במאמר נסביר מהי גמילה מסמים ומדוע מתרחשת תסמונת גמילה, היכן ניתן לעשות גמילה מסמים בהשגחה רפואית ונסביר גם כמה זמן לוקחת הגמילה, מה קורה לאחר הגמילה ומהו השלב לאחר הגמילה מסמים – השלב החשוב לגמילה מוצלחת. בסוף המאמר מצאו גם המלצה על מטפלים מומחים בטיפול בהתמכרות לסמים.
גמילה מסמים היא תהליך פיזיולוגי של הפסקת שימוש בחומר מסויים, שהגוף פיתח אליו תלות. לגמילה (וגם להפחתה בשימוש בסמים) עשויים להיות תסמיני גמילה גופניים, תופעה זו מכונה “תסמונת גמילה”. ישנם סוגים שונים של תסמונות גמילה מסמים הכוללים שילובים שונים של תסמינים פיזיים, נפשיים ורגשיים – שחלקם עשויים להיות מסוכנים, אם מבוצעים ללא השגחה רפואית.
מדוע מתרחשת תסמונת גמילה?
כאשר אדם משתמש בסמים, או לוקח כדורים מסוימים, המוח שלו מתחיל, לרוב, להסתגל לנוכחות החומרים הללו. בסופו של דבר האדם נעשה תלויי פיזיולוגית בחומר ומסתמך עליו לחלוטין כדי לתפקד ולהרגיש “נורמלי” – כך נוצרת התמכרות לסמים. כאשר האדם מפסיק להשתמש בסם, החומר “נלקח” מהגוף למעשה ונוצר חוסר איזון כימי בגוף, המתבטא בתסמיני גמילה. בשלב זה לעתים נדרשת התערבות רפואית בכדי לאזן מחדש את הפרת האיזון, בכדי לא לסכן את האדם הנגמל, מבלי לפגוע בתהליך הגמילה.
איפה ניתן לעשות גמילה מסמים בהשגחה רפואית?
את הגמילה הפיזית מבצעים במסגרות גמילה הנקראות אשפוזיות. בארץ ניתן לעשות גמילה באשפוזיות ציבוריות של משרד הבריאות, בהשתתפות כספית סמלית.
ישנם גם מספר מרכזי גמילה פרטיים וישנם רופאים שמבצעים השגחה על גמילות ביתיות.
כמה זמן נמשכת הגמילה מסמים?
משך הזמן של הגמילה הפיזית מסמים תלוי בסוג החומר הנצרך, בכמות הנצרכת ובמשך הזמן. לעתים מדובר במספר ימים בודדים ולעתים החלמה מלאה יכולה להימשך גם מספר חודשים. באשפוזים לצורך גמילה, בישראל, נהוג לחשב פרק זמן של 21-30 ימים לצרכי גמילה פיזית.
מה קורה לאחר הגמילה הפיזית?
הגמילה הפיזית מהסמים היא רק החלק הראשון של התהליך. על אף הקושי וחוסר הנוחות הגופנית בשלבי הגמילה, לעתים ההתמודדות והקושי האמתיים הם בשמירה על המצב שהושג והימנעות מחזרה לשימוש בסמים. לרוב, תסמיני הגמילה מלווים גם בקשיים נפשיים – רגשיים, וההסתגלות למצב החדש ללא שימוש בסמים דורשת מענה טיפולי מתאים.
לעתים רבות אנו מבינים כי השימוש בסמים נעשה בעצם לצורך “ריפוי עצמי” (self medication) למכאובים שהיו קיימים טרם ההתמכרות, מכאובים פיזיים או נפשיים. הרבה פעמים, לאחר תהליך הגמילה אותם מכאובים חוזרים, והאדם נדרש להתמודד איתם ללא השימוש בסמים.
לדוגמא, אדם שהתמודד עם חוסר ביטחון וחרדות, מצא שכדורי הרגעה מסייעים לו להימנע מתחושות קשות אלו, שכן הם העלימו את אותן תחושות או הקהו אותם. בהמשך היה צריך להעלות את המינון של הכדורים כדי להגיע לאותה תחושה של רוגע, מכיוון שהגוף הסתגל אליהם ולכמות הראשונית – וכך התפתחה ההתמכרות.
אדם שמבקש להיגמל מהסמים ועבר את שלב הגמילה הפיזית, חזר להרגיש שוב את החרדה וחוסר הביטחון, שהיו שם, איתן לא למד להתמודד מלכתחילה.
דוגמא זו ממחישה היטב את הצורך בליווי ותמיכה לאורך כל שלב הגמילה ובמיוחד לאחריה. לאחר הגמילה, מומלץ לעבור תהליך טיפולי בליווי של מומחה בתחום ההתמכרויות. בתוך התהליך ילמד האדם הנגמל לזהות את הגורמים האישיים להתמכרות, לזהות מצבים “מסוכנים” בהם האדם עשוי לחזור לשימוש בחומרים (טריגרים), כיצד להימנע מהם ואף, חשוב יותר, כיצד להתמודד איתם.
אם נחזור לאותה דוגמא, האדם ילמד להתמודד עם תחושות לא נוחות של חוסר ביטחון וחרדה ללא שימוש בכדורי הרגעה, ובעצם ילמד להירגע בכוחות עצמו ללא עזרים חיצוניים.
הטיפול לאחר שלב הגמילה מסמים – שלב הכרחי לגמילה מוצלחת
כבר במהלך תהליך הגמילה הפיזית, מומלץ להתחיל טיפול פסיכולוגי / טיפול רגשי.
הטיפול נועד, ראשית לצורך תמיכה באדם בתהליך הגמילה המורכב אותו הוא עובר. במהלך הטיפול ננסה להבין, יחד עם הנגמל, את הגורמים להתפתחות ההתמכרות לסמים מלכתחילה, ובעיקר נלמד איך להימנע מחזרה לשימוש בסמים. כמו כן, ירכוש הנגמל כלים להתמודדות עם בעיות החיים והקשיים שהביאו להתמכרות לסמים, ללא חזרה להרגלי השימוש המוכרים.
שנית, שלב הגמילה טומן בחובו גם את “הגמילה הנפשית”, שבה עולים וצפים רגשות שליליים, ללא היכולת “להעלים” אותם באמצעות השימוש בסמים. טיפול רגשי יסייע לאדם להתמודד אירועי החיים והרגשות שצפים, ללא הצורך לברוח מהם באמצעות חזרה לשימוש.ידוע כי טיפול המשלב בתוכו כלים מטיפול CBT (טיפול קוגניטיבי התנהגותי) הוא הטיפול המומלץ בכל הנוגע לגמילה מסמים. הטיפול הינו חלק בלתי נפרד מהגמילה ומגדיל באופן משמעותי את הסיכוי לשמור על תוצאות הגמילה לאורך זמן.
טיפול בהתמכרות לסמים במרכז לטיפול בהתמכרויות – מטפלים מומלצים
אנחנו מבינים את הקושי בבחירת מטפלת רגשית / פסיכולוג / פסיכותרפיסט וזו הסיבה שבגללה הקמנו מלכתחילה את מרכז רימון.
לנו במרכז רימון ישנה מטרה אחת ברורה – לעזור לכם למצוא את הפסיכותרפיסטים והפסיכולוגים המתאימים והמומלצים ביותר עבורכם ועבור הקרובים שלכם.
התמחינו בהתאמת פסיכולוגיות ופסיכותרפיסטים מאז שנת 2013.
אנו עובדים עם מגוון רחב של מטפלות רגשיות, פסיכותרפיסטים ופסיכולוגים מומלצים בכל הארץ, המומחים בטיפול במגוון קשיים וסוגי טיפול.
חשוב לנו שבצוות שלנו יהיו אך ורק מטפלים ומטפלות בעלות הכשרה אקדמית, ניסיון, התמחויות והמלצות רלוונטיות.
אנו עושים תהליך מיון קפדני בבחירת המטפלות עמן אנו עובדים ולכן יש לנו אחוזי הצלחה מאד גבוהים בהתאמת מטפלות רגשיות, פסיכותרפיסטים ופסיכולוגיות לטיפול בהתמכרות לסמים.
מעוניינים להתייעץ עם מטפל/ת המומחים בטיפול בהתמכרות לסמים, כחלק מתהליך הגמילה?
סיימתם תהליך גמילה ואתם זקוקים לליווי רגשי, על מנת לשמר את ההצלחות?
הגעתם למקום הנכון – המרכז לטיפול בהתמכרויות מבית מרכז רימון, עובד עם מטפלים מומחים, מנוסים ובעלי הכשרות אקדמיות מוכרות, המתמחים בטיפול רגשי / פסיכותרפיה עם אנשים שעברו גמילה מסמים. צרו עימנו קשר להתייעצות ללא התחייבות.
מעוניינים להתייעץ עם מומחה בתחום הטיפול בהתמכרויות?
השאירו פרטים בטופס ומומחה מהמרכז לטיפול בהתמכרויות יחזור אליכם בהקדם
מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:
גמילה מאלכוהול
גמילה מסמים
התמכרות אצל ילדים
התמכרות לאלכוהול / אלכוהוליזם
התמכרות להימורים
התמכרות למשחקי מחשב
התמכרות לסמים
התמכרות לקנאביס / מריחואנה / גראס
טיפול בהתמכרות / טיפול בהתמכרויות
התמכרות לפורנו – אבחון וטיפול
התמכרות למין / התמכרות לסקס
התמכרות למסכים
התמכרות לקוקאין – התמכרות לקוק
טיפול בהתמכרות למין / ההתמכרות לסקס
Psychotherapy for Sex Addiction – A Comprehensive Exploration