זוגיות ומיניות בימי קורונה פגיעים יותר בעקבות השהייה בבידוד שעשויה להעלות את רמות המתח בין בני הזוג החיים בבית. מגפת הקורונה והשהייה בבידוד עשויים להעלות את רמות המתח בין בני הזוג ולפגוע באיכות חייהם ובשגרה הזוגית.
מגיפת הקורונה גורמת לעליה ברמת החרדה והמתח בקרב כלל האוכלוסיה וגם בקרב בני זוג ובוודאי שבין בני זוג שחיים יחדיו באותו הבית. למתח ולחרדה השפעה על מערכת היחסים הזוגית וכמובן שגם על חיי המין. היאוש והבדידות שרבים חווים עלולים להוביל בין השאר גם לצריכה מוגברת של סמים ואלכוהול ואף להתמכרויות ולקבלת החלטות פזיזה.
עלייה ברמות המתח והחרדה, גם ללא קשר למגיפת הקורונה, עלולה להוביל להתנהגויות פזיזות, חוסר תשומת לב ושחיקה ובעקבות כך להשפיע על היחסים הזוגיים, לעורר מריבות ומתחים בין בני הזוג וכן לפגוע ביחסי המין בין בני הזוג.
איך מגיפת הקורונה משפיעה על חיי המין
דבר נוסף שחרדה מוגברת עלולה לגרום לו הוא ירידה בתשוקה המינית. ישנם אנשים שכאשר הם חשים לחץ או חרדה, יאבדו את התאבון או לחלופין יאכלו המון, כך ישנם גם מי שרמת החשק המיני שלהם יכולה להתגבר מאוד או להעלם לגמרי במצבים של חרדה.
העובדה שהורים רבים נמצאים בבית עם הילדים כל הזמן לא תורמת להפחתה ברמות המתח בין בני הזוג.
טיפוח חיי מין, זוגיות ומיניות בימי קורונה גם בתקופת הבידוד
אם אתם חיים עם פרטנר זוגי קבוע, מומלץ לנסות לשמור על ההרגלים שהיו לכם בזמן שגרה, גם אם זה דורש השקעת זמן בחיבור הרגשי ושיטות שונות להרגע. חשוב להקדיש תשומת לב ולפנות מקום לחיבור מיני גם בימים כאלה. פעולה ראשונה וחשובה שיכולה לעזור היא צמצום הצפייה בחדשות ושימוש ברשתות החברתיות שם יש חשיפה תמידית לתרחישים מפחידים ומלחיצים שלא תורמים להפחתת המתח.
תקופה זו, שבה מבלים זמן רב יחד, יכולה להוות הזדמנות מצוינת להכיר מחדש את הפרטנר ולגוון את חיי המין שלכם.
אפשר לדבר ולחלוק פנטזיות מיניות או לנסות ולשלב את כל החושים בחוויה על ידי שימוש בריחות וטעמים חדשים.
דבר נוסף שניתן לעשות ועשוי לתרום לחיי הזוגיות ולהוות חוויה מסוג חדש עבורכם הוא הגדרת פרק זמן ברור, מראש, שבו אתם מחליטים יחדיו, שאתם נהנים מקרבה בינכם ואף מיחסי מין, אך לא עד כדי חווית אורגזמה. במהלך ימים אלו, אתם יכולים לחקור את הגוף אחד של השני/ה, לעשות מסאג’ וכל מה שעולה על רוחכם, אך מבלי להגיע לסיפוק מיני מלא ולפורקן. בפרק זמן זה נבנית ציפייה רבה והחושים שלכם יהיו יותר עירניים גם לתחושות נוספות מהסביבה.
ירידה ופגיעה בחיי המין בבידוד
בתקופה הנוכחית אנשים רבים יחוו ירידה משמעותית בחשק ליחסי מין ובחיי המין בכלל, אם כתוצאה מחרדה או דיכאון, בידוד, חוסר פרטיות או ירידה בבטחון עקב חוסר פעילות גופנית ואכילה לא בריאה. סקס מספק הרבה יותר מאשר מהנאה מינית בלבד, יחסי מין הם גם מקור לבטחון, קרבה, מגע.
להסתדר ללא יחסי מין כנראה שתצליחו, אך ללא מגע אנושי תתקשו מאד לשרוד ולהרגיש טוב.
אפשרות טובה אחת לפתרון המחסור בעונג מיני הוא אוננות, שכעת תוכלו להקדיש לה יותר זמן ותשומת לב. פתרון המחסור במגע אנושי מורכב יותר, בעיקר אם אין לכם כרגע פרטנר מיני. דרך אחרת בה תוכלו לענות על הצורך האנושי הבסיסי בחום ומגע, פשוט על ידי חיבוק אנשים קרובים אליכם במידה וזה מתאפשר בתקופה זו.
אם אתם לבדכם ואין לכם אפשרות לחיבוק ומגע עם אנשים קרובים, תוכלו לדמיין חיבוק….
כן, כן, לדמיין חיבוק – מסתבר שגם דימיון של חיבוק של אדם עשוי להפעיל אזורים במוח שפעילים בזמן חיבוק אמיתי, אפילו אם התחושה לא טובה כמו במציאות.
מגפת הקורונה משנה גם את הרגלי צריכת הפרונוגרפיה
מגפת הקורונה משפיעה על היבטים רבים בחיינו הזוגיים וביניהם גם על חיי המין.
אחד התחומים שבהם ניכרת השפעה רבה הוא הפורנוגרפיה – שם נצפים שינויים לא רק בסוג וכמות התוכן שמיוצר, אלא גם בכמות ואופי התוכן שאנשים מחפשים באתרים המרכזיים בתחום.
אחד האתרים הגדולים בתחום דיווח על עליה עקבית בתנועה מאז תחילת חודש מרץ, אז החלו ההוראות על צמצום הפעילות מחוץ לבית. התופעה הזאת מתרחשת בגלל שאנשים נמצאים בבית וכעת יש להם הרבה יותר זמן פנוי, אך אולי סיבה נוספת היא כי סקס משמש כדרך להתמודדות עם הפחד והמתח העקביים שאנו חווים ועוזר להסיח את הדעת מהמצב.
חוקרים מצאו בעבר, שכאשר בני אדם ניצבים מול איום קיומי, ניתן לראות עליה בחשק ובהתנהגות המינית כמנגנון התמודדות, מה שמתבטא גם בעליה בצריכת תוכן פורנוגרפי ברשת.
כאמור ישנה עליה לא רק בכמות התוכן הנצרכת, אלא גם באופי הסרטונים הפופולריים בחיפוש. אותו אתר פורנו גדול מדווח על מעל 9 מיליון חיפושים בנושא וירוס הקורונה. זה קורה מכיוון שיש צורך תמידי בגיוון והפיכת המציאות סביבנו לחלק מהפנטזיה. תופעה דומה נצפית גם בתקופות חגים, אז החיפושים משקפים את האירועים המתאימים לחגים.
סיבה נוספת לשינויים באופי התוכן הפורנוגרפי שאנשים מחפשים יכולה להיות ארוטוזציה של פחד. ידוע שאדם שחווה רגשות עוצמתיים יכול לסווג אותם בטעות כמשיכה מינית. למצב של פחד ודריכות ישנו פוטנציאל להגביר את העוררות המינית ואת המשיכה המינית. כך, כאשר היום אנשים צורכים חדשות בכמות גדולה מהרגיל ונשארים במצב של דריכות גבוהה לאורך זמן ממושך ואז במקרה גם רואים בטלויזיה למשל דמות אטרקטיבית לובשת מסכה, זה יכול להוות את הבסיס לפנטזיות מיניות וחיפוש תוכן פורנוגרפי שקשור לתמונות וגירויים אלו.
עצות לזוגות כיצד לעבור את התקופה בשלום
יש אנשים שעבורם להיות סגור עם בן הזוג במשך שבועות בבית נשמע כמו גן עדן ואילו עבור אחרים מצב זה עלול לעורר קשיים רבים. השינוי הפתאומי והמשמעותי באורח החיים יכול להציף תחושות לא נעימות של חרדה וחוסר אונים, וחוסר היכולת להתאוורר או לקחת הפסקה מהמצב מקשה אף יותר.
לכל אחד מאתנו יש את הדרכים שלו לנקות את הראש, להתאוורר כאשר העצבים עולים, להרגע. במצב הנוכחי כאשר מרבית הפעולות הללו אינן אפשריות, אנו ניצבים בפני אתגר רציני, גם בכל הקשור למערכות יחסים זוגיות, אשר ביומיום כנראה היו ממשיכות להתנהל בצורה רגילה לגמרי ולא היו צצות בעיות מיוחדות.
זוגיות ומיניות בימי קורונה פגיעות יותר ביחס לשגרת החיים שהיינו רגילים אליה, אך יש דברים שניתן לעשות על מנת לשמר את היחסים ואף להפיק את המירב מהתקופה הזו.
על מנת לשמור על זוגיות ומיניות בימי קורונה ואף להפיק מהמצב את המירב יש כמה דברים שחשוב להקפיד עליהם:
לקבל את המצב החדש כמציאות הנוכחית
חשוב להבין שגם אם בסופו של דבר נחזור לחיים שהכרנו, כעת ישנו מצב חדש והוא המציאות, הוא “הנורמלי”, וצריך להתרגל לשגרה חדשה. המשמעות של זה בכל הנוגע לזוגיות, בדומה להיבטים אחרים, היא שעלינו להתאים את הציפיות שלנו מעצמנו ומבן הזוג. מומלץ שתתאמו ביניכם מה תפקידו של כל אחד מבני הזוג במציאות הנוכחית, תתאמו את התפקידים בנוגע לילדים ושמירה על השגרה שלהם ותנסו לסכם כיצד יתנהלו החיים שלכם כעת, ביומיום החדש הזה שנכפה עלינו.
שגרה וסדר יום קבוע מראש יכולים להשרות תחושת יציבות וודאות שמאוד חסרות כרגע
השגרה חסרה לכולם, כולנו מנסים להסתגל להוראות השעה החדשות שיוצאות מדי שבוע. שגרה יכולה לעזור לכולנו להרגיש יותר טוב ולהפחית מתחים, גם כאשר מדובר בחיי הזוגיות שלנו. לדוגמא, בני זוג שעובדים שניהם מהבית, יכולים לתאם ביניהם שעות שבהן כל אחד עוסק בפעילות שונה, שעות שבהן מבשלים, עושים משהו ביחד, שעות שבהם כל אחד אחראי על הילדים וכולי. באופן כללי תחושה של יציבות ונורמליות מורידה את סף העצבים והחרדה, מה שיכול להועיל גם לשיפור התקשורת הזוגית.
עצה זו מובילה באופן ישיר ומיידי לעצה הבאה שלנו…
הקפידו לפנות זמן לעצמכם
כל אחד זקוק לזמן עם עצמו מעבר לזמן במקלחת. השתדלו לעשות לפעמים דברים בנפרד ובשקט, למשל לקרוא ספר, לדבר בטלפון, לנמנם, להתאמן. אפשר לתאם את הזמנים הללו וכך לנסות ליצור מרחב אישי שקט לכל אחד מבני הזוג, גם אם שוהים באותו הבית.
דברו על הקשיים שלכם
זה טבעי ונורמלי שיצוצו קשיים ובטח עכשיו בשגרה המלחיצה והמשתנה. חשוב לדבר עליהם ולא להתעלם. אם מדובר בעיקר בתחושות חרדה ודאגה בקשר למצב – נסו להיות שם אחד בשביל השני. בן זוג או בת הזוג יכולים לשמש כגורם תמיכה וכאוזן קשבת גם במצבים כאלה, כאשר ברור שכולם באותה הסירה. לפעמים פשוט צריך לפרוק. יכול מאוד לעזור, לחשוב יחד ולהזכר במשברים שעברתם יחד בעבר והתגברתם עליהם. דברו על המשבר ומה איפיין אותו ובעיקר מה עזר לכם להתגבר עליו. זה יזכיר לכם שיש לכם כוחות ושאתם יודעים להתמודד עם משברים ביחד ולחוד.
אל תאשימו
אם עולה קושי במסגרת הזוגית, נסו להעלות את הסוגיה מבלי להאשים אחד את השני, אלא נסו להשמיע את הצורך שלכם או הציפייה שלכם במקום להשמיע האשמות, שבעיקר מעוררות מחלוקות ומסלימות את המתיחות. נסו להשתמש בהצהרות בגוף ראשון: “אני מרגיש ש…, אני צריך…”, במקום בניסוחים מאשימים כמו “אתה עושה… אתה לא…”. משפטים כאלה נתפסים מההתחלה כהאשמה ויכולים לגרום למאזין להתגונן מלכתחילה ולאו דווקא לגרום לו להקשיב לטענות שלכם.
שמרו על תקשורת עם העולם החיצון, כל אחד עם האנשים שחשובים לו
נסו לפעמים לנהל שיחות על נושאים אחרים שהם לא הקורונה או המשבר. חשוב לשמר מערכות יחסים נוספות בחיינו גם עם כרגע אי אפשר להפגש. בנוסף, קשרים נוספים מחוץ לקשר הזוגי, יכולים להוות מקום טוב לפרוק דברים שיושבים על הלב ויש צורך לעבד עם אנשים אחרים.
נצלו את עודף הזמן לטובה
בשגרה היומיומית לפעמים עוברים ימים שלמים ללא זמן איכות זוגי. נסו לנצל את הזמן לעשות דברים שבדרך כלל לא מתפנים אליהם, למשל:
לבשל ביחד ארוחה מושקעת
לנקות, לשפץ ולרענן את הבית
לעשות ביחד קורס אינטרנטי שמעניין את שניכם
לרענן את חיי המין (יש כמה עצות בחלק הקודם – להכיר מחדש, מסאז’ וכולי…).
להתחיל לראות סדרה משותפת
לשחק ביחד – למשל טורניר שש – בש, פאזל ענק וכל משחק שמדבר אליכם
ואם בכל זאת אתם מרגישים שזה לא עובד?
זוהי תקופה שכולם זקוקים ליותר תמיכה ואהבה מהרגיל, נסו לנצל את ההזדמנות ולעשות מאמץ משותף שמערכת היחסים לא רק תשרוד את המשבר אלא אף תתחזק.
במידה ואתם מרגישים שאתם על סף פיצוץ ולא מצליחים להתמודד עם המצב, ישנם מטפלים רבים אשר עובדים היום בצורה וירטואלית, באמצעות שיחות וידאו בזום או בווטסאפ וישנן פלטפורמות שונות בהן אפשר להעזר, להתייעץ ולקבל סיוע אישי.
אל תחכו שהמשבר יעבור, כנראה שיקח לזה זמן ובכל מקרה עלינו להסתגל למציאות שונה שתשאר איתנו עוד ימים רבים קדימה.