחאה קשה הכוללת לעיתים קרובות בכי וצעקות, לעיתים הפסד ימי לימודים רבים בגלל קושי של ההורים לעמוד בבכי ובקושי להפרד, ניסיון של הילד לשמור על קשר עין גם בתוך הבית (שימוש בשירותים עם דלת פתוחה), השתתפות בפעילויות בית ספר או פעילות חברתית רק אם ההורים נמצאים באזור או צמוד.

תחושת חרדה כאשר ילדים נמצאים במרחק מהוריהם, נפוצה בקרב ילדים ומתבגרים רבים. עם זאת, כאשר הפחד הזה גדול מדי, הוא יכול להשפיע על ילדים ועל משפחותיהם. 

אתם חווים קושי לעזור לילדכם להתמודד עם חרדת הפרידה שלו? המשיכו לקרוא, כדי לקבל מושג כיצד להבין טוב יותר ולעזור לילדכם במסע זה – חרדת נטישה ילדים.

גורמים פסיכולוגים חרדת נטישה ילדים

גורמיםתיאור
סגנון התקשרותסגנונות התקשרות לא בטוחים עלולים לגרום לחרדת פרידה.
טראומה קודמתטראומה מהעבר יכולה גם להגביר את הפחד מפני פרידה.
תכונות אישיותנוירוטיות יכולה להיות מקור לחרדת פרידה.
הפרעת חרדהקיום של הפרעות חרדה נוספות יכולות להחמיר את תחושות החרדה בעת פרידה.

גורמים סביבתיים חרדת פרידה ילדים

גורמיםתיאור
חינוךכיצד הדרך בה גידלו אותנו יכולה להשפיע על הסיכון שלנו לסבול מחרדת נטישה? תמיכה רגשית לא מספקת וסגנונות הורות מסוימים עשויים להגביר את הסיכוי לכך.
אירועים טראומטייםחוויות קשות, כמו התעללות או אובדן, יכולות להוביל להתפתחות חרדת נטישה. אירועים אלו פוגעים בתחושת הביטחון של אנשים וגורמים להם לתחושות חרדה כשהם רחוקים מהמשפחה או אנשים קרובים.
סביבה ביתיתאווירה משפחתית יכולה להשפיע על הסבירות להתפתחות חרדת נטישה. תנאים לא יציבים, מעבר דירה או חיי משפחה כאוטיים יכולים להחמיר את המצב.
סגנון התקשרותגם סגנון ההתקשרות חשוב. אנשים עם סגנונות התקשרות לא בטוחים עלולים להתקשות יותר כאשר הם נפרדים מהמטפל שלהם או מיקיריהם.

חרדת נטישה אצל ילדים

פחד מלהיות לבד או נטוש אצל ילדים הוא תגובה רגשית נפוצה, עם השפעות שונות על התנהגותם, רגשותיהם ורווחתם הכללית. להלן כמה ביטויים של חרדת נטישה ילדים:

  • קשיים ליצור התקשרויות בטוחות עם המטפלים.
  • פאניקה מוגזמת כאשר מופרדים מהמטפל העיקרי שלהם.
  • השפעות שליליות על הערכה עצמית וערך עצמי.
  • יכול להוביל להפרעות חרדה אם לא מטפלים בהם.

כל ילד יחווה חרדת נטישה בצורה שונה, בהתאם למצבו ולאישיותו הייחודיים. דוגמה לכך היא נוגה, בת ה-6. בכל פעם שהוריה השאירו אותה בבית הספר, היא הייתה בוכה ונצמדת לאמה, משוכנעת שלעולם לא תחזור. בעזרת טיפול רגשי לילדים ותמיכה, נוגה השיגה את הכלים לנהל את הפחד שלה ולפתח חוסן.

חרדת פרידה אצל ילדים עד גיל שנתיים

עד גיל שנתיים, חרדת נטישה ילדים יחסית נפוצה. זהו מצב נורמלי וקורה כשהם מפחדים או מודאגים כשהם במרחק מהמטפלים העיקריים שלהם.

היבט התפתחותי של חרדת נטישה ילדים

תחילתה של חרדת פרידה נראית לרוב בסביבות שישה חודשים כאשר תינוקות מתחילים להבין את קביעות האובייקט – התפיסה שדברים ממשיכים להתקיים גם כאשר לא ניתן לראותם. הבנה זו מובילה להבנה שהדמות המטפלת שלהם יכולה לעזוב והבנה זו מעוררת חרדה. שיא החרדה הזו מתרחש בדרך כלל בין גיל שנה לשנתיים, והיא פוחתת בהדרגה ככל שהילד מתבגר וזוכה לעצמאות רבה יותר.

פחד נטישה חיוני לתהליך ההתקשרות, ומסמנת קשר בריא בין הילד לדמות המטפלת. חרדות נטישה גם משרתות מטרה אבולוציונית, שכן הפחד מהפרידה מהמטפל, המעניק הגנה וטיפול, מגביר את סיכויי ההישרדות של הילד.

חרדות נטישה אצל ילדים בגילאי הילדות המאוחרת

חרדת פרידה אצל ילדים בגילאי הילדות המאוחרת יותר עלולה להוביל למצוקה ופחד כשהילד נפרד מהמטפלים העיקריים שלו. סימנים לכך כוללים דאגה, בעיות פיזיות כגון כאבי ראש או כאבי בטן, וחוסר רצון להיות רחוק מההורים לצורך לימודים או פעילויות חברתיות. זה המפתח לעזור לילדים עם זה, שכן זה יכול לעכב התפתחות תקינה ורווחה.

גורמים כמו גנטיקה, טמפרמנט, סגנון הורות וחוויות עבר עלולים לגרום לחרדות בגילאי 9, 10 ו-11. חלק מהילדים יכולים להחלים מהפרעת חרדת פרידה באופן טבעי, בעוד שאחרים עשויים להזדקק לעזרה מקצועית כדי לנהל את זה. הורים ומורים צריכים לספק תמיכה וסביבה בטוחה, לעזור לילד להיות עצמאי.

חשוב לציין שאם לא פונים לטיפול בחרדת נטישה אצל ילדים, חרדת פרידה יכולה להימשך גם בגיל ההתבגרות או אפילו בבגרות. אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש יכול לעזור עם זה, לתת אבחון מדויק ואסטרטגיות להתמודדות עם פחד נטישה אצל ילדים ומתבגרים.

ארגון הבריאות האמריקאי מצא כי 4-5% מהילדים יחוו הפרעת חרדת פרידה במהלך הילדות. עובדה זו מחזקת את הצורך לזהות ולטפל בסוגיה זו במהירות, לטובת הילד.

חרדת פרידה בגיל ההתבגרות

חרדת פרידה של מתבגרים: מעבר בעייתי.

שינויים הורמונליים, מודעות מוגברת לתמותה ועצמאות מחודשת יכולים להפוך את חרדת הפרידה לאינטנסיבית אצל בני נוער בעלי מועדות לפתח חרדות נטישה. לעתים קרובות המתבגרים חשים חרדה כאשר הם נפרדים ממשפחה או מחברים קרובים, דואגים מפני תוצאות שליליות או נטישה.

גם תסמינים פיזיים כמו כאבי ראש, כאבי בטן ובעיות שינה יכולים להופיע. הצמדות לדמויות מבוגרות, חיפוש אחר תחושת ביטחון וסירוב לצאת מאזור הנוחות שלהם הם כולם סימנים לחרדת נטישה בילדים ומתבגרים.

הורים צריכים לעזור לבני נוער באתגר זה על ידי הקשבה, אימות רגשותיהם והקניית אסטרטגיות התמודדות. דחיפתם בעדינות אל מעבר לאזורי הנוחות שלהם עוזרת לבנות חוסן ומטפלת בבעיה.

אבחנה על פי ה-DSM-5 של חרדת פרידה / חרדת נטישה ילדים

הקריטריונים ב DSM-5 (ספר האבחנות הפסיכאטריות האמריקאי) להפרעת חרדת פרידה, חלים על ילדים ומבוגרים כאחד:

חרדת נטישה / חרדת פרידה:

פחד או חרדה בלתי הולמם מבחינה התפתחותית וחרדה מופרזת הנוגעים להיפרדות מאלו שאליהם הפרט קשור, כפי שמשתקף בלפחות שלושה מהקריטריונים הבאים:

  • מצוקה מוגזמת חוזרת ונשנית כאשר צופים או חווים פרידה מהבית או מדמויות התקשרות מרכזיות.
  • דאגה מתמשכת ומוגזמת לגבי אובדן דמויות התקשרות מרכזיות או לגבי פגיעה אפשרית בהם, כגון מחלה, פציעה, אסונות או מוות.
  • דאגה מתמשכת ומוגזמת לגבי חווית אירוע בלתי צפוי (למשל ללכת לאיבוד, להיחטף, לעבור תאונה, לחלות) הגורמת להיפרדות מדמות התקשרות מרכזית.
  • חוסר רצון או סירוב מתמשך לצאת החוצה, מחוץ לבית, לבית הספר, לעבודה או למקום אחר בגלל פחד מפרידה.
  • פחד מתמשך ומוגזם וחוסר רצון להיות לבד או ללא דמויות התקשרות מרכזיות בבית או במסגרות אחרות.
  • חוסר רצון מתמשך או סירוב לישון מחוץ לבית או ללכת לישון מבלי להיות ליד דמות התקשרות.
  • סיוטים חוזרים ונשנים הכוללים את נושא הפרידה.
  • תלונות חוזרות על תסמינים גופניים (כגון כאבי ראש, כאבי בטן, בחילות, הקאות) כאשר מתרחשת או צפויה פרידה מדמויות התקשרות מרכזיות.
  • הפחד, החרדה או ההימנעות הם מתמשכים ונמשכים לפחות 4 שבועות אצל ילדים ומתבגרים ובדרך כלל 6 חודשים או יותר אצל מבוגרים.
  • ההפרעה גורמת למצוקה או פגיעה משמעותית מבחינה קלינית בתחומי תפקוד חברתיים, אקדמיים (תעסוקתיים) או חשובים אחרים.
  • ההפרעה אינה מוסברת טוב יותר על ידי הפרעה נפשית אחרת, כגון סירוב לעזוב את הבית בגלל התנגדות מוגזמת לשינוי בהפרעת הספקטרום האוטיסטי; דלוזיות או הזיות של פרידה בהפרעות פסיכוטיות; סירוב לצאת החוצה ללא בן לוויה מהימן באגורפוביה; דאגות לגבי בריאות לקויה או נזק אחר שפוקד אחרים משמעותיים בהפרעת חרדה כללית; או חששות לגבי מחלה בהפרעת חרדת מחלה.

נא להתייעץ עם איש מקצוע בתחום בריאות הנפש להבנה ואבחון מקיף המבוסס על קריטריונים אלה

טיפול בחרדת נטישה בילדים

התמודדות עם חרדת פרידה אצל ילדים דורשת טכניקות ייחודיות. המטרה היא לעזור להם לפתח אסטרטגיות להתמודדות, ולחזק את החוסן הרגשי שלהם. הנה מדריך בן 3 שלבים כדי להתמודד עם פחד נטישה אצל ילדים:

  1. פתיחות וביטחון: תנו לילדכם להרגיש בטוח ואהוב. צור שגרה עקבית, תקשורת פתוחה והשתמש בחיזוקים חיוביים כדי לבנות את הקשר בין הורה לילד.
  2. חשיפה הדרגתית והקהייה שיטתית של החרדה: התחלו עם הפרדות מבוקרות, הגדלו לאט את פרק הזמן ההפרש. זה ייתן להם ביטחון, ויראה להם שהיעדרויות הן זמניות ושהם מסוגלים להתמודד עימן.
  3. התערבויות קוגניטיביות התנהגותיות: למדו אותם מיומנויות התמודדות כגון דיבור עצמי חיובי, תרגילי נשימה עמוקה או פעילויות מהנות בעת תחושת חרדה. זה יכול לעזור למסגר מחדש מחשבות שליליות ולהפחית את תסמיני החרדה.
דיבור עצמי חיובי או שלילי?

כל ילד הוא ייחודי, ולכן ייתכן שיהיה צורך בתוכנית טיפול פרטנית. טיפול באמנות או טיפול במשחק עשויים גם לעזור להביע רגשות ולבנות מנגנוני התמודדות טובים יותר. עם התמיכה הנכונה, פסיכותרפיה יכולה לטפל ביעילות בחרדת פרידה אצל ילדים, לקדם את בריאותם והתפתחותם הרגשית.

כדי לקבל עזרה עבור ילדכם, פנו לסיוע ממטפלים מוסמכים המתמחים בתחום זה. אל תחכו – להתערבות מוקדמת יכולה להיות השפעות חיוביות ארוכות טווח על הבריאות הרגשית של ילדכם. אל תתנו לפחד למנוע מכם לנקוט בפעולה ולהחמיץ את עתידם הבהיר יותר.

טיפול בחרדת נטישה בגיל ההתבגרות

טיפול פסיכותרפי היא דרך מצוינת לטפל בחרדת פרידה אצל ילדים ומתבגרים. עזרה מקצועית יכולה לעזור להם לנהל טוב יותר את פחד הנטישה וללמוד טכניקות להתמודד עם התקופה הקשה הזו. הטיפול מכוון לגורמים השורשיים, מלמד שיטות הרפיה ומשפר את מיומנויות התקשורת. טיפול רגשי מגביר את החוסן הרגשי ובונה סביבה בטוחה שבה ניתן לחקור חרדות, כך שמתבגרים יכולים לנצח את חרדת הנטישה ולשפר את רווחתם.

במקרים חמורים יותר של חרדת פרידה, ניתן להשתמש בטיפול תרופתי. עם זאת, זה חייב להיעשות בייעוץ של איש מקצוע, רופא או פסיכאטר ילדים ונוער, שכן הצרכים של כל ילד וילד שונים. תרופות יכולות להפחית את הסימפטומים ולספק הקלה זמנית בזמן שהטיפול נכנס לתוקף.

הטיפול בחרדת נטישה של מתבגרים חייב להיות מותאם לפרט. למרות שפסיכותרפיה היא בדרך כלל בעלת תוצאות חיוביות, ההתקדמות יכולה להיות איטית. סבלנות ותמיכה מהקרובים להם חיוניים לריפוי מוצלח.

טיפ מקצועי: עודדו תקשורת עם המתבגר שלכם לגבי דאגותיו ורגשותיו לגבי חרדות הנטישה שלו. מתן ביטחון והבנה יכול לעשות הבדל עצום בסיוע להם להתמודד עם החרדות שלהם.

טיפול בחרדת נטישה בילדים – טיפים להורים

ניתן להתמודד עם חרדת נטישה אצל ילדים בהדרכת הורים מקצועית. להלן טיפים שיכולים לעזור:

  • בנו שגרה יומית לתחושת ביטחון.
  • הקשוב וקבלו  את איך שהם מרגישים.
  • התחלו עם פרדות קצרות.
  • השתדלו להרגיע ולהיות שם עבורם במהלך הפרידות.
  • קבלו עזרה מקצועית כמו טיפול או ייעוץ.

כל ילד הוא שונה בכל הקשור לחרדה. הורים צריכים להיות קשובים, מבינים ותומכים לטובת רווחתם הרגשית. חרדת פרידה היא נורמלית ועם תמיכה ניתן להתמודד איתה. פסיכותרפיה היא גם כן אפשרות יעילה. טיפול פסיכותרפי עוזר לילדים להבין שההורים שלהם לא נעלמים לנצח.

טיפול בחרדת נטישה בילדים ובני נוער- אפשרויות פסיכותרפיה

טיפול בחרדת נטישה או חרדת פרידה, דומה בעיקרן לטיפול בחרדות אצל ילדים באופן כללי.
כאשר מדובר באדם מבוגר – גם כאן טיפול פסיכולוגי יכול מאד להועיל להבנת הקושי, פיתוח מודעות להתנהגויות הבעייתיות שמשמרות את הבעיה וכן לסיבות לבעיה זו.
ברוב המקרים טיפול פסיכולוגי בחרדה, לעיתים קרובות תוך הדרכת ההורים להתמודדות יעילה יותר שלהם עם הילד, הינו טיפול יעיל.

ניתן לטפל בחרדת נטישה אצל ילדים ובני נוער באמצעות פסיכותרפיה. טיפול CBT עוזר לאנשים לזהות ולהתאים מחשבות והתנהגויות שליליות המשמרות את החרדה. טיפול במשחק עוזר לילדים לבטא את רגשותיהם באמצעות אמנות ומשחק. טיפול בהבעה משתמש במוזיקה, אומנות או בריקוד כדי לבטא רגשות. פסיכותרפיה פסיכודינמית מתבוננת על הגורמים הלא מודעים המוסיפים לחרדת נטישה. טיפולים אלו מספקים לצעירים המתמודדים עם חרדת נטישה תמיכה, מלמדים אותם שיטות התמודדות בריאות.

טיפול פסיכולוגי בחרדות הנחשב יעיל מאד הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT).
בטיפול CBT קוגניטיבי התנהגותי ילמד הילד כיצד לזהות את המאפיינים הגופניים, רגשיים וקוגנטיבים של החרדה ובהדרגה ירכוש כלים להתמודדות יעילה עימם.
ברוב המקרים ההורים יקבלו הדרכת הורים בה יקבלו הסבר דומה לגבי מאפייני החרדה ודרכי ההתמודדות אותם לומד הילד בטיפול על מנת ליישם ולהשתמש באותם כלים גם בבית ובכך להרחיב ולהאיץ א הלמידה.
הפרעות חרדה לא מטופלות בקרב ילדים אינן עוברות מעצמן ואף עלולות להחמיר.

אל תגידו “זה יעבור מעצמו”- פנו עכשיו להתייעצות!

טיפול CBT – עוזר לאנשים לאתר דפוסי חשיבה שליליים ולהחליף אותם לדפוסי חשיבה חיוביים והגיוניים יותר. טיפול במשחק מציע מקום בטוח להשתמש בצעצועים, משחקים ודרכים אחרות להביע את דאגות הנטישה שלהם. טיפול בהבעה משתמש באמנות, כגון ציור או יצרה, כדי לעזור לילדים ומתבגרים להבין את הרגשות והחוויות שלהם.

פסיכותרפיה פסיכודינמית נכנסת לתהליכים לא מודעים עמוקים יותר הגורמים לחרדות נטישה אצל ילדים. על ידי ניתוח חוויות ילדות לא פתורות או בעיות התקשרות, ילדים ומתבגרים יכולים להבין את רגשותיהם ולפעול לקראת ריפוי.

חשוב לציין שטיפולים אלו אינם בלעדיים, ניתן לבחור באחד מהם בהתאם לצרכיו של האדם. מחקרים מראים ששילוב של טיפול CBT או טיפול רגשי בשילוב טיפול תרופתי מוביל לרוב לתוצאות טובות יותר לטיפול בחרדת נטישה אצל ילדים/מתבגרים.

חרדת נטישה אצל מבוגרים היא מושג שלמעשה מבטא את אותה הבעיה אך לעיתים נעשה בו שימוש כאשר אדם מבוגר מבטא קושי להפרד מאנשים משמעותיים וחווה חרדה כאשר הם מתרחקים ממנו (לא בהכרח ההורים). לרוב הביטוי חרדת נטישה משמש אנשים לבטא קושי ופחד שלהם שאנשים יקרים להם יעזבו אותם.
כאשר הפחד מאד משמעותי, יכולה להתפתח חרדה אמיתית אל מול המחשבה כי עלולים לעזוב או לנטוש. הבעיה המרכזית בחרדת נטישה, כפי שהסברנו כאן, היא כאשר הפחד מכוון את ההתנהגות, כלומר שהאדם שחווה את הפחד מתנהג בצורה שעשויה לתפיסתו למנוע את הנטישה, למשל, התנהגות תלותית, טלפונים מרובים לבן או בת הזוג, שאלות רבות בסגנון האם אתה אוהב אותי, ביטויי קנאה רבים ועוד. מצבים קיצוניים עלולים להביא להתפתחות של דיכאון או חרדות נוספות.

FAQ’s – שאלות נפוצות חרדת נטישה ילדים

1. מהי חרדת נטישה וכיצד היא משפיעה על אנשים?

חרדת נטישה היא מצב פסיכולוגי המאופיין בפחד או במצוקה מוגזמת כאשר אנשים מופרדים מאדם או מקום המספקים להם ביטחון. חרדה זו יכולה להשפיע על ילדים ומבוגרים כאחד ולגרום לבעיות רגשיות והתנהגותיות.

2. מהם התסמינים השכיחים של חרדת פרידה ילדים?

תסמינים נפוצים של חרדת נטישה אצל ילדים כוללים דאגה מתמשכת בפרידה מאנשים אהובים, קושי לישון לבד, תלונות פיזיות כמו כאבי ראש או כאבי בטן וסירוב ללכת לבית הספר או לחוגים.

3. כיצד ניתן להתמודד עם חרדות נטישה אצל ילדים?

התמודדות עם חרדת נטישה ילדים כרוכה בשילוב של טיפול, חינוך ותמיכה. טיפול קוגניטיבי התנהגותי וטכניקות הרפיה יכולות לעזור לילדים ולהוריהם להתמודד עם הפחדים שלהם, בעוד שחשיפה הדרגתית לפרידות יכולה לגרום להם להקהיית הרגישות לחרדה לאורך זמן.

4. האם ישנן אסטרטגיות לעזרה עצמית שיכולות להקל על פחד נטישה ילדים?

כן, ישנן אסטרטגיות לעזרה עצמית שיכולות להועיל. אלו כוללות ביסוס שגרה קבועה, תרגול תרגילי הרפיה, שמירה על תקשורת פתוחה עם אנשים אהובים וחשיפה הדרגתית לפרידות בצורה מבוקרת.

5. מתי עלי לפנות לעזרה מקצועית לטיפול בחרדת פרידה?

אם חרדת הפרידה מפריעה משמעותית לתפקוד היומיומי, למערכות היחסים או לרווחה הכללית, מומלץ לפנות לעזרה מקצועית. איש מקצוע בתחום בריאות הנפש יכול לספק הדרכה ומגוון אפשרויות טיפול מתאימות.

6. האם ישנם אמצעים למניעת התפתחות הפרעת חרדת פרידה ילדים?

למרות שלא תמיד ניתן למנוע התפתחות של הפרעת חרדת פרידה, ישנם צעדים שניתן לנקוט כדי למזער את השפעתה. צעדים אלו כוללים טיפוח התקשרויות בטוחות, קידום חוסן באמצעות תמיכה חברתית וחשיפה הדרגתית של ילדים לפרידות מגיל צעיר, תוך ביסוס יחסים בטוחים ומרגיעים עם הדמויות המבוגרות בחייהם

המומחים של רימון ב

טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT לילדים ונוער

עוד מאמרים בנושא

טיפול בחרדות CBT: גלו איך טיפול קוגניטיבי התנהגותי עוזר בחרדות עם פסיכולוגית לחרדות. למדו על סי בי טי לחרדה והתחילו את הדרך לרגיעה נפשית.
טיפול בחרדות CBT – איך זה עובד בעצם? המאמר הבא יעסוק בטיפול בחרדות באמצעות טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). נעמיק בנושא החרדות וההשפעות שלהן, נבין את...
פוביה מכלבים אצל ילדים? גלו מה הם הגורמים, הטיפול והכלבים המתאימים וכן טיפים להתמודדות עם הפחד מכלבים. איך לעזור לילד שמפחד מכלבים? קראו עוד!
התמודדות עם פחד מכלבים אצל ילדים: טיפים, גורמים ודרכי טיפול פוביה מכלבים יכולה להיות מאתגרת. במאמר זה נסקור את הדרכים השונות להתמודדות עם פחד מכלבים...
פחד מכלבים מה עושים - התמודדות יומיומית עם פחד מכלבים
פחד מכלבים מה עושים – התמודדות יומיומית עם פחד מכלבים הקדמה פחד מכלבים מה עושים? פחד מכלבים, או צינופוביה, הוא אחד הפחדים הנפוצים ביותר שעשוי...
פחד מכלבים: הבנה והתמודדות עם פוביה מכלבים
פחד מכלבים: הבנה והתמודדות עם פוביה מכלבים   פחד מכלבים הוא נפוץ יותר ממה שרבים חושבים. אנשים רבים סובלים מפוביה מכלבים ברמות שונות, מה שמקשה...
ארכנופוביה או פחד מעכבישים היא פוביה נפוצה מאד. מאמר זה מתעמק במקורות, סימפטומים ואפשרויות הטיפול בארכנופוביה ומספק מדריך מקיף להתגברות על פחד זה.
הכל על פחד מעכבישים: ארכנופוביה ארכנופוביה או פחד מעכבישים היא פוביה נפוצה הפוגעת באנשים רבים ברחבי העולם. מאמר זה מתעמק במקורות, סימפטומים ואפשרויות הטיפול לפוביה...
המדריך שלנו: חרדה חברתית טיפול עצמי. למדו דרכים יעילות להתגברות על חרדה חברתית. וגם מטפלים מומלצים בחרדה חברתית. קראו עכשיו.
חרדה חברתית טיפול עצמי: איך להתגבר על חרדה חברתית חרדה חברתית יכולה להיות אתגר מרתיע, המשפיע על כל היבט בחייו של האדם – ממערכות יחסים...

צריכים עזרה באיתור מומחה מתאים? השאירו פרטים

    כניסה למערכת