בנוסף לקשיים בתחום הלימודי, לקויות למידה משפיעות על תפישתו של הנער את עצמו, על מצבו הנפשי, ועל הערכתו העצמית. מורים, הורים, ואנשי חינוך, נדרשים לתת את הדעת על מכלול ההשפעות של לקויות הלמידה, בכדי לתמוך בנערים ובנערות הסובלים מהן. המאמר הבא יעסוק בהשפעות הפסיכולוגיות של לקויות למידה על בני נוער הלוקים בהן.
פער ותסכול
הקושי הגדול ביותר של לקויי הלמידה, הוא הפער בין יכולותיהם וביצועיהם, פער זה יוצר תסכול מתמשך, ובמקרים רבים גורם להערכה עצמית נמוכה. הדבר נכון בכל הגילאים, אולם מקבל משקל יתר עם הגיע הילד לגיל הנעורים, בו התדמית והמיצוב החברתי מקבלים חשיבות עליונה, והזהות העצמית מתגבשת ומתלטשת. בשלב זה יש לתמוך בנער כמה שניתן, להזכיר לו את חזקותיו, לעודדו להתמודד ולהשקיע, מבלי להפעיל עליו לחץ מיותר. עמידה בכך היא אתגר לא פשוט, ומן הסתם ההתמודדות אינה פשוטה, אך הדבר החשוב הוא להיות שם עבור הנער, לעודד, לתמוך, ולעשות מה שביכולתכם בכדי לעזור לו לעמוד באתגרים אותם הוא לוקח על עצמו.
מרד נעורים
גיל הנעורים מביא איתו רצון עז לעצמאות וביטוי אישי ייחודי, המתבטאים פעמים רבות במרד במסגרת הישנה והמוכרת. אצל נערים לקויי למידה, המרד יכול להתבטא בנשירה מן הלימודים, ובסירוב להמשיך להתמודד עם האתגרים הלימודיים שלקות הלמידה מזמנת. עבור נערים לקויי למידה, ויתור על התמודדות עם דרישות בית הספר יכול לסתום את הגולל על כל מסלול לימודים אחר בעתיד, והנער עלול לחיות בתחושה תמידית של חוסר מסוגלות, הערכה עצמית נמוכה, ונחיתות. הורים ומטפלים יכולים להקל על הנער בשלב זה, במציאת מסגרות לימודיות אלטרנטיביות, שיקלו עליו את ההתמודדות. גם אם מדובר במסגרת לימודית שלא תסתיים בתעודת בגרות, חשוב לבסס בנער את תחושת המסוגלות, כך שבתור בוגר לא יחשוש לנסות לממש את יכולותיו.
קשרים חברתיים
אחד המרכיבים החשובים בבניית הזהות העצמית של הנער, היא קבוצת השווים לו, הנערים איתם הוא מתחבר ומבלה את זמנו הפנוי. נערים בעלי לקויות למידה שההתרועעות עם בני כיתתם מעצימה את תחושת התסכול והנחיתות שלהם, יחפשו חברים חדשים, שיהיו שווים להם. בדרך כלל יהיו אלו בני נוער שלימודים אינם נחשבים כמשמעותיים בעיניהם, בני נוער שנשרו מבית הספר, או כאלו שנמצאים במערכת, אך לא מוצאים עניין בחומר הלימודים. הדבר אמנם מאפשר ללקויי למידה לחוש שווים, אך מונע מהם את התרגול והשכלול של יכולותיהם, ועלול לקבע אצלם את הדעה שלעולם לא יצליחו ללמוד ולהתקדם.
לסיכום
ללקויות למידה השלכות פסיכולוגיות בכל גיל, וגיל הנעורים, עם עצמות הרגש המתפרצות האופייניות לו, מחריף את ההשפעות. כיוון שכל אדם הוא יחיד ומיוחד, כך גם לכל לקוי למידה סיפור מיוחד משלו. מכיוון שכך, גם ההתמודדות והפתרונות האפשריים עבור כל נער לקוי למידה הם שונים וייחודיים. הדבר החשוב ביותר הוא לתמוך בנער, ולאפשר לו לבצע בחירות עצמאיות, תוך הכוונה, ומתן תמיכה ועזרה, כל אימת שהנער מוכן לקבלן.