החגים מגיעים ואיתם הבילויים המשפחתיים והנסיעות למשפחה וטיולים.
הורים רבים מספרים לנו על הקושי שלהם להתמודד עם הילדים בנסיעות ארוכות. “הם משגעים אותי… הם לא נותנים לנהוג, מוציאים אותי מהריכוז, זה ממש מסוכן…. הם כמעט הורגים אחד את השני במריבות בינהם…”.
בטיפ זה נתייחס לכמה אפשרויות להתמודדות עם הבעיה הכל כך מוכרת הזו בין הורים וילדים.
הגירוי המקדים- או איך אוכל להתכונן מראש
תחילה ממליץ לחשוב על “הגירוי המקדים”- גירוי מקדים הוא המצב הכללי או המצב בו נתון הילד לפני שהוא מתנהג בדרך מסוימת. על מנת לשנות את ההתנהגות הלא רצויה באוטו אני מציע לחשוב מה המצב בו נתון הילד- יש לו לפניו נסיעה ארוכה, ללא מעש, ללא יכולת לזוז ולהוציא אנרגיה. זה באמת קשה ומשעמם! הוא מנסה למצוא עניין, להפיג את השיעמום וכאשר אינו מצליח הופך להיות מתוסכל ועצבני וההמשך מוכר… מריבות, צעקות וריבים.
לרוב אתם ההורים יודעים מראש בפני איזו נסיעה אתם עומדים, האם היא ארוכה או קצרה, כוללת עצירות או מתמשכת ועוד. אתם גם מכירים את התנהגותו של הילד במצבים אלה.
נסו להתכונן לכך מראש, חישבו על דרכים לתעסוקה עבור הילד, בין אם יוזמה שלכם ובין אם להתייעץ איתו לגבי מה יוכל לעזור לו להעביר את הנסיעה בצורה קלה ומעניינת. שיחה כזו יכולה לתרום גם למוטיבציה שלו וגם לקשר בין ההורים לילדים. אפשר לחשוב על מוזיקה שיכול להקשיב לה, פעילות יצירה שניתן לעשות בתוך האוטו ובזמן הנסיעה, או משחקים והפעלות משפחתיות שונות (מילה שמתחילה באות האחרונה, שירים על פי נושאים וכו). ראו דוגמא באתר הזה למשחקים והפעלות לזמן נסיעה.
התוצאה- מה עלי לעשות אם כבר התחיל “הבלגן”
גורם שני שמהותי מאד להתנהגות ילדים הוא התגובה להתנהגות. כלומר כיצד ההורה מגיב להתנהגות, מהי התוצאה להתנהגותו. ככלל- תוצאה שתחווה על ידי הילד כחיובית, תגביר את הסיכוי שההתנהגות תמשך. תוצאה שתחווה כשלילית, או לפחות לא חיובית, תביא לירידה בהתנהגות. לכן אני מציע שתנסו לחשוב על תגובתכם להתנהגויות אלו- אם ההתנהגות ממשיכה, כנראה שהילד חווה את התוצאה כחיובית. הורים עונים לי לרוב,שלא יכול להיות שצעקה על הילד היא תוצאה חיובית. זה נכון שאף ילד לא אוהב שצועקים עליו אבל מצד שני, כנראה שהצעקה עדיין מהווה חיזוק חיובי עבורו מכיוון שזכה לתשומת לב, או חילופין, היא לפחות הפיגה במעט את השיעמום.
הצעתנו היא שוב, לנסות לצפות מראש מה הנסיעה הקרובה תביא איתה, האם היא ארוכה ומשעממת? האם הדרך מונוטונית ועוד. אתם מכירים את ילדיכם במצבים אלו ויכולים לצפות את התנהגותו.
חישבו מראש על תוצאות אפשריות שתוכלו להשתמש בהן במידה והוא מתנהג בדרך שהחלטתם שאינה מקובלת.
פתרון ראשון שאנו מציעים הוא התעלמות, כמובן אם לא נשקפת סכנה כתוצאה מהפרעה לנהג או פגיעה באחד הילדים באוטו.
פתרון שני אחריו הוא הוא לבקש בצורה ברורה וסמכותית את הפסקת ההתנהגות, להציע לילד למצוא פתרון בעצמו לשעמום או לריב עם אחיו.
ובמידה ושני אלה לא הצליחו, לומר כי במידה וההתנהגות לא תפסק עכשיו תהיה לו תוצאה. כמובן שהתוצאה צריכה להיות תואמת גיל ותואמת סיטואציה. אין צורך להגיב בצורה חריפה ואפילו לא בצעקות, אלא לבחור משהו שהילד לא רוצה להפסיד, למשל להכנס 5 דק אחרי כולם לאטרקציה שאליה אתם נוסעים, לקבל אחרון את הקינוח בסוף הארוחה הקרובה. אין צורך שתתווכחו איתו לאחר מתן התוצאה ואין צורך לכעוס, חשוב להסביר בפעם הראשונה שהוא מתנהג בדרך שאינה מקובלת עליכם , מה צפוי אם לא יפסיק ועימדו בהבטחתכם.
אל תשלפו תוצאות, חישבו על כך מראש
היו ברורים ועקביים, אם אמרתם, עימדו באמירתכם, אחרת אתם מלמדים אותו שאינכם עקביים ויהיה הרבה יותר קשה לשנות את ההתנהגות בהמשך.
זיכרו- גם אם הנסיעה הראשונה לא עברה בשלום, אך קיימתם את הבטחתכם והיתה תוצאה, סביר להניח שהנסיעה הבאה תהיה קלה יותר, כי הילד כבר הבין שאתם רציניים וכי צפויה תוצאה להתנהגותו. הנסיעה שאחריה כבר תהיה אחרת לגמרי.
המסר החשוב ביותר שלנו הוא- היו עקביים, אם אמרתם, עימדו מאחורי האמירה. אם אינכם יכולים לעמוד בתוצאה, אל תאמרו אותה כלל.
עניין נוסף שאנו מציעים לחשוב עליו ולקחת אותו בחשבון הוא התאמת הציפיות שלכם לילד המסויים ולגילו. לא ניתן לצפות מילד צעיר מדי או ילד הסובל למשל מהפרעת קשב וריכוז, לשבת בשקט במשך שעה נסיעה וגם לא חצי שעה. כדאי לחשוב על פעילויות שונות שיכולות להעסיק אותו, כפי שהצענו קודם ולחשוב על עצירות למנוחה בתדירות סבירה על מנת לפרוק אנרגיה.
ועניין אחרון- הגיעו מוכנים, חישבו על הצפוי לכם ונסו להגיע סבלניים. הנסיעות הארוכות הן קשות גם לכם וגם לילדים, אך חשוב שתהיו רגועים וכך גם ברורים יותר, כאשר אתם מגיבים להתנהגות שאתם מעוניינים להפסיק.זיכרו זו בעיה של הורים וילדים רבים, ניתן להתמודד עמה אחרת.
נסיעה בטוחה ורגועה.
אתרים בהם תוכלו למצוא משחקים והפעלות נוספות לזמן נסיעה: