את לאחר לידה ומרגישה מודאגת יותר מהרגיל ? יכול להיות שאת סובלת מחרדות אחרי לידה.
במאמר זה נסקור את כל מה שצריך לדעת בנוגע לחרדות אחרי לידה.
מהן חרדות לאחר לידה?
דאגות מסוימות לתינוק לאחר הלידה הן טבעיות מאד, מצד שני אם הדאגות שלך אינן בהכרח הגיוניות, כמו למשל, את דואגת שתעשי משהו שיפגע בתינוק ואינך מצליחה להוציא אותן מהראש, יתכן שאת סובלת מחרדות לאחר לידה.
חרדה לאחר לידה הופכת להיות בעיה משמעותית אם היא פוגעת בתפקוד היומיומי ובטיפול בתינוק או במצב הרוח שלך.
ישנן נשים רבות שחוות חרדות אחרי לידה, רבות מכפי שנדמה לנו.
במחקר שנערך בשנים האחרונות בקרב נשים לאחר לידה נמצא כי 13% מהנשים סבלו מחרדה לאחר לידה בהשוואה ל 17% שסבלו מדיכאון לאחר לידה. 8% מהנשים במחקר זה סבלו גם מדיכאון וחרדות לאחר לידה בו זמנית. מדובר במספרים גדולים ושכיחות מאד גבוה של הבעיה.
הפרעת חרדה לאחר לידה היא “קרובת משפחה” של הדיכאון לאחר לידה. הסימנים המרכזיים של חרדות לאחר לידה הם דאגות מוגזמות, מחשבות טורדניות ותחושת אימה ופחד. נפרט על כך יותר בהמשך המאמר.
איך מאבחנים חרדות אחריי לידה
חרדה לאחר לידה מתאפיינות בסימנים דומים לחרדה כללית כמו עצבנות, חוסר שקט, דאגות רבות, תחושת בהלה ומתח, חוסר יכולת להירגע ועוד וכן בסימנים פיזיים כמו קוצר נשימה, יובש בפה, דפיקות לב, מתח שרירים, כאבי בטן, הזעה, שלשולים, עצירות ועוד.
בשונה מחרדות במהלך ההיריון, המתאפיינות במחשבות שליליות ומטרידות בנוגע להריון עצמו, שלום העובר, דאגות לעתיד, ללידה, לבריאות התינוק ועוד, חרדות שמופיעות לאחר הלידה קשורות בדרך כלל למחשבות שליליות וטורדניות בנוגע לתפקוד האישה כאימא, בריאות התינוק וכולי.
ההבדל בין דיכאון לאחר לידה וחרדות לאחר לידה
אם דיכאון לאחר לידה גורם לאימהות לחוות עצב עמוק ואפילו חוסר עניין בתינוקן, תסמינים של חרדה אחרי לידה מתבטאים בדאגה קיצונית ומתמשכת לגבי הילד, לגבי המשפחה או לגבי עצמך. דיכאון לאחר לידה זו בעיה מוכרת ונשים יודעות לזהות אותה באופן יחסי. חרדות לאחר לידה זו בעיה הרבה פחות מוכרת ונשים שחוות אותה לא יודעות שהיא קשורה ללידה וכי יש איך לטפל בה.
תסמינים של חרדה לאחר לידה
בדומה לדכאון לאחר לידה שעלול לגרום לתחושת עייפות כרונית, גם חרדות לאחר לידה עשויות להשפיע על התחושות הגופניות של היולדת.
להלן כמה סימפטומים נפוצים של חרדה לאחר לידה:
- דאגה מוגזמת
- תחושות אימה
- מחשבות מתרוצצות בלי הפסקה
- חוסר ריכוז
- שינויים בדפוסי האכילה והשינה
- סחרחורת
- גלי חום
- פעימות לב מהירות
- בחילה
אצל רוב הנשים, התסמינים הללו מופיעים מתישהו בין הלידה ליום הולדתו הראשון של התינוק – אך במקרים מסוימים הם מתחילים הרבה יותר מוקדם, כמו במקרים של חרדות בהריון.
גורמי סיכון וגורמים לחרדות לאחר לידה
מגוון גורמים עשויים להוביל להתפתחות של חרדות לאחר לידה והראשון שבהם הוא השינויים ההורמונלים שמתחוללים בגופה של היולדת במהלך ההריון ולאחר הלידה. רמות האסטרוגן והפרוגסטרון עולות פי 10 עד 100 במהלך ההריון, ואז נופלות לאפס תוך 24 שעות מהלידה.
מחסור בשינה מאד אופייני בתקופה שלאחר הלידה. שינויים במערכת היחסים הזוגית, לוחות הזמנים ותחומי האחריות החדשים שכוללים טיפול אינטנסיבי ביילוד. כל זאת לצד הציפייה של החברה כי היולדת תהנה מתקופה זו והיא תהיה התקופה המאושרת בחייה, מגבירים מאד את הלחץ ובכך את הסיכון להתפתחות של חרדות לאחר לידה.
בשעה שכל אישה עלולה לחוות חרדה לאחר לידה, ישנם כמה גורמי סיכון:
- היסטוריה אישית או משפחתית של חרדה
- היסטוריה אישית של דיכאון
- תסמינים מסוימים של תסמונת קדם ויסתית כמו סערה רגשית ובכי.
- רקע של הפרעות אכילה
- הפרעה טורדנית כפייתית (OCD)
נשים שעברו הפלה או לידה שקטה רגישות יותר לחרדה ודיכאון לאחר לידה, לאחר הלידה בריאה, מכיוון שהן חוששות שמשהו אחר עלול להשתבש ונמצאות במצב של דריכות מאד גבוהה.
מאפיינים אישיותיים גם כן משחקים תפקיד ונמצא כי נשים רגישות שנוטות לדאגות, נמצאות בסיכון גבוה יותר להתפתחות של חרדות לאחר לידה.
טיפול בחרדות לאחר לידה
חרדות לאחר לידה לא תמיד יחלפו מעצמם. במידה ואת סובלת מחרדות בלתי פוסקות, דאגות מתמשכות או פגיעה בתפקוד היומיומי שלך, כדאי לפנות לטיפול רגשי מקצועי. חרדות בעוצמה בינונית וגבוה ללא טיפול פסיכולוגי עלולות להמשך תקופה לא מוגבלת ולהפוך למאבק שעלול להמשך כל החיים.
במצבים של חרדה קלה, תמיכה של חברים או משפחה יכולה להיות משמעותית. לפעמים צריכים רק מישהו לדבר איתו או מישהו שיאפשר לקחת הפסקה מהטיפול האינטנסיבי בתינוק שזה עתה נולד.
במצבים אחרים בהם תמיכה מחבר אינה מספיקה, כדאי לפנות לאיש מקצוע מומחה.
אחד הטיפולים היעילים ביותר לטיפול בחרדות בכלל וחרדות אחרי הלידה בפרט הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי CBT. טיפול CBT הוא טיפול ממוקד, מבוסס על מחקר, שמטרתו לעזור בזיהוי ושינוי של דפוסי מחשבה והתנהגות לא יעילים שמובילים לחרדה.
לדוגמא אם עולה לך המחשבה המטרידה כי התינוק שלך חולה במחלה קשה, רק בגלל שראית שיש לו קשיי נשימה, זה בוודאי יגרום לדאגות רבות. בטיפול קוגניטיבי התנהגותי, המטפל/ת יעזרו לך לפתח השקפה מעט מציאותית יותר (אולי מדובר בצינון?!).
מטפל מומחה ישתמש גם בטכניקות שונות להרגעה וילמד אותך להשתמש בטכניקות אלה כאשר את במצוקה ובלחץ. לדוגמא: טכניקות של נשימה סרעפתית, הרפיית שרירים, מדיטציה ועוד, אשר ניתן לתרגל לפני השינה ויעזרו לך לישון שינה טובה ונינוחה יותר.
סביר להניח שהמטפל יעודד אותך לעשות ספורט או להשתתף באימוני כושר. ספורט נמצא כדרך יעילה ביותר להפחתת מצוקה רגשית וחרדה.
במקרים חריפים יותר של חרדה לאחר לידה, המטפל או הרופא שלך, עשוי להמליץ על טיפול תרופתי בנוסף לטיפול הפסיכולוגי.
נשים רבות חוששות ליטול תרופות, בעיקר אם הן מניקות, מהחשש שהחומרים שנספגים בדם לאחר נטילת התרופה, יועברו גם לתינוק.
אך חשוב להבין כי חרדה עלולה לפגוע בקשר בינך לבין התינוק, הבריאות הנפשית שלך משמעותית מאד להתפתחות הקשר הזה. במידה ומצב החרדה חמור ואת מרגישה מצוקה רבה וקושי להתפנות מבחינה רגשית לתינוק שזה עתה נולד ולעיסוק בקשר בינכם, יתכן שכדאי יהיה לשקול גם טיפול תרופתי, מאחר והבריאות הנפשית שלך תקבל עדיפות גבוה יותר על פני הסיכון התיאורטי הנמוך, שהתינוק יפגע כתוצאה מנטילת התרופות.
עוד נקודה חשובה בהקשר של טיפול תרופתי בחרדות לאחר לידה – במידה ונטלת בעבר טיפול תרופתי נוגד חרדה או כנגד דיכאון שהיה יעיל ועזר לך, מומלץ לשקול להתחיל ליטול את הכדורים הללו שוב ולא לנסות “להמציא את הגלגל מחדש”. כמובן שחשוב מאד להתייעץ, קודם לכן, עם הרופא המטפל שלך לגבי השלכות אפשריות של הטיפול התרופתי על התינוק ועלייך והתאמת הטיפול הטוב ביותר למצב הנוכחי.
זכרי, לא משנה אם את סובלת מחרדה בעוצמה נמוכה או גבוה, פניה לעזרה בשלב מוקדם עדיפה. לטפל בעצמך זה בעצם לטפל בתינוק שלך.
טיפול בחרדות לאחר לידה במרכז רימון
במרכז רימון אנו מציעים לכן מגוון מומחים לטיפול בחרדות לאחר לידה. על מנת לעזור לכן למצוא את הטיפול המתאים ביותר באזור הנח ביותר עבורכן, פיתחנו את מנוע החיפוש החכם למטפלים ופסיכולוגים מומלצים. בעזרת מנוע החיפוש שלנו תוכלו לחפש מטפל או פסיכולוגית מומלצת קרוב לבית.
בנוסף, יצרנו כלי נוסף שמטרתו להבטיח לכם שאתם פונים למטפלים מנוסים, בעלי הכשרות מתאימות ומוכרות והמלצות. תו האיכות של מרכז רימון מבטיח לכם שהמטפל עומד בסטנדרט המקצועי המחמיר שקבענו. תו האיכות ניתן רק למטפלים שעומדים בדרישות שלנו.
צרי איתנו קשר עכשיו, אל תשארי לבד – לחצי על הקישור להתקשרות או מלאי את הטופס
מעוניינים להתייעץ עם מומחה בתחום?
השאירו פרטים בטופס ומומחית מ”בחיק האם” תחזור אליכם בהקדם
מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:
איך מתמודדים פסיכולוגית עם הפלה
ב”חיק האם” מתרחבת – דרושים פסיכולוגים ופסיכותרפיסטים
דיכאון אחרי לידה גברים
דיכאון אחרי לידה למי פונים – מי יכול לטפל בדיכאון אחרי לידה?
דיכאון אחרי לידה שאלון / אבחון עצמי
דיכאון לפני לידה / דכאון טרום לידתי
דכאון אחרי לידה – כל מה שחשוב לדעת
השפעת דיכאון אחרי לידה על התינוק
התמודדות נפשית עם טיפולי פוריות
התקפי חרדה בהריון / פאניקה
חרדות אחרי לידה
חרדות בהריון – אבחון וטיפול
חרדות במהלך ההריון – איך מזהים?
טוקופוביה Tokophobia – פחד מהריון
טיפול בדיכאון אחרי לידה גברים
טיפול בדיכאון לאחר לידה – מה אפשר לעשות?
לידה שקטה
לידה שקטה – השלכות רגשיות של לידת עובר מת
למה כדאי לפנות “לבחיק האם” לטיפול בקשיים רגשיים לאחר לידה?
מה זה לידה שקטה? שאלות ותשובות
פרויקטים ייחודיים בתחום טיפול וסיוע לנשים ומשפחות לאחר לידה
קבוצת תמיכה דיכאון אחרי לידה
הכנה רגשית ללידה – הכנה נפשית לאמהות ואבות לפני הריון או לפני לידה
דיכאון אחרי לידה אחרי שנה / דיכאון מאוחר לאחר לידה
דיכאון אחרי לידה תסמינים / סימנים לדיכאון אחרי לידה